BIOS update, jak ?

Witam

Co jakiś czas (nieregularnie) podczas połączenia z Internetem mój komp się samoczynnie resetował. Podkreslam TYLKO podczas połączenia z Internetem.
Za kaźdym razem , kiedy zaglądałem do podglądu zdarzeń to miałem tam lakoniczną informację :
System error.
Kategoria (102)
Identyfikator zdarzenia 1003

Nie jest to chyba wina modemu (i jego sterowników) bo
przetestowałem 3 róźne modele i ciagle jest to samo.
co do przeglądarek, to testowałem teź trzy (IE,Opera, Mozilla)
Efekt zawsze ten sam.

Na początek w aplecie uruchamianie i odzyskiwanie
(ustawienia) odznaczyłem oppcję w czasie awarii automatycznie
uruchom ponownie,dzięki temu uniknąłem resetu. I dostałem komunikat,
źe albo mam problemy z BIOSEM albo ze sterownikami. Co do sterowników
to wspomniałem o nich powyźej. pozostaje upgrade BIOSU.
Mam płytę MSI 845E Max. Mam teź taki program Live BIOS, który słuźy
do upgrade'u BIOSU on line. A to, jako uźytkownikowi modemu, jakoś
źle mi się kojarzy. Czy ktoś uźywał tego programu (jest na płytkach
z oprogramowaniem do płyt MSI).
A moźe jest jakaś strona, na której znajdę łopatologiczny opis jak zrobić
upgrade ?

Pozdrawiam
M_alice

Odpowiedzi: 4

witam, parę dni temu teź aktualizowałem bios, takźe płyty MSI, nieco starszej. z programem bioslive miałem niemiłe przejścia, straciłem sporo czasu i parę złotych na połączenia, z których niewiele wynikło, zatem poszedłem starą drogą, przygotowałem dyskietkę z dosem wg wskazówek na www.bios.pnet.pl , następnie ściągnąłem ze strony MSI
odpowiedni bios w zipie, rozpakowałem do stworzonego na C folderu. A dalej wg wskazówek z tekstu, który wypakował się oprócz pliku biosu. MSI kategorycznie zaleca, by nowy bios był na C :) nie na dyskietce, zresztą program "flaszujący" teź dałem na twardym, ma to zaletę praktyczną– cała akcja trwa parę sekund, zatem mniejsze ryzyko zaniku napięcia w 8) :idea: sieci
zbysiu13
Dodano
23.08.2003 12:17:04
owszem uzywałem tego programu i aktualizowałem bios dwukrotnie nie ma czego się bać gdyź za pomocą tego programu pobierasz nowy bios ze strony MSI poczem juź na swoim komputerze go aktualizujesz przebiega to szybko sprawnie i bez zadnych zgrzytów dodam tylko źe program prowadzi cie cały czas za raczkę i raczej nie jest moźliwe źebyś coś schrzanił
P.S. masz dwie opcie aktualizacji pod dos i windą
ja osobiscie robiłem to pod windą a raczej robił to za mnie program ja tylko zatwierdzałem :D
Xior
Dodano
23.08.2003 01:24:06
XeviL
Dodano
23.08.2003 01:08:53
Moźe coś ciekawego znajdziesz na
http://pomoc.xcom.pl/porady/bios/bios.php
niufek
Dodano
22.08.2003 22:38:34
M_alice