Błąd explorera
Mój problem polega na tym że podczas próby dostania się do folderu (z filmami) zamykają mi się wszystkie okna eksploratora i wyświetla sie komunikat o błedzie. Próbuje sie dostać na różne sposoby i zawsze jest to samo... mam przypuszczenia ze może to być związanie z praogramem do czyszczenia systemu (używam CCCliner)..
Nie mam pojęcia co mam zrobić, czy jest możliwość naprawienia tego błędu? Sorki piszę jak laik, więc moze nie wszystkie istotne rzeczy podałem. Jak by było trzeba coś więcej podać to piszcie, a postaram sie sprecyzować problem..
z góry dzięki :)
Odpowiedzi: 5
Też stawiam na kodeki. Miałem to samo na ACMega Codec Pack czy coś takiego. Teraz mam klite i nie mam takich problemów. Jeśli chcesz konkretną nazwę to jest ona taka: klcodec289f.exe Jak wpiszesz w google i dodasz download to na pewno znajdziesz. Kodeki warte uwagi. Na nich mi wszystko smiga prócz rmvb (ale to osobny kodek) ;)
1)błędy aplikacji z ostatnich godzin:
Aplikacja zawieszająca explorer.exe, wersja 6.0.2900.2180, moduł zawieszenia hungapp, wersja 0.0.0.0, adres zawieszenia 0x00000000.
Aplikacja powodująca błąd explorer.exe, wersja 6.0.2900.2180, moduł powodujący błąd rpcrt4.dll, wersja 5.1.2600.2180, adres błędu 0x0001acc4
Aplikacja powodująca błąd explorer.exe, wersja 6.0.2900.2180, moduł powodujący błąd ntdll.dll, wersja 5.1.2600.2180, adres błędu 0x000118d0.
Aplikacja powodująca błąd explorer.exe, wersja 6.0.2900.2180, moduł powodujący błąd duser.dll, wersja 5.1.2600.2180, adres błędu 0x0002acb5.
Aplikacja powodująca błąd drwtsn32.exe, wersja 5.1.2600.0, moduł powodujący błąd dbghelp.dll, wersja 5.1.2600.2180, adres błędu 0x0001295d
niestety nie wiem który log co znaczy..
2)polecenie sfc /scannow niestety nie załatwiło sprawy
3)podmiany jeszcze nie próbowałem
-----
do folderu sie niestety dostać nie mogę, tzn otworzy mi sie na sekundę i koniec
filmy odtworzyć mogę poprzez reczny wybór np w SubEdit, kodeki : mam tylko pakiet CCCP
-
[quote=Vilku] do folderu sie niestety dostać nie mogę, tzn otworzy mi sie na sekundę i koniec filmy odtworzyć mogę poprzez [b]reczny wybór np w SubEdit[/b], kodeki : mam tylko pakiet CCCP[/quote] Czyli masz dostęp do tego folderu właśnie w oknie wyboru filmu do otwacia. Co do kodeków to kiedyś dawno temu na jakimś forum znalazłem poradę by zainstalować tylko to co niezbędne i w odpowiedniej kolejności. Od tamtej pory nie mam żadnych problemów. A oto ta kolejność: 1. DivX 2. FFdshow 3. XviD 4. AC3 5. Ogg DS 6. DivX Audio Przepraszam, że nie podaję źródła ale naprawdę nie pamiętam gdzie to znalazłem.
Bobi - z tymi kodekami to ja se i nawet myślałem, ale... odstręczało mnie od nich miejsce wywłoania błedu - klik na folder, a nie na zawartosć.
Co do jakiegoś uszkodzenia/fake ? - Może i masz rację ( kłania się moje "zamiłowanie" do formatu DVD ), jednak - rzucę skojarzeniem, pewnie jak zwykle mocno obok, dotyczącym tego, że jeżlei coś by miało go trzymać to prędzej bym patrzył na sposób wyświetlania i jakieś przepęłnienie bufora z nim związane ( a że nie jest znany to i ... co miałem gdybać ).
To tyle na moje "usprawiedliwienie.
A ja bym na samym początku poszukał w tym folderze jakiegoś uszkodzonego filmu, lub pokombinował nieco z kodekami. Podobnych tematów, gdzie problemem jest zamykający się explorer, po otwarciu katalogu z plikami video, jest na forum na pęczki.
1. Zajrzyj do loów systemu - eventvwr.msc wpisz w uruchiom i w okinie, kóre się otworzy zobacz czy w sekcjach aplikacja oraz system nie ma błędow ( oznaczone na czerwono ). Jeżeli są to b. szczegółowe informacje o nich będą dostępne po kliknięciu ppm na taki wpis i wybraniu z menu własciwości.
2. Warto moze sprawdzić czy polecenie sfc /scannow - uruchmaiane z wiersza polecenie ( cmd w uruchom wpisane go wywołuje ).
3. Możesz spróbować podmiany samego explorera - czasem plik ulega uszkodzeniu ( to wątpliwe w tym wypadku skoro chodzi tylko o jeden katalog, ale jednak możliwe ). Dokonać takiej zamiany można na dwa sposoby:
a/ polecenie expand uzyte w konsoli odzyskiwania ( składnia po wpisaniu expand /? )
b/ poprzez msconfig - zakładka ogólne - rozwiń plik.
Jeżeli program, o którym napisąłeś to CCleaner to jest wątpliwe mocno by to on był winien temu co sie dzieje.
Z grubsza - i na podstawie tego coś napisał - to tyle mi do głowy przychodzi.
Strona 1 / 1