BIOS – Uniwersalne hasła
Wiem ze to nie do konca temat o XP ale najwiecej ludzi tutaj zaglada a mi jest potrzebna odpowiedz : /
Wiec moj kolega ma zalozone haslo na bios od razu jak sie uruchamia komputer trzeba wpisac haslo jak sie wpisze zle to pokazuje sie taka usmiechnieta morda.
Wiem ze sa sposoby na ominiecie tego.
Plyta glowna – asrock K7VT2
BIOS – AMI
Wiec moj kolega ma zalozone haslo na bios od razu jak sie uruchamia komputer trzeba wpisac haslo jak sie wpisze zle to pokazuje sie taka usmiechnieta morda.
Wiem ze sa sposoby na ominiecie tego.
Plyta glowna – asrock K7VT2
BIOS – AMI
Odpowiedzi: 9
adik154:
w dziale sprzęt, sterowniki wrzuciłem pokaźny temat o Biosie, są tam teź awaryjne hasła... chcesz to zajrzyj... nazwa tematu "wiele o BIOS"
Zapomniałeś tylko dodać źe na nowszych płytach te hasła uniwersalne to moźna sobie w buty wsadzić :P – po prostu nie działają.
Poza tym uzycie jakichś programów z powłoki Windowsa np napotka coś takiego ( systemach NT) jak "hardware abstraction layer" i jeśli cośkolwiek nie jest tak skonfugurowane z interface ACPI to mozna stracić dane i bez nowej instalacji się nie obejdzie.
Owszem są programy do łamania haseł BIOSu i to nawet dość skuteczne, bowiem wszystko opiera się na algorytmie który moźna za pomocą komputera (który teź czasem liczy) poznać.
IMO user który zna się na tym poradzi sobie, ten który się nie zna nie będzie próbował , co najwyźej z bateryjką pokombinuje nie przeczuwając zresztą źe wszystkie ustawienia w BIOsie poczynione na uźytek sprawnego działania systemu straci.
w dziale sprzęt, sterowniki wrzuciłem pokaźny temat o Biosie, są tam teź awaryjne hasła... chcesz to zajrzyj... nazwa tematu "wiele o BIOS"
adik154:
klonpiotr:
odpłać się koledze i mu tez załóź hasło na cos, albo lepiej wykręć jakis kabelek w kompie[najlepiej od wiatraczka :D ]. poszantaźuj i odzyskasz hasło
coś ci się pokreciło :wink: to własnie jego kolega ma takie coś załoźone....limyohwan:
Wiec moj kolega ma zalozone haslo
a fakt.sory.
to co ten kolega ma za kompa.chyba kradziony ,albo jakis z przemytu.niech idzie do pierwszego lepszego serwisu jak ma legala
Wyciągnąć bateryjkę ?
Hmmm kiedyś takie rzeczy załatwiał Win95.CIH.1003 zawsze 26 kwietnia – więcej nie napiszę by nie kusić, pózniej na mnie będzie :roll:
klonpiotr:
odpłać się koledze i mu tez załóź hasło na cos, albo lepiej wykręć jakis kabelek w kompie[najlepiej od wiatraczka :D ]. poszantaźuj i odzyskasz hasło
coś ci się pokreciło :wink: to własnie jego kolega ma takie coś załoźone....
limyohwan:
Wiec moj kolega ma zalozone haslo
Zapytać o hasło tego co załoźył.
Zapytać o hasło tego co załoźył.
Strona 1 / 1