błąd hal.dll
Niestety mam niemiły problem. Ni stąd ni z owąd pojawił mi się problem z plikiem hal.dll przy uruchamianiu. Próbowałem go skopiować z płytki instalacyjnej, ale to nic nie dało. chkdsk wskazuje mi nieodwracalny błąd, tak samo jak instalator(nieznana partycja, niby cała pusta). Czyżby dysk sam się sformatował i to do nieznanego formatu plików?
Szczęśliwie mam Ubuntu - on wskazuje, że dysk ma system plików NFTS... Nie wiem co zrobić, bo przy kopiowaniu mam tylko info - odmowa dostepu...
Odpowiedzi: 4
Jaki masz dysk (jaki producent !) ?
1.Probowales dokladnie robic co napisalem wczesniej ? Bo nie wiem czy np. skopiowales wlasciwie plik.
2.Problem na pewno nie spadl z nieba, mogles dokladnie opisac co robiles przed wystapieniem bledu.
3.PYTANIE -> czy jak startuje Konsola to pojawia sie pytanie o dodanie sterownikow ?
4.Sprobuj w Konsoli wpisac:
bootcfg /list -> CO CI TU WYSWIETLA ???
nastepnie: EXPAND D:\hal.dll C:\WINDOWS\system32\dllcache\hal.dll
nastepnie: EXPAND D:\hal.dll C:\WINDOWS\system32\hal.dll
nastepnie: CHKDSK /R
nastepnie: bootcfg /rebuild
RESTART
[[dziwne, ze to nie naprawilo problemu... hmm...]]
Po co odzyskiwac dane ? Masz uszkodzony plik a nie partycje.... Trzeba raczej odnowic boot.ini..
TYLKO NIE ZAPOMNIJ ODPOWIEDNIO KLIKAC:
*w Konsoli gdy bedzie monit:
Całkowita liczba zidentyfikowanych instalacji systemu Windows: 1 [tyle ile jest u Ciebie]
[1] C:\Windows
Czy dodać instalację do listy rozruchu? (Tak/Nie/Wszystkie)
WYBIERZ Tak
*w Wprowadź identyfikator ładowania:
WPISZ NAZWE UZYWANEGO SYSTEMU OPERACYJNEGO
*w Wprowadź opcje ładowania systemu operacyjnego:
WPISZ -> /fastdetect
nastepnie EXIT
Jesli to nie pomoglo, to rob reinstalke albo bedziemy meczyc sie dalej :-)
Sprawdzałem co się da. chkdsk daje mi jasno do zrozumienia, że dysk ma przynajmniej jeden nieodwracalny błąd.
Po wyborze systemu operacyjnego następuje mała przerwa i pokazuje się po niej komunikat, że nie ma pliku bądź jest uszkodzony C:\Windows\system32\hal.dll z prośbą o skopiowanie go :/
Mam normalną wersję Windowsa XP SP3. Z poziomu Ubuntu też nie mogę dostać się na dysk... Niby jedynym rozwiązaniem jest format, ale nie wierzę, że nagle z dnia na dzień coś się zepsuło. W dodatku nie cały dysk(dzięki Bogu) a tylko partycja :/
Parę osób podpowiedziało mi, abym wszedł w posiadanie jakiegoś programu, który jest w stanie odzyskać dane z uszkodzonych dysków. Tylko jak to działa? Mam pobrać taki program, wypalić i uruchomić jako LiveCD?
Ooo....
1.Czy Ty przypadkiem nie masz jakiejs wersji systemu typu: Windows Speed Xp lub podobny szajs [odchudzona wersja]
2.Moze podalbys dokladny opis bledu ? Error costam :-) co nie...
3.JESLI MASZ ORYGINALNA PLYTE identyczna z zainstalowanym systemem [ALE NIE plyte recorvery] to:
*wrzuc plytke do napedu
**przejdz do Konsoli Odzyskiwania
*** wpisz : BOOTCFG /REBUILD -> daj enter wpisz: EXIT -> daj enter
**** restart
Jesli nie dziala, to...
4.Sluchaj uwaznie, bo nie bede powtarzal :-): Jesli Twoj komp odczyta pendriva to masz fuksa...
* idz do kumpla ktory ma identyczna wersje systemu ktory padl (windows ??? costam) - ma byc IDENTYCZNA
** skopiuj plik hal.dll i wrzuc na pendriva
*** podlacz Usb do kompa i sprobuj czy go widzi jesli TAK -> to:
**** uzyj polecen: COPY D:\hal.dll C:\WINDOWS\system32\hal.dll
COPY D:\hal.dll C:\WINDOWS\system32\dllcache\hal.dll
D:\ -> tu wstaw litere pod ktora jest Twoj pendrive
Zrob restart, jesli nie zadziala, to pomyslimy co dalej...
Strona 1 / 1