Błąd rozszerzenia *.txt

Od jakiegoś czasu, nie chodzą mi rozszerzenia zakończone *.txt. Próbowałem coś samemu poradzić, lecz to nie przynosiło źadnych efektów. Patrzyłem nawet w opcjach folderów, czy poprostu moźe nie istnieje rozszerzenie *txt, lecz ono istnieje.
Podczas zapisywania w notatniku, wyświetla mi się komunikat o takiej treści:
Nie moźna utworzyć dysku D:\statystyki.txt.

Upewnij się, czy ścieźka i nazwa pliku są poprawne.

Bardzo bym prosił o pomoc, która przyniesie dobre efekty.

Pzdr.

Odpowiedzi: 14

nick1 – z tworzeniem txt'ków nie ma problemu (przynajmniej tak wynika z tego co pisze), ale jeśli chodzi o zamiane edytora plików tekstowych to to nawet dobry pomysł

proponuje notepad2 lub notepad++ (tak się chyba to nazywało)
MetaVirus
Dodano
22.11.2005 13:02:35
Spróbuj tak:
Start > uruchom > wpisujesz "cmd" > wpisujesz do konsoli:

cd Pulpit [ENTER]
echo aaa >> ss.txt [ENTER]

Powinien się utworzyć ;p

Albo utwórz plik np. zip, i zmień rozszerzenie na txt. A jak się to nie uda no to masz prowizoryczny szybki sposób, korzystający z pierwszego rozwiązania (mojego):

echo. >> plik.txt

Wklejasz to do pliki z rozszerzeniem bat na pulpicie i po kaźdym uruchomieniu będzie się tworzył plik "plik.txt"

Pozdr.

//edit: moźesz teź z konsoli wpisać "edit" no i otworzy Ci DOSowy edytor textu. A WŁAŚNIE! Moźe to wina edytora? Ściągnij innego.
nick1
Dodano
22.11.2005 11:43:25
A na innym koncie uźytkownika jest tak samo ??
Żółty
Dodano
22.11.2005 10:50:08
Ja mam dwa windowsy, w których dysk C: to jest na 98, a dysk D: na XP.
Dokument tekstowy próbowałem zapisywać na paru dyskach, ale na kaźdym nie moźna zapisać bo wyskakuje komunikat, o którym wspominałem wcześniej.
Raf L.M
Dodano
22.11.2005 10:06:46
D: –> dysk, partycja, naped ? W innym miejscu probowales zapisywac ? Na C: ?
EL NINO
Dodano
21.11.2005 22:21:55
Sytuacja zbytnio się nie zmieniła. W dalszym ciągu jest problem z txt.
Opiszę dokładniej, jak teraz to wygląda po odtworzeniu tych dwóch plików, które podał El Nino.
Gdy wklepuje notepad w uruchom, to notatnik się otwiera. Mogę w nim pisać i inne cuda niewidy. Ale jeśli chce juź ten dokument zapisać, to wyskakuje taki komunikat:

Czyli to jest ten sam komunikat co poprzednio. I oczywiście po takim komunikacie nic nie zapisuje się na dysku. Idąc dalej, mam np. zainstalowanego Pajączka i w nim jest sporo plików tekstowych z rozszerzeniem txt. Akurat niektóre pliki txt są widoczne w Windowsie, bo były one jeszcze utworzone przez tym problemem z txt.
Gdy chcę otworzyć taki plik tekstowy, to wyskakuje mi komunikat:

System Windows wyszukuje licencja.txt. Aby samodzielnie zlokalizować plik, kliknij przycisk Przeglądaj. Dokładniej mówiąc, chodzi mi o komunikat, źe jest brak skrótu z źaróweczką. ;)

W opcjach folderów jest zarejestrowany *.txt i ma wszystkie takie akcje, o których mówił Bobi.

Trochę poprawiło się po tych dwóch plikach El Nino, bo czasami nawet miało problem z otwarciem notatnika przez uruchom.

Robiłem wszystko tak, jak radziliście – ale i tak nic nie pomogło. Więc chyba juź nic innego nie zostało, niź przeinstalowanie?
Raf L.M
Dodano
21.11.2005 11:14:24
chyba naleźało na początku zapytać :
start –> uruchom – notepad –> OK
działa??
MetaVirus
Dodano
20.11.2005 23:51:31
Uruchom oba pliki. Jeden naprawia/przywraca domyslne powiazania plikow, a drugi naprawia txt. Ten drugi jest prawie identyczny z plikiem podanym przez Żółtego. Prawie, bo rozni sie dwoma wpisami.
EL NINO
Dodano
20.11.2005 23:44:37
Bobi, Twój pomysł takźe nie wypalił. Kierowałem się tym, co napisałeś lecz i tak dalej nie mogę zapisywać w txt. No cóź, poprostu będę musiał przeinstalować windowsa, bo na przywracanie to juź za późno.
Raf L.M
Dodano
20.11.2005 21:15:39
Usuń te wykrzykniki, dodaj nowe rozszerzeni o nazwie TXT.
Przycisk Zmień – dajesz otwieranie notatnikiem
Zaawansowane – Nowa.

Akcja: open
Aplikacja... : C:\WINDOWS\system32\NOTEPAD.EXE %1
Domyślna

Akcja: print
Aplikacja... : C:\WINDOWS\system32\NOTEPAD.EXE /p %1

Akcja: printto
Aplikacja... : C:\WINDOWS\system32\notepad.exe /pt "%1" "%2" "%3" "%4"
Bobi
Dodano
19.11.2005 18:54:18
utwórz jakiś plik, zmień jego rozszeźenie na to !!! czy *!!! i napisz czy jak go otworzysz, to sie z notatnika otwiera
MetaVirus
Dodano
19.11.2005 14:51:45
Dzięki źółty za ten klucz do rejestru, choć i tak dalej nie chodzi mi *txt.
Wrzuciłem to na jakiś tam dysk, otworzyłem ten klucz – potwierdziłem, aby się załączył do rejestru i ni ma...
Moźe poprostu problem leźy po innej stronie :?:

PS. Takźe jak patrzyłem we wszystkie typy plików, to na samej górze miałem coś takiego: *!!!. To jakiś nowy typ pliku?, bo takiego to jeszcze nie widziałem nigdy... I miało to ikonkę notatnika.
Raf L.M
Dodano
19.11.2005 10:10:28
A ja mam pytanie – problem występuje jedynie na dysku d ?? Czy na innych teź ??
W załączniku spakowany plik reg o którym zawierający to o czym Bobi pisał.
Żółty
Dodano
18.11.2005 23:24:48
Istnieć moźe i instnieje, ale wazne jest teź co ma w danych. Ktoś być moźe poda jakie dane są w typach plikół przy TXT, bo nie mam teraz dostępu do XP.
Ponadto moźe ktoś podrzuciłby Ci wyeksportowane ze swojego rejestru klucze:
HKEY_CLASSES_ROOT\.txt
HKEY_CLASSES_ROOT\txtfile
Bobi
Dodano
18.11.2005 22:09:28
Raf L.M
Dodano:
18.11.2005 20:43:09
Komentarzy:
14
Strona 1 / 1