Błąd podczas aktualizacji
Dziś od rana mój komputer pobiera aktualizacje XP. Pobrał do SP2 i zainstalował, ale po raz kolejny (chyba 5) pobiera aktualizację do SP1 (?!) i podczas instalacji dostaję taki komunikat że nie powiodła się "[i]Aktualizacja zabezpieczeń programu Microsoft .NET Framework 1.1 z dodatkiem SP1 w systemach Windows 2000, Windows XP, Windows Vista, Windows Server 2008, Windows 7 i Windows Server 2008 R2 (KB953297)".[/i]. Co to za problem???
Odpowiedzi: 9
Ufff. Znalazłem w aktualizacjach niestandardowych. Odhaczyłem, już się nie pojawia ta nieszczęsna aktualizacja. dzięki
Znajdziesz ją na stronie z listą aktualizacji. Trzeba rozwinąć aktualizację i tam pojawia się checkbox. Jaśniej tego się nie da chyba opowiedzieć ...
ok, spróbuję tej trzeciej. Niestety nie wiem gdzie tę opcję znaleźć.
krakusik1 - imho sytuacja wygląda następująco: możesz albo podążać za instrukcjami do których prowadzą linki w okienku z podsumowaniem o niepowodzeniu instalacji poprawki (to dość długa i żmudna droga), możesz pójść na skróty - i odinstalować Frameworka 1.0 (skutki trudne do przewidzenia - ale system się raczej z tego powodu nie posypie) i zainstalować go ponownie z poziomu instalatora dostępnego poza WU (od razu z odpowiednią wersją SP), oraz trzecia możliwość (i tą drogą ja bym poszedł osobiście): wejść w WU, na liście aktualizacji dla swojego systemu odnaleźć tą poprawkę i zaznaczyć przy niej check-box "Nie pokazuj więcej tej aktualizacji" (czy jakoś tak).
To pierwsza taka sytuacja podczas aktualizacji.SP3 mam od dawna, nie instalowałem obecnie. Po próbie instalacji tej nieszczęsnej poprawki, gdy pojawia się znany już komunikat (wyżej) Update ponownie ściąga tę aktualizację i ona sobie jest w pasku na dole z prawej strony. Każda próba jej instalacji kończy się podobnie. Jak więc mam "ukryć te poprawki"? Czy wyłączyć automatyczny update? Ale wtedy musiałbym pilnować sam aktualizacji i ta "zła" też by się ściągała za każdym razem?
No mam wszystkie. A ta aktualizacja dziś znowu chce się instalować i wychodzi błąd.
Powinieneś mieć wszystkie Framework`i czyli zarówno 1, 2 jak i 3.5
Ja mam NET Framework 3 i SP3. Czy to znaczy że 1.1. mam usunąć? Ta aktualizacja sama się chce instalować automatycznie. Ściągałem tez sam dodatkowo z ze strony MS XP i wciąż to samo.
-
Odpowiedź kryje się w: [quote=krakusik1]Ja mam NET Framework 3 i [b]SP3[/b] .....[/quote] Teraz sobie pogdybam: zainstalowałeś SP3 (dla Win XP), a teraz odpalasz WU i dostajesz takie właśnie "dziwne" błędy - które nie są błędami - ponieważ nie zachowałeś kolejności instalacji, i biblioteki które już posiadasz w systemie są nowsze od tych które usiłuje zainstalować WU.... Jeśli tak jest - to jedyne rozsądne rozwiązanie - to ukryć te poprawki.
A masz zainstalowane to Microsoft .NET Framework 1.1?
A może masz wersję wyższą to po co ci ta łata?
A dlaczego SP2 a nie SP3?
Można ściągnąć tą łatę ze strony MS i zainstalować z dysku.
Strona 1 / 1