blad rejestru lub uszkodzony, jak to naprawic??

witam mam xp pro, bawilem sie w oc i zawalila mi sie winda, glownym problemem jest pewnie blad rejestru, jak go przywrocic badz naprawic, objawy sa takie
porestarcie kompa pojawia sie komunikat: uszkodzony badz nie istnieje plik: windowssystem32configsystem
no nic robilem juz cos takiego:
drugim systemem z innego dysku sprawdzalem uszkodzony za pomaca chkdsk i nortonowskiego disk doctor, i teraz tak niby przywraca ten uszkodzony plik i cala reszte, bo pojawia sie komunikat o trybie w jakim ma sie wlaczyc winda daje opcje normlanie uruchom, po czym na ekranie pokazuje sie logo XP jeden pasek przeleci i restart kompa i dno kompletne, tryby awaryjne tez nie dzialaja
probowalem naprawic z plytki z windowsem ale to samo lipa
powiedzcie co mozna zrobi ?? bo zalezy mi na tym systemie

Odpowiedzi: 3

dzieki wielkie za link, juz zrobilem, i dziala.
Co do konfiguracji mojego komputera to nie mam sie o co martwic no moze plyta i zasilacz, cho zasilka to chieftec 360W, zas nie wiem dlaczego ten problem nastapil, poniewaz plyty z chipsetami via880 i nforce2 maja zablokowana magistrale pci, wiec po podkreceniu nic nie powinno ruszyc systemu ani dysku, ale nic
jeszcze raz wielkie dzieki, przyda sie na przyszlosc;)
Galek
Dodano
28.01.2005 02:20:30
broch, zupelnie nie rozumiem tej ironii w Twojej wypowiedzi. Sadze ze jest Ci trudno zrozumiec, iz nie wszyscy wiedza co to konsola, regedit, itp. Daj se siana jak to mowia.

Cala procedura przywracania uszkodzonego rejestru znajduje sie w bazie M$ a link podawany byl ...nascie, jesli nie wiecej razy –> http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;pl;307545

P.S. broch, przeczytaj prosze punkt 2 z Czesci pierwszej linkowanej instrukcji.
EL NINO
Dodano
27.01.2005 19:34:21
Proste do naprawienia:
Start komputer c instalacyjnego CD

teraz (wczoraj dowiedzialem sie iz musi byc napisane w ten sposob poniewaz ludzie nie rozumieja jesli nie pisze sie slowo w slowo tego co na ekranie :lol: )

Po pojawieniu sie ekranu powitalnego pojawi sie menu z opcjami:
1. Aby rozpocząć instalację......
2.Aby dokonać naprawy systemu przu uźyciu konsoli odzyskiwania .........
Wcisnij litere R

To menu nazywa sie Recovery Console (konsola odzyskiwania). Podobno bez podania tej wiadomosci (ze to konsola) ludzie czuja sie zagubieni.

O.k.
w pisz co nastepuje:
md tmp
copy c:windowssystem32configsystem c:windows mpsystem.bak

delete c:windowssystem32configsystem

copy c:windows epairsystem c:windowssystem32configsystem

wpisz exit i restartuj komputer

Dokladnie taka sama procedura obowiazuje dla:
sam, security, default, software

to znaczy iz wpisujesz np sciezke dostepu do
c:windowssystem32configsam
oraz
c:windows epairsam
jesli jest uszkodzony ul sam zamiast system

Mam nadzieje ze to jest jasne

OC
Dobrej klasy RAM (Corsair XMS, Geil, OCZ, Mushkin)
b.dobre chlodzenie i PSU

Jesli sprzet nie jest dobrej klasy to maga pasc wszystkie ule. W rejestrze sa opcje ktore moga czesciowo temu zapobiec (co zwalnia komputer, jesli OC bedzi pracowal to przywracasz pierwotny stan rejestru)

edit:
Jesli masz windows XP bez SP1 to przy probie usuwania ula "system" pojawi sie blad ACCESS DENIED. musisz w tej sytuacji sciagnac dyskietki startowe do windows 2000 (dziala z XP i nie generuje bledu o zakazie dostepu do pliku). Niestety nie wiem skad mozna wziasc polska wersje.

Jesli potrzebujesz wersje angielska to moge podac link
broch
Dodano
27.01.2005 17:12:27
Galek
Dodano:
27.01.2005 16:37:00
Komentarzy:
3
Strona 1 / 1