Błąd przy uruchamianiu - ciągły reset - POMOCY !!!
Witam. Mam problem, mam Windowsa XP Home Edition PL Service Pack 3. Kiedy wlaczam komputer, pojawiaja sie ''tradycyjne'' napisy itp. a potem ikonka Windows XP, a pod nia taki poruszajacy sie pasek ladowania. Otoz po zaladowaniu kompter sam sie resetuje. po jego restarcie zwsze sie pojawiaja takie opcje :
uruchom system normalnie, uruchom w trybie awaryjnym itp. Niezaleznie co wybiore komputer sie wlacza lecz po chiwli znowu sam sie restaruje. Jak moge to naprawic ? czym to jest spowodowane ? POMOCY !
Btw. Sory za bledy i nielad ale zalezy mi na czasie . Jesli ktos by nie rouzmial o co mi chodzi a moze jakos mi pomoc to piszcie wytlumacze dokladniej i lepiej ;p
Odpowiedzi: 6
Wygląda mi to jednak na problem sprzętowy (robala na razie wykluczam bo więszoć użytkowników ma przynajmniej darmowego antyvir'a). Sprawdź RAM - może jeden z modułów padł ?. Nie omijaj też zasilacza i cooler'a.
Częsty powód resetu to przytarcie się cooler'a i zbyt duż temp procka.
Może to nie pomoże ale przynajmniej wykluczysz sprzęt a wtedy wiadomo będzie, że problem tkwi jednak w systemie.
Poza tym nie ma bata. Jak w BIOSie ustawisz start systemu z napędu CD, DVD czy tam jak masz DVD-RW
i masz płytkę z instalką Win XP to musi odpalić!
Ustawilem i dalej nic nie dziala
Nic nie dziala - nawet nie chce sie odpalić z płyty
-
[quote=Sasuke]odplaić[/quote]Kocham nowomowę, chociaż tu zakładam, że to zwykła literówka :D Tak czy owak, Nie flooduj. Funkcja edytuj post działa tu bez zarzutu. Zwłaszcza w międzyczasie... raptem 3 godzin? A co do płyty z systemem: Wejdź do biosu i zmień kolejność wykrywania urządzeń (Boot device) i ustaw cd/dvd jako pierwsze.
Dzieki bardzo. Wieczorem sproboje i napisze jak poszlo. ^^
Musisz wejść do konsoli odzyskiwania. Jeżeli jej nie masz wgranej (wyświetlałaby się na starcie przy wyborze systemu) to odpal kompa z płyty instalacyjnej XP i tam w jednym z kroków będzie opcja naprawy z konsoli. Po zalogowaniu się do wybranej instalacji wklepujesz z klawiatury chkdsk /r i enter.
Innym wyjściem (ale go nie lubię) jest PPM na dysk C:>Właściwości>zakładka Narzędzia>Sprawdzanie błędów>Sprawdź. Tutaj zaptaszasz obie opcje i po zatwierdzeniu komunikatu odpalasz ponownie kompa. Potem czekasz, aż skończy, a jeszcze potem dajesz znać jak poszło.
Jeżeli jest to sprawa sprzętowa, a nie systemowa to podumamy potem.
Ostatnia dobra znana konfiguracja i tryb awaryjny też się tak zachowują ? Jeśli tak - to zacznij od uruchomienia z poziomu konsoli odzyskiwania chkdsk dla dysku systemowego.
-
[quote=Veers]Ostatnia dobra znana konfiguracja i tryb awaryjny też się tak zachowują ? Jeśli tak - to zacznij od uruchomienia z poziomu konsoli odzyskiwania chkdsk dla dysku systemowego.[/quote] Niestety, ale też się tak zachowują ; /. Mógłbyś to wytłumaczyc "dokładniej" i po kolei co gdzie ? - jestem noobem jeśli chodzi o komputery.
Strona 1 / 1
[quote=apgar]Jak w BIOSie ustawisz start systemu z napędu CD, DVD czy tam jak masz DVD-RW i masz płytkę z instalką Win XP to musi odpalić![/quote] Nie musi :lol: Jak zwalona instalka, albo nie tę płytę wsadza do napędu, albo nie do tego napędu co trzeba, jak ma dwa.
[quote=Ucho].... Jak zwalona instalka, albo nie tę płytę wsadza do napędu, albo nie do tego napędu co trzeba, jak ma dwa.[/quote] ... albo jak nie zdąży zobaczyć na ekranie: naciśnij dowolny klawisz by kontynuować rozruch z CD/DVD ....