BIOS POMOCY

Witam posiadam plyte SOYO SY–6BA+IV,sciagnolem opragromowanie i plik do uaktalnienia biosu bo padl,
to jest strona producenta http://www.soyousa.com/products/proddesc.php?id=61
a tu jest jak maialem robic biosa
http://www.soyousa.com/kb/kbdesc.php?id=35
program jaki sciagnolem to AWDFLASH.EXE A PLIK DO BIOSU CZYLI DO PLYTY TO 6BA42BA5.BIN
O.K Wszystko zrobilem jak trzema podczas wgrywania biosu i jego zakonczenia pojawil sie komunikat F1–restart,oczywiscie tak postapilem ale po restarcie kompa jest bialy ekran wiec nie wiem co mam dalej robic czy jest mozliwe ze plyta mi siadla,prosze o pomoc.dzienkuje jaeo. :(

Odpowiedzi: 20

Rebe:
Toź odpowiedzialem – kość nie mogła być "od urodzenia" włoźona odwrotnie. Jeźeli Ty tego nie zrobiłeś to zostaje tylko serwis, w którym ktoś po uźyciu programatora "się pomylił".
Klasycznym przykładaem spalenia kości było swego czasu takie lwaśnie jej odwrotne łoźenie do kart graficznych mających moźliwość rozszerzenai pamieci.
Po takiej operacji wydzielało się ciut ciepęłka, a kość była do wyrzucenia – czasem karta teź, ale to juź inna historia.

Wszystko jasne i dzienkuje wszystkim za porady,kompa juz odzyskałem i działa,musiałem tylko zrobić na nowo instalke systemu,jest o.k,za serwis tego kompa i nowa kość i bios zapłaciłem 100 zł,cóź trudno się czasami mówi ale najwaźniejsze źe komp działa,dzienkuje jeszcze raz wszystkim. :)
jaeo
Dodano
16.08.2004 13:10:05
Toź odpowiedzialem – kość nie mogła być "od urodzenia" włoźona odwrotnie. Jeźeli Ty tego nie zrobiłeś to zostaje tylko serwis, w którym ktoś po uźyciu programatora "się pomylił".
Klasycznym przykładaem spalenia kości było swego czasu takie lwaśnie jej odwrotne łoźenie do kart graficznych mających moźliwość rozszerzenai pamieci.
Po takiej operacji wydzielało się ciut ciepęłka, a kość była do wyrzucenia – czasem karta teź, ale to juź inna historia.
Rebe
Dodano
11.08.2004 08:57:08
[quote="Rebe"]jaeo – w tym serwisie wyjęli kość, uźyli programtora ( albo i nie ) i po tej operacji – w pijanym widzie – włozyli ją odwrotnie, efekt wiadomy.
do tego serwisu co zanioslem od razu to zauwazyli ze kosc jet odwrotnie zalozona czyli 180 i do tego przepalona wiec mi wymienili na nowa i prawidlowo dali biosa tego co ja mialem sciagnietego,ale moje pytanie brzmi czyja to winna ze kosc byla nietak zamocowana czy moze ktos wczesniej sie probowal bawic.
jaeo
Dodano
11.08.2004 02:45:00
jaeo – w tym serwisie wyjęli kość, uźyli programtora ( albo i nie ) i po tej operacji – w pijanym widzie – włozyli ją odwrotnie, efekt wiadomy.
Tyle, źe jest szansa jakaś na dostanie takiego scalaka i powtórzenie na nim operacji programowania – tyle, źem oze juź w innym serwisie.
Rebe
Dodano
10.08.2004 20:21:33
MarcinX:
A plyta działała wcześniej ?
Jeźeli tak,to ktoś tą kość wsadził odwrotnie.
Przynajmniej tak twierdzi serwis.
Ale ja serwisowi bym za bardzo nie dawał wiary.

plyta normalnie dziala tylko sie bios burzyl zeby mu zrobic aktualizacje,ale z ktorej strony moze byc to winna przecierz do tego serwisu co dalem oni posiadaj programator do biosu i wiedza co mwia,wiec czyja to moze byc winn producenta plyt czy moze ktos innsie bawił,i w jaki sposób moglabyc ta kosc odwrócona o 180 stopni,caly dzien gnebi mnie to pytanie.
jaeo
Dodano
10.08.2004 18:31:27
MarcinX:

plyta normalnie dziala tylko sie bios burzyl zeby mu zrobic aktualizacje,ale z ktorej strony moze byc to winna przecierz do tego serwisu co dalem oni posiadaj programator do biosu i wiedza co mwia,wiec czyja to moze byc winn producenta plyt czy moze ktos innsie bawił,i w jaki sposób moglabyc ta kosc odwrócona o 180 stopni,caly dzien gnebi mnie to pytanie.
jaeo
Dodano
10.08.2004 18:31:27
MarcinX
Dodano
10.08.2004 18:26:37
MarcinX:
Jeźeli kość była odwrotnie ,nie było fizycznej moźliwośi aby bios działał.
Nie mówiąc o aktualizacji :wink:

ale czy to jest winna producenta czy moze ktos inny mógł sie bawic.
jaeo
Dodano
10.08.2004 18:21:47
MarcinX:

ale czy to jest winna producenta czy moze ktos inny mógł sie bawic.
jaeo
Dodano
10.08.2004 18:21:47
MarcinX
Dodano
10.08.2004 18:19:25
Rebe:
jaeo – ja nie szukam tej płyty – podałem ją Tobie jako "zamiennik" dla tej Twojej, o ile nie pójdzie przeprogramowanie BIOS–u.
Tym niemniej za chęć dziękuję :)

Jakie qui pro quo nam wyszło.

witam ponownie sprawa dotyczy biosu tego co aktualizowalem,dalem go do serwisu dzwoni do mnie facet i wszystko mnie sie pyta jak robilem tego biosa,wszystko mu powiedzialem oraz wyslalem potrzebne informacje droga emeilowa,facet takze mówi do mnie ze kosc na której byl bios zostala przepalona a na dodatek tego jet obrucona o 180 stopni,moje pytanie brzmi czy to wina producenta czy moze ktos inny sie moze bawil przy tej kosci,prosze o odpowiedz,
jaeo
Dodano
10.08.2004 18:14:59
witam ponownie sprawa dotyczy biosu tego co aktualizowalem,dalem go do serwisu dzwoni do mnie facet i wszystko mnie sie pyta jak robilem tego biosa,wszystko mu powiedzialem oraz wyslalem potrzebne informacje droga emeilowa,facet takze mówi do mnie ze kosc na której byl bios zostala przepalona a na dodatek tego jet obrucona o 180 stopni,moje pytanie brzmi czy to wina producenta czy moze ktos inny sie moze bawil przy tej kosci,prosze o odpowiedz,
jaeo
Dodano
05.08.2004 12:11:52
jaeo – ja nie szukam tej płyty – podałem ją Tobie jako "zamiennik" dla tej Twojej, o ile nie pójdzie przeprogramowanie BIOS–u.
Tym niemniej za chęć dziękuję :)

Jakie qui pro quo nam wyszło.
Rebe
Dodano
05.08.2004 12:03:58
Rebe:
To powinna być ta płyta. niestety rev. nie jest przy niej podana – musiałbyś się dopytać, bo ja nie pamiętam wartości granicznych CPU dla poszczególnych wersji – wykaz był na stronie ASUS–a przy obsługiwanych CPU.

Tylko dlaczego to ja mam być zadowolony ? :lol:

mniejsza z tym czy ja bende zadowolony,wazne ze tobie cos moglem pomoc,wehdz na ten link i jesli jestes zarejestrowany w allegro to smialo gosciowi mozesz zadawac pytania na jego emaila,dzienki wielkie,ale czy ty cos masz ciekawego dla mnie chociaz podobnom plyte do tej co mialem.
jaeo
Dodano
05.08.2004 12:00:50
To powinna być ta płyta. niestety rev. nie jest przy niej podana – musiałbyś się dopytać, bo ja nie pamiętam wartości granicznych CPU dla poszczególnych wersji – wykaz był na stronie ASUS–a przy obsługiwanych CPU.

Tylko dlaczego to ja mam być zadowolony ? :lol:
Rebe
Dodano
05.08.2004 11:56:02
http://www.allegro.pl/search.php?string=ASUS+P3BF+&country=1 prosze cie bardzo rebe na allegro jest ta plyta tylko sie spiesz,mam nadzieje ze to ta i bendziesz zadowolony.a co do tego biosu wlasnie czekam na telefon z serwisu czy cos udalo sie z ta moja plyta zrobic,dzienkuje.
jaeo
Dodano
05.08.2004 11:50:06
Gdyby udąło Ci się znaleźć gdzieś – dla mnie szczytowe osiągnięcie – płytę ASUS P3BF to miałbyś zamiennik o znakomitej wydajności i podkręcalności organiczonej jedynie mozłiwościami procesora i karty graficznej w zakresie wytrrzymywania FSB – Jakieś GF2 chodziło mi na tym z szyną 133, a Banshee nawet 140 ( więcej płyta nie dawała ) wytrzymywało – w zestawie miałem PIII 700 @ 933–980.
Na Twoim miejscu – jeźeli to tylko BIOS jednak to bym zrobił wycieczkę po serwisach i o programator popytał – zapłacisz za wgranie nowego i moze coś jednak z tej płyty będzie.
Rebe
Dodano
05.08.2004 11:45:10
witam cie rebe czy mozesz mi pomuc zeby znalesc podobna plyte do tej co mialem,zdjecie tamtej plyty co mialem jest umieszcone wyzej,chodzi mi tu oplyte na celeron 700mhz,tam ta plyta nazywala sie soyo sy 6ba+,czy mozesz mi cos poradzic bo na tamtej plycie biosu juz sie nie da przywrocic.
jaeo
Dodano
05.08.2004 11:30:49
Jak nie wiesz jak przełoźyć zworke to poprostu wyciągnij baterie z płyty gł. na jakieś 10 min.To powino zresetować CMOS–a
bodziu79
Dodano
04.08.2004 17:37:04
Jak nie wiesz jak przełoźyć zworke to poprostu wyciągnij baterie z płyty gł. na jakieś 10 min.To powino zresetować CMOS–a
bodziu79
Dodano
04.08.2004 17:37:04
jaeo
Dodano:
04.08.2004 12:36:04
Komentarzy:
20
Strona 1 / 2