Blad przy wczytywaniu ... katalogow. Pilne

Witam zabraklo mi pradu i cos sie stalo z kompem. Pare razy mialo miejsce podczas jego uruchamiania i nie moge teraz go uruchomic. Wyskakuje ze nie mogl odnalez pliku i podaje sciezke do katalogu "system". Pozniej uruchomilem cd zeby "naprawic" winde, ale ja sie nie znam na panelu odzyskiwania czy cos. Bynajmniej w tym panelu moge sprawdzic przez polecenie "dir" zawartosc katalogow i dyskow na innych partycjach oprocz windowsowej. Zachowuje sie jakby wogole nie bylo na niej nic. Wyskakuje cos w stylu "blad przy wczytywaniu katalogow". Strach (wszystko stracilem).Wlaczam jednak Knoppixa (na nim teraz siedze piszac to) i okazuje sie ze wszystko pod nim chodzi, widzi pliki, katalogi itd. Moge uruchamiac pliki i wogole. O co chodzi kompowi? Please Help. Musze jeszcze dzis uruchomic winde. WAZNE Moze ktos wie i nie jest to skaplikowane z tym panelem odzyskiwania lub tez jest na to jakies inne lekarstwo.

Odpowiedzi: 8

A moze padl mbr po tym zaniku pradu i wystarczy "fixmbr" z konsoli odzyskiwania ?
EL NINO
Dodano
02.02.2005 13:07:59
Crisek: chkdsk to polecenie systemowe obsługiwane mi. z konsoli odzyskiwania
Wchodzisz do niej piszesz
chkdsk /f

Masz mozliwosc sprawdzenia czy pod innym systemem XP jest mozliwsoc przerzucenia danych na inna/dobra partycje ??
Bobi
Dodano
02.02.2005 00:38:45
Linuks knoppix widzi wszystko jak nalezy, ale nie ma uprawnien do ich modyfikowania (brak szans na kopiowanie, kasowanie itd) Nie moge nic zrobic, pliki moge tylko czytac... Mozesz mi podac jakis link do tego chkdsk, nagram na dyskietke i moze ruszy cos... Nie moge nagrac tez na nowo systemu, bo bede musial go sformatowac bo nie wie co to za partycja...
Crisek
Dodano
02.02.2005 00:28:51
chkdsk to narzedzie systemowe do sprawdzania dyskow na obecnosc bledow etc.
W konsoli chkdsk + składnia

IMO najszybciej bedzie jak skopiujesz wazne dane z tej partycji Knoppixem
Wywalisz ja, zrobisz od nowa i zainstalujesz XP
Bobi
Dodano
02.02.2005 00:25:16
Wiec tak: Jak chce w konsoli odzyskiwania na dysku "c" sprawdzic zawartosc poprzez "dir" to mam komunikat: "wystąpił błąd w czasie wyliczania katalogów". Pozatym jak ide instalatorem windows i dochodze do miejsc w instalacji zeby wybrac partycje na ktorej ma zainstalowac, to partycja "c" jest jako nieznana, a zawsze byla jako NTFS – pozostale zreszta tez, ale one sa wykrywane jako NTFS. Linuks knoppix widzi wszystko jak nalezy, ale nie ma uprawnien do ich modyfikowania (brak szans na kopiowanie, kasowanie itd) Nie wiem co robic? Moze cos w stylu fdisk czy cus, moze partyja stracila aktywnosc czy jakos tak to sie zwie? Czekam na propozycje... Wszystko w konsoli robie z plyta XP SP1. Skad tego chkdska wziac?
Crisek
Dodano
01.02.2005 23:21:12
Crisek:
Jak nagram nowa instalacje windowsa na isteniejacej partycji (o ile ruszy) to strace wszystkie programy (bede musial instalowac na nowo), ustawienia np the bat itd?starowania, a nie tez cos

Wszystkie ustawienia zostana zachowane
Naprawią sie tylko zmodyfikowane pliki systemowe
Sprawdz ten dysk jeszcze chkdsk'iem
Wszystkie polecenia w konsoli odzyskiwania z płyty XP wpisujesz ??
Bobi
Dodano
01.02.2005 22:59:40
Jest jedno ale... Jak mam zrobic ta czesc: md tmp copy c:windowssystem32configsystem c:windows mpsystem.bak copy c:windowssystem32configsoftware c:windows mpsoftware.bak copy c:windowssystem32configsam c:windows mpsam.bak copy c:windowssystem32configsecurity c:windows mpsecurity.bak copy c:windowssystem32configdefault c:windows mpdefault.bak delete c:windowssystem32configsystem delete c:windowssystem32configsoftware delete c:windowssystem32configsam delete c:windowssystem32configsecurity delete c:windowssystem32configdefault copy c:windows epairsystem c:windowssystem32configsystem copy c:windows epairsoftware c:windowssystem32configsoftware copy c:windows epairsam c:windowssystem32configsam copy c:windows epairsecurity c:windowssystem32configsecurity copy c:windows epairdefault c:windowssystem32configdefault skoro komp nie widzi na partycji c nic i nie pozwala mi wykonac operacji na nieistenijacyg wg niego plikach i katalogach. Samo "md tmp" odzywa sie "odmowa dostepu". Jakies pomysly inne? Jak nagram nowa instalacje windowsa na isteniejacej partycji (o ile ruszy) to strace wszystkie programy (bede musial instalowac na nowo), ustawienia np the bat itd? A wszystko przez to ze za braklo pare razy przy uruchamianiu pod rzad pradu i komp juz nie lazi. Zawsze myslalem ze komp tylko "czyta" podczas starowania, a nie tez cos zmienia i zapisuje...
Crisek
Dodano
01.02.2005 22:25:19
Naprawiasz nie przez konsole a uktualniajac biezaca instalacje

Czyzby rejest sie posypał
Sprobuj go przywrocic >> http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=29189
Bobi
Dodano
01.02.2005 21:02:34
Crisek
Dodano:
01.02.2005 19:58:12