Błędy i restart komputera
Witam,
Ostatnio bardzo czesto mi sie zdarza samoczynny restart kompa, w podgladzie zdarzeń mam takie błedy:
1)
Nie można uruchomić usługi General Purpose USB Driver (adildr.sys) z powodu następującego błędu:
Nie można uruchomić określonej usługi, ponieważ jest ona wyłączona lub ponieważ nie są włączone skojarzone z nią urządzenia.
2)
Kod błędu 1000008e, parametr 1 c0000005, parametr 2 bf83c7e8, parametr 3 f1e2bc30, parametr 4 00000000.
Jezeli ktos wie jak rozwiazac ten problem to prosze o pomoc.
Odpowiedzi: 4
1)
Błąd ten powstaje wtedy gdy w przegladarce internetowej [ np. IE ] na jakiejs stronie szukamy czegos i strona pisze ze nie moze znalesc.
2)
Kod błędu 1000008e, parametr 1 c0000005, parametr 2 bf83c7e8, parametr 3 f1e2bc30, parametr 4 00000000
Opis takiego błędu nie znalazłem
najczęsciej jest pisane jest ze zwizane z pamiecia
pamiec mozna sprawdzic np.Memtest86
robert100:1)Nie można uruchomić usługi General Purpose USB Driver (adildr.sys) z powodu następującego błędu:
Nie można uruchomić określonej usługi, ponieważ jest ona wyłączona lub ponieważ nie są włączone skojarzone z nią urządzenia.
robert100:2) Kod błędu 1000008e, parametr 1 c0000005, parametr 2 bf83c7e8, parametr 3 f1e2bc30, parametr 4 00000000.
Poczytaj
W googlach można sporo znaliźć jak się poszuka.
Pozdro
Myśle ze to problem z strownikami do usb jak sama nazwa ci mowi (General Purpose USB Driver) masz wogóle do usb jakies urządzenie podłączone?.
Zobacz w menadzerze urządzen czy wszystko gra ok jak bdziesz miał znak zapytania nad jakims kompomentem to zainstaluj sterowniki!.
Tylko pamietaj nie instaluj zadnych nie wiadomo jakich sterwonikow,musza byc specialnie dopasowane do twojej płyty głównej.
1)
Jest to zwiazane z modemem Neostrada lub innym modemem moze jest uszkodzony adildr.sys
jesli masz taki modem odinstaluj go po restarcie zainstaluj ponownie
-
Zainstalowałem modem jeszcze raz ale niestety nie pomogło. Podłaczałem tez drugi modem i jest to samo.
<P>Niestety nie moge sobie poradzic z tymi bledami. z tego co sie zorientowalem to ten pierwszy ma cos wspolnego z modemem sagem od neostrady. Poza ty caly czas restartuje mi sie komp ale tylko wtedy jak siedze w necie. Prosze o dalsze wskazowki i pomsly jak mozna to naprawic.</P>
<P>zapusc mem testa i nich przeleci wszystkie testy kilka rrazy ( ale zazwyczaj juz za pierwszym razem znajdzie ) -- zwlaszcza jezeli ktoraz z lini sygnalowych ma stale przeklamanie -- test to gora 2 godziny --a jestes pewny ze takie przeklamanie nie nastepuje -- zreszta takie przeklamanie moze nastepowac w samej pamieci , podczas przesylania do procesora ( w chipsetci tez czasem buforuje te dane , albo zle obsluguje pamiec np powyzej jakiej granicy , zrezta takie przklamanie moze byc zwiazana z przegrzanie ) -- no i w koncu w samym procesorze ( uszkodzenie pamieci cache ) </P> <P>kiedys na kopie z prockiem 400 mzh ( szyna sytemowa 100 mzh ) mialem wlasnie taki przpadek -- a po zmiejszeniu czestoliwosci szyny do 66 mzh -- bledy juz sie nie poajwialy .</P> <P> </P> <P>a co do netu -- to sporbuj przez kilka dni potestowac np mozille , albo jakas nakladke na IE ( Maxthon ) -- jak efekt wystepuje to znaczy ze masz cos ze sterownikami , zwlaszcza jak blad jest zawsze ten sam ( ma ten sam numer ) </P> <P>zobacz tez do log aplikacji i bledow </P> <P>panel sterowania >> narzedzia administracyjne >> podglad zdarzen .</P> <P>powinno byc tam napisane jaka plikacjia/usluga/driver/sprzet ewnetualnie generuje blad </P> <P>ja np mam taki oto komunikat </P><FONT size=1> <P>"Usługa Menedżer połączeń usługi Dostęp zdalny zależy od usługi Telefonia, której nie można uruchomić z powodu następującego błędu: </P> <P>Nie można uruchomić określonej usługi, ponieważ jest ona wyłączona lub ponieważ nie są włączone skojarzone z nią urządzenia. "</P></FONT>
Memtest nie wykazał zadnych bledow wiec juz nie wiem jaka moze byc przyczyna tych bledow.
<P>no to jednego jestes pewny ze to nei pamiec -- spobuj teraz odinstalowac dany sprzet ( USB ) i ponownie zainstalowac .</P> <P>aha przypomnialo mi sie ze w windowsie XP jest taka funkcjia ktora powduje samoczynny restart w momencie gdy windows napotka na wyjatek ktorego nie umie obsluzyc . jak tylko bede mogl pisac z win xp to powiem tobie gdzie sie wylancza ta funkcje . </P>
Już odinstalowywałem i instalowałem kilka razy i tez nie pomaga. Moze pomoze wyłączenie tej funkcji o której mówiłeś.
<BR>Jeśli komputer restartuje się z powodu jakiś nieoczekiwanych błędów krytycznych możemy ustawić w systemie pokazywanie blue screena z sygnatura i opisem błędu<BR>W tym celu w: PPM na Moj komputer » zakładka Zaawansowane » Uruchamianie i odzyskiwanie » Ustawienia » Automatycznie uruchom ponownie (odznaczyć)<BR><BR><A HREF="/photos/cxp_-_screeny/images/306743/original.aspx" target=_blank><SPAN></SPAN></A>wycinek z FAQ <BR>-----------<BR>Inna możliwość to modyfikacja rejestru systemowego, należy w kluczu: <I>HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\CrashControl</I> zmienić dane wartości <B>AutoReboot</B> wpisując 0.<BR><BR>W przypadku wystąpienia blue screena zapisujemy informacje począwszy od:<BR><BR> <BLOCKQUOTE> <DIV><STRONG>***</STRONG> STOP: 0x (0x., 0x., 0x., 0x.)<BR><STRONG>***</STRONG> .sys </DIV></BLOCKQUOTE><BR>Najbardziej interesują nas informacje, które zostały powyżej pogrubione.<BR>W miejscu kropek powinien być numer błędu oraz niekiedy zostaje wymieniony sterownik *.sys potencjalny winowajca.<BR><BR>W razie nie pojawienia się nazwy sterownika proszę skorzystać z przyklejonego tematu autorstwa usera gusioo pod tym adresem: