Błąd rozszerzenia *.txt
Od jakiegoś czasu, nie chodzą mi rozszerzenia zakończone *.txt. Próbowałem coś samemu poradzić, lecz to nie przynosiło źadnych efektów. Patrzyłem nawet w opcjach folderów, czy poprostu moźe nie istnieje rozszerzenie *txt, lecz ono istnieje.
Podczas zapisywania w notatniku, wyświetla mi się komunikat o takiej treści:
Nie moźna utworzyć dysku D:\statystyki.txt.
Upewnij się, czy ścieźka i nazwa pliku są poprawne.
Bardzo bym prosił o pomoc, która przyniesie dobre efekty.
Pzdr.
Podczas zapisywania w notatniku, wyświetla mi się komunikat o takiej treści:
Nie moźna utworzyć dysku D:\statystyki.txt.
Upewnij się, czy ścieźka i nazwa pliku są poprawne.
Bardzo bym prosił o pomoc, która przyniesie dobre efekty.
Pzdr.
Odpowiedzi: 14
nick1 – z tworzeniem txt'ków nie ma problemu (przynajmniej tak wynika z tego co pisze), ale jeśli chodzi o zamiane edytora plików tekstowych to to nawet dobry pomysł
proponuje notepad2 lub notepad++ (tak się chyba to nazywało)
proponuje notepad2 lub notepad++ (tak się chyba to nazywało)
Spróbuj tak:
Start > uruchom > wpisujesz "cmd" > wpisujesz do konsoli:
cd Pulpit [ENTER]
echo aaa >> ss.txt [ENTER]
Powinien się utworzyć ;p
Albo utwórz plik np. zip, i zmień rozszerzenie na txt. A jak się to nie uda no to masz prowizoryczny szybki sposób, korzystający z pierwszego rozwiązania (mojego):
echo. >> plik.txt
Wklejasz to do pliki z rozszerzeniem bat na pulpicie i po kaźdym uruchomieniu będzie się tworzył plik "plik.txt"
Pozdr.
//edit: moźesz teź z konsoli wpisać "edit" no i otworzy Ci DOSowy edytor textu. A WŁAŚNIE! Moźe to wina edytora? Ściągnij innego.
Start > uruchom > wpisujesz "cmd" > wpisujesz do konsoli:
cd Pulpit [ENTER]
echo aaa >> ss.txt [ENTER]
Powinien się utworzyć ;p
Albo utwórz plik np. zip, i zmień rozszerzenie na txt. A jak się to nie uda no to masz prowizoryczny szybki sposób, korzystający z pierwszego rozwiązania (mojego):
echo. >> plik.txt
Wklejasz to do pliki z rozszerzeniem bat na pulpicie i po kaźdym uruchomieniu będzie się tworzył plik "plik.txt"
Pozdr.
//edit: moźesz teź z konsoli wpisać "edit" no i otworzy Ci DOSowy edytor textu. A WŁAŚNIE! Moźe to wina edytora? Ściągnij innego.
A na innym koncie uźytkownika jest tak samo ??
Ja mam dwa windowsy, w których dysk C: to jest na 98, a dysk D: na XP.
Dokument tekstowy próbowałem zapisywać na paru dyskach, ale na kaźdym nie moźna zapisać bo wyskakuje komunikat, o którym wspominałem wcześniej.
Dokument tekstowy próbowałem zapisywać na paru dyskach, ale na kaźdym nie moźna zapisać bo wyskakuje komunikat, o którym wspominałem wcześniej.
D: –> dysk, partycja, naped ? W innym miejscu probowales zapisywac ? Na C: ?
Sytuacja zbytnio się nie zmieniła. W dalszym ciągu jest problem z txt.
Opiszę dokładniej, jak teraz to wygląda po odtworzeniu tych dwóch plików, które podał El Nino.
Gdy wklepuje notepad w uruchom, to notatnik się otwiera. Mogę w nim pisać i inne cuda niewidy. Ale jeśli chce juź ten dokument zapisać, to wyskakuje taki komunikat:

Czyli to jest ten sam komunikat co poprzednio. I oczywiście po takim komunikacie nic nie zapisuje się na dysku. Idąc dalej, mam np. zainstalowanego Pajączka i w nim jest sporo plików tekstowych z rozszerzeniem txt. Akurat niektóre pliki txt są widoczne w Windowsie, bo były one jeszcze utworzone przez tym problemem z txt.
Gdy chcę otworzyć taki plik tekstowy, to wyskakuje mi komunikat:
System Windows wyszukuje licencja.txt. Aby samodzielnie zlokalizować plik, kliknij przycisk Przeglądaj. Dokładniej mówiąc, chodzi mi o komunikat, źe jest brak skrótu z źaróweczką. ;)
W opcjach folderów jest zarejestrowany *.txt i ma wszystkie takie akcje, o których mówił Bobi.
Trochę poprawiło się po tych dwóch plikach El Nino, bo czasami nawet miało problem z otwarciem notatnika przez uruchom.
Robiłem wszystko tak, jak radziliście – ale i tak nic nie pomogło. Więc chyba juź nic innego nie zostało, niź przeinstalowanie?
Opiszę dokładniej, jak teraz to wygląda po odtworzeniu tych dwóch plików, które podał El Nino.
Gdy wklepuje notepad w uruchom, to notatnik się otwiera. Mogę w nim pisać i inne cuda niewidy. Ale jeśli chce juź ten dokument zapisać, to wyskakuje taki komunikat:

Czyli to jest ten sam komunikat co poprzednio. I oczywiście po takim komunikacie nic nie zapisuje się na dysku. Idąc dalej, mam np. zainstalowanego Pajączka i w nim jest sporo plików tekstowych z rozszerzeniem txt. Akurat niektóre pliki txt są widoczne w Windowsie, bo były one jeszcze utworzone przez tym problemem z txt.
Gdy chcę otworzyć taki plik tekstowy, to wyskakuje mi komunikat:
System Windows wyszukuje licencja.txt. Aby samodzielnie zlokalizować plik, kliknij przycisk Przeglądaj. Dokładniej mówiąc, chodzi mi o komunikat, źe jest brak skrótu z źaróweczką. ;)
W opcjach folderów jest zarejestrowany *.txt i ma wszystkie takie akcje, o których mówił Bobi.
Trochę poprawiło się po tych dwóch plikach El Nino, bo czasami nawet miało problem z otwarciem notatnika przez uruchom.
Robiłem wszystko tak, jak radziliście – ale i tak nic nie pomogło. Więc chyba juź nic innego nie zostało, niź przeinstalowanie?
chyba naleźało na początku zapytać :
start –> uruchom – notepad –> OK
działa??
start –> uruchom – notepad –> OK
działa??
Uruchom oba pliki. Jeden naprawia/przywraca domyslne powiazania plikow, a drugi naprawia txt. Ten drugi jest prawie identyczny z plikiem podanym przez Żółtego. Prawie, bo rozni sie dwoma wpisami.
Bobi, Twój pomysł takźe nie wypalił. Kierowałem się tym, co napisałeś lecz i tak dalej nie mogę zapisywać w txt. No cóź, poprostu będę musiał przeinstalować windowsa, bo na przywracanie to juź za późno.
Usuń te wykrzykniki, dodaj nowe rozszerzeni o nazwie TXT.
Przycisk Zmień – dajesz otwieranie notatnikiem
Zaawansowane – Nowa.
Akcja: open
Aplikacja... : C:\WINDOWS\system32\NOTEPAD.EXE %1
Domyślna
Akcja: print
Aplikacja... : C:\WINDOWS\system32\NOTEPAD.EXE /p %1
Akcja: printto
Aplikacja... : C:\WINDOWS\system32\notepad.exe /pt "%1" "%2" "%3" "%4"
Przycisk Zmień – dajesz otwieranie notatnikiem
Zaawansowane – Nowa.
Akcja: open
Aplikacja... : C:\WINDOWS\system32\NOTEPAD.EXE %1
Domyślna
Akcja: print
Aplikacja... : C:\WINDOWS\system32\NOTEPAD.EXE /p %1
Akcja: printto
Aplikacja... : C:\WINDOWS\system32\notepad.exe /pt "%1" "%2" "%3" "%4"
utwórz jakiś plik, zmień jego rozszeźenie na to !!! czy *!!! i napisz czy jak go otworzysz, to sie z notatnika otwiera
Dzięki źółty za ten klucz do rejestru, choć i tak dalej nie chodzi mi *txt.
Wrzuciłem to na jakiś tam dysk, otworzyłem ten klucz – potwierdziłem, aby się załączył do rejestru i ni ma...
Moźe poprostu problem leźy po innej stronie :?:
PS. Takźe jak patrzyłem we wszystkie typy plików, to na samej górze miałem coś takiego: *!!!. To jakiś nowy typ pliku?, bo takiego to jeszcze nie widziałem nigdy... I miało to ikonkę notatnika.
Wrzuciłem to na jakiś tam dysk, otworzyłem ten klucz – potwierdziłem, aby się załączył do rejestru i ni ma...
Moźe poprostu problem leźy po innej stronie :?:
PS. Takźe jak patrzyłem we wszystkie typy plików, to na samej górze miałem coś takiego: *!!!. To jakiś nowy typ pliku?, bo takiego to jeszcze nie widziałem nigdy... I miało to ikonkę notatnika.
A ja mam pytanie – problem występuje jedynie na dysku d ?? Czy na innych teź ??
W załączniku spakowany plik reg o którym zawierający to o czym Bobi pisał.
W załączniku spakowany plik reg o którym zawierający to o czym Bobi pisał.
Istnieć moźe i instnieje, ale wazne jest teź co ma w danych. Ktoś być moźe poda jakie dane są w typach plikół przy TXT, bo nie mam teraz dostępu do XP.
Ponadto moźe ktoś podrzuciłby Ci wyeksportowane ze swojego rejestru klucze:
HKEY_CLASSES_ROOT\.txt
HKEY_CLASSES_ROOT\txtfile
Ponadto moźe ktoś podrzuciłby Ci wyeksportowane ze swojego rejestru klucze:
HKEY_CLASSES_ROOT\.txt
HKEY_CLASSES_ROOT\txtfile
Strona 1 / 1