Blad pliku c:\windows\system32\config\system

Witam,

mam laptopa Toshibe, jakis czas temu zawieszal mi sie komp jak wchodzilem w jeden katalog. Poniewaz na komputerze i tak mialem balagan to zainstalowalem od nowa system podegralem dale i wszystko cacy.

Minelo 2 tygodnie i dzisiaj instalowalem jedna nowa aplikacje. Wylaczylem w pracy komputer i wlaczylem go w domu od nowa i nagle system sie nie wlacza pokauzej ze brak lub uszkodzony plik:
c:\windows\system32\config\system

Wyciagnalem dysk i wlozylem go do satcjinarnego, zrobilem scandisk i niby plik z trudami ale jest mozliwy do skopiowania. Wlozylem dysk z powrotem do laptopa i niby kawalek dalej poszedl ale za chwile ten sam komunikat.

Problem polega na tym, ze nie moge na stacjonarnym danych bo katalog uzytkownika jest katalogiem prywatnym i nie wiem jak sie do niego dostac (pokazuje ze nie mam prawa dostepu) a z kolei w laptopie nie udalo mnie sie uruchomic systemu aby cokolwiek zgrac na plyte i zreinstalowac system.

1. Czy moge jakosc wejsc do swoich danych poprzez podlaczenie dysku do innego kompa?
2. Czy moge jakos odpalic jednak system lub zrobic cos z konsoli (po odpaleniu sie c CD–ROM) aby system sie odpalil?

Bylbym wdzieczny za jakies porady, bo pracy na weekend mam duzo a na razie nie mam na czym pracowac.

Wojtek

Odpowiedzi: 6

Żółty:
wyszukiwarka powiada, źe obaj mieli kiedyś taki dzień
Powaznie byl taki ? :P
Musze se zanotowac w kajeciku ze owym dniu ludzki bylem – w rocznice trzeba bedzie imprezke zrobic :wink: .
EL NINO
Dodano
10.09.2005 22:03:27
gerg:
odpalasz konsole odzyskiwania i wpisujesz tam

chkdsk c: /p

mam czasami podobny problem i po scanowaniu system juz sie normalnie uruchamia

gerg – przełacznik /p sam w sobie słuźy tylko do sprawdzenia spójności dysku. Dopiero parametr /r wymusza naprawę.Dlatego z reguły uźywa się ich obu łącznie.
Rebe
Dodano
10.09.2005 14:38:35
odpalasz konsole odzyskiwania i wpisujesz tam

chkdsk c: /p

mam czasami podobny problem i po scanowaniu system juz sie normalnie uruchamia
gerg
Dodano
10.09.2005 14:27:32
Udalo mnie sie dostac do tych plikow na stacjonwarnym gdzie mam XP Home i je sobie zgralem, teraz formatuje juz dysk na laptopie i bede wgrywal dane z powrotem.

Z tym repair to dobry pomysl ale ten plik co tam byl to mial date sprzed kilku dni (a dzisiaj bylo kilka programow instalowanych) wiec juz nie kombinowalem.

Dziekuje z pomoc.
Wojtis
Dodano
10.09.2005 01:49:17
Wpisz sobie w wyszukiwarkę forumową dzien dobroci, zaznacz wyszukiwanie wszystkich słów i ogranicz do tego działu. Jako autora podaj bądź Rebe bądź EL NINO – wyszukiwarka powiada, źe obaj mieli kiedyś taki dzień i obaj podawali linka do stronki MS gdzie opisane jest co czynić nalezy w takiej systuacji ;)
Żółty
Dodano
10.09.2005 01:40:09
Na początek spróbuj uruchomić ten felerny system, wybierając opcję Ostatnia dobra konfiguracja (przycisk F8) po uruchomieniu sprzętu.
Jeźeli dysponujesz juź takim udogodnieniem, iź moźesz ten dysk podłączyć do innego komputera, to spróbuj skopiować plik SYSTEM, leźący w katalogu \WINDOWS\repair do \WINDOWS\system32\config\ (oczywiście mam na myśli katalogi w obrębie tego dysku, niech Ci nie przyjdzie do głowy kopiować ten plik z komputera stacjonarnego).
Amon–Ra
Dodano
10.09.2005 00:22:57
Wojtis
Dodano:
09.09.2005 22:48:55
Komentarzy:
6
Strona 1 / 1