BIOS POMOCY
Witam posiadam plyte SOYO SY–6BA+IV,sciagnolem opragromowanie i plik do uaktalnienia biosu bo padl,
to jest strona producenta http://www.soyousa.com/products/proddesc.php?id=61
a tu jest jak maialem robic biosa
http://www.soyousa.com/kb/kbdesc.php?id=35
program jaki sciagnolem to AWDFLASH.EXE A PLIK DO BIOSU CZYLI DO PLYTY TO 6BA42BA5.BIN
O.K Wszystko zrobilem jak trzema podczas wgrywania biosu i jego zakonczenia pojawil sie komunikat F1–restart,oczywiscie tak postapilem ale po restarcie kompa jest bialy ekran wiec nie wiem co mam dalej robic czy jest mozliwe ze plyta mi siadla,prosze o pomoc.dzienkuje jaeo. :(
to jest strona producenta http://www.soyousa.com/products/proddesc.php?id=61
a tu jest jak maialem robic biosa
http://www.soyousa.com/kb/kbdesc.php?id=35
program jaki sciagnolem to AWDFLASH.EXE A PLIK DO BIOSU CZYLI DO PLYTY TO 6BA42BA5.BIN
O.K Wszystko zrobilem jak trzema podczas wgrywania biosu i jego zakonczenia pojawil sie komunikat F1–restart,oczywiscie tak postapilem ale po restarcie kompa jest bialy ekran wiec nie wiem co mam dalej robic czy jest mozliwe ze plyta mi siadla,prosze o pomoc.dzienkuje jaeo. :(
Odpowiedzi: 15
Jeźeli Ci flop nie gdacze i klawiatura takoź to ...czarno iwdze – przy szczęściu wizyta w serwisie by z programatora skorzystać i tak BIOS wgrać, przy pechu – płyta poszła, a to, źe przy wgrywaniu BIOS–u to tylko przypadek.
Rebe:
Jeźeli to tylko błąd we wgraniu BIOS–u, a nie coś z płytą to nie powinno być kłopotów z przywróceniem stasrszej wersji.
Mi się taka operacja juź kilka razy w źyciu przytrafiała i szło to zrobić.
Myśle, źe i Ty sobie poradzisz, a i tak nic gorszego płycie nie zrobisz.
o.k rebe fakt ze ja wlanczam kompa to jest bialy obraz ale klawiatura mi nie odpowiada i stacja dyskietek,chodz bym chcial to teraz sam juz nie wiem jak mam przywrucic tamtego bios a ja go mam na dyskietce,nawet chcby na slepo,co ty na to.
Jeźeli to tylko błąd we wgraniu BIOS–u, a nie coś z płytą to nie powinno być kłopotów z przywróceniem stasrszej wersji.
Rebe:
Dobra – z tym "na slepo" pytąłem o póbe po graniu z tym białym ekranem.
Wszystkien owe BVIOSy pomijają przy aktualizacji dostęp do flopa – moźna iwęc dokonać tego "naslepo" właśnie – tylko trzeba pamietać kolejność sekwencji i nazwy plików
Bootujesz normalnie i potem – jak zgaśnie dioda flopa wpisujesz awdflash nazwa biosu ( czy jak tam się ten Twój flasher nazywa ) enter – potem bodaj – po kaźdym zgaszeniu diody jeszcze jakie n enter jeszcze raz enter – nie pamietam – to n jest źeby nei zapisywał starego BIOS–u.
Potem koniec i ...to wszysko – mogę się o jaki jeden enter mylić, ale nie sprawdzę tego – nie mam jak.
czyli mam rozumiec ze mam wsadzic ta dyskietke z tym biosem i na bialym ekranie wpisywac komendy,o.k owsze kolejnosc plikow jak maja byc zapisane to wszystko se zapisalem na kartce,dzienki wielkie rebe i zrobie to moze na "slepo",mam nadzieje ze mi sie uda,ale kurde nigdy nie mialem takiego problemu jak teraz z ta plyta.
Dobra – z tym "na slepo" pytąłem o póbe po graniu z tym białym ekranem.
Wszystkien owe BVIOSy pomijają przy aktualizacji dostęp do flopa – moźna iwęc dokonać tego "naslepo" właśnie – tylko trzeba pamietać kolejność sekwencji i nazwy plików
Bootujesz normalnie i potem – jak zgaśnie dioda flopa wpisujesz awdflash nazwa biosu ( czy jak tam się ten Twój flasher nazywa ) enter – potem bodaj – po kaźdym zgaszeniu diody jeszcze jakie n enter jeszcze raz enter – nie pamietam – to n jest źeby nei zapisywał starego BIOS–u.
Potem koniec i ...to wszysko – mogę się o jaki jeden enter mylić, ale nie sprawdzę tego – nie mam jak.
gusioo:
Tak masz ją przełoźyć (wszystko jest opisane w instrukcji płyty)
P.S: Uźywaj przycisku
Lucky – Jak nie masz nic mądrego do powiedzenia to zajmij się łopatką i grabkami.
przelozylem ta zworke i komp sie nie uruchomil,spowrotem ja dalem na swoje miejsce i dalej to samo,bialy ekran,a propo tam ten stary bios mam bo przegladalem dyskietke i teraz pytanie brzmi jak go mam sporotem wgrac skoro jet bialy ekran a w ciemno to sam wiesz ze nic nie zrobie.
Rebe:
Serdecznie dziękuję za wskazanie "reszte rebe masz na stronie producenta ktora podalem wczesniej".
Tyle, źe to jednak nie mój ból i jakoś nie odczuwam potrzeby zagłebiania się treść manuala do tej płyty.
Natomiast nadal nie odpowiedzialęs na większość pytań – w tym te kluczowe związane z defaultowaniem ( teź umiem nowe słowa tworzyć ) BIOS–u oraz z próba wgrania go "na ślepo".
na slepo go nie wgrywalem tego biosa,robilem tak jak zawsze,sgiognolem te program oraz plik,i wgralem to na dyskietke,a wszytko to robiel za pomoca dyskietki startowej czyli dos,mozesz mi jasniej zadac konkretne pytanie
Serdecznie dziękuję za wskazanie "reszte rebe masz na stronie producenta ktora podalem wczesniej".
Tyle, źe to jednak nie mój ból i jakoś nie odczuwam potrzeby zagłebiania się treść manuala do tej płyty.
Natomiast nadal nie odpowiedzialęs na większość pytań – w tym te kluczowe związane z defaultowaniem ( teź umiem nowe słowa tworzyć ) BIOS–u oraz z próba wgrania go "na ślepo".
4. Czy jesteś pewnien, źe to był "dobry" BIOS – do tej konkretnej rev. płyty?
5. Czy znasz pojęcie wgrywania BIOS–u "na slepo" – przy braku obrazu na ekranie monitora?
Jeźeli tak to czy próbowąłeś takiej operacji dokonać?
To powinno moją ciekawość zaspokoić.
5. Czy znasz pojęcie wgrywania BIOS–u "na slepo" – przy braku obrazu na ekranie monitora?
jestem calkowicie pewien ze bios byl dobry,nie pierwszy raz robilem biosa,tylko na tej plycie cos nie tak,biosa musialem uaktualnic vo powstawal taki problem komp pochodzi z 30–minut w pewnym momencie sie zawiesil i pokazal sie komunikat iz bios ten stary jes nieaktywny i uaktualnij go,reszte rebe masz na stronie producenta ktora podalem wczesniej.
Nię będę się wgłebiał w czytanie specyfikacji, wersji płyty, wersji BIOS–u itp.
Natomiast mam parę pytań :
1. Co to znaczy , źe BIOS padł? – Czym się to objawiało i w jaki sposób dokonałes aktualizacji przy padnietym BIOS–ie?
2. Czy zachowąłeś ten padnięty BIOS jako kopię na dyskietce, z której dokonywałeś upgrede'u?
3. Czy po tym zonku z biały ekranem sprawdziłeś co się dzieje po wyczyszczeniu BIOS–u ( ustawień do fabtycznych ) poprzez zworkę lub wyjęcie baterii?
Natomiast mam parę pytań :
1. Co to znaczy , źe BIOS padł? – Czym się to objawiało i w jaki sposób dokonałes aktualizacji przy padnietym BIOS–ie?
2. Czy zachowąłeś ten padnięty BIOS jako kopię na dyskietce, z której dokonywałeś upgrede'u?
3. Czy po tym zonku z biały ekranem sprawdziłeś co się dzieje po wyczyszczeniu BIOS–u ( ustawień do fabtycznych ) poprzez zworkę lub wyjęcie baterii?
Tak masz ją przełoźyć (wszystko jest opisane w instrukcji płyty)
Lucky – Jak nie masz nic mądrego do powiedzenia to zajmij się łopatką i grabkami.

gusioo:
Zrób Clear CMOS (zresetuj bios za pomoca zworki, która znajduje się w pobliźu baterii), a na przyszłość dobrą radą jest kopia zapasowa starego Biosu
nie zbytnio wiem co z ta zworka mam ja wyjac i przelozyc inaczej czy co. :cry:
Lucky:
hmm, byc moze ja 2 dni temu robielm identyczna rzecz i mi jakos poszlo. Jesli miales zanik prądu lub reset podczas instalacji to ... (chyba) inteligent sa Mainboarda. Hmm, mowisz ze bialy ekran, a tak dokladnie to jak wlaczasz kompa to masz caly bialy ekran i nic nie idzie dalej
P.S skad napisales tego posta :P chhyba nie z tego kompa co go updateowales :P
oczywiscie ze nie napisalem tego posta z tego koma co robilem upda,tylko z innego,wszystko bylo o.k zadnego zanniku pradu,poprostu po wcisnieci F1–restart,nici bialy ekran do tej pory.
hmm, byc moze ja 2 dni temu robielm identyczna rzecz i mi jakos poszlo. Jesli miales zanik prądu lub reset podczas instalacji to ... (chyba) zjebales sa Mainboarda. Hmm, mowisz ze bialy ekran, a tak dokladnie to jak wlaczasz kompa to masz caly bialy ekran i nic nie idzie dalej
Zrób Clear CMOS (zresetuj bios za pomoca zworki, która znajduje się w pobliźu baterii), a na przyszłość dobrą radą jest kopia zapasowa starego Biosu