Błąd z przenoszeniem uruchamianej aplikacji na pierwszy plan

Witam grupowiczów,

Od kilku dni się obserwuję w swoim Windows (Home + aktualizacje) dość uciążliwy problem. Mianowicie uruchamiana aplikacja nie wskakuje na pierwszy plan i nie otrzymuje "focus'a" (nie wiem jak nazywa się ten efekt-mechanizm w naszym języku). Przykładowo: uruchamiam Firefox'a i zamiast od razu z klawiatury wprowadzać adres strony, muszę wcześniej wybrać Firefox'a jako aktywną aplikację (alt+tab lub kliknięcie myszy).

Nie czuje się z Windows XP na tyle "mocny", żeby sam próbować rozwiązać ten problem (przeglądałem log itp.), a reinstalacja/przywracanie systemu to niekonieczne ten sposób, w który lubię sobie radzić ;)

Problem obserwuję od kilku dni. Jednocześnie nie przypominam sobie instalowania w ostatnim czasie jakichkolwiek programów, tweak-erów itd. System jest stosunkowo świeżo po instalacji i nie ma zainstalowanych wielu aplikacji. W Menedżerze zadań nie widzę nic podejrzanego (być może ktoś z Was zauważy):

Menedżer zadań 

A tak wygląda pasek zadań, po przykładowym uruchomieniu IrfanView:

Pasek zadań

Jedyne, co udało mi się ustalić, to losowe występowanie problemu (czasem - choć rzadko - aplikacja staje się aktywna po uruchomieniu). Po drugie otwieranie folderu znajdującego się na pulpicie otwiera okno z zawartością, które zawsze otrzymuje focus od systemu (czyżby okna obsługiwne przez explorer'a działały w porządku?).

Liczę na wskazówki, jak dalej mogę zdiagnozować i usunąć problem.

Z góry dzięki,

Radek

Odpowiedzi: 1

* BUMP *

Naprawdę nie macie pomysłu jak ruszyć problem? Sad
Kolejny argument za przesiadką na iMac'a?

rdb
Dodano
10.12.2006 11:59:53
rdb
Dodano:
08.12.2006 15:25:19
Komentarzy:
1
Strona 1 / 1