Bios nagrywarki
Czółko po świętach
Miałe czas w święta i trochę gazet sobie poczytałem (komputerowych) i w jednej znich znalazłem artykuł o odświeźaniu biosu nagrywarki CD–R\RW (firmware)i chciałby się dowiedzieć co wy o tym myślicie. W mądrej gazecie pisali źe taki bios najlepiej zmieniać co MIESIĄC czy to prawda?? I czy to ma jakiś sens?? Bo mi się coś niechce w to wierzyć.
A teraz trochę z technicznego punktu :idea:
Mam nagrywarkę Samsunga CD–R\RW SW–252B od półtora roku. Od dwóch miesięcy nagrywarka HUCZY jak stary odkurzacz gdy odczytuję jakąś płytę niestety jest juź po gwaranćji (co moźna z tym zrobić, oprócz kupna nowej).
Dzięki z góry za wasze opinie i porady :D :D :D
Miałe czas w święta i trochę gazet sobie poczytałem (komputerowych) i w jednej znich znalazłem artykuł o odświeźaniu biosu nagrywarki CD–R\RW (firmware)i chciałby się dowiedzieć co wy o tym myślicie. W mądrej gazecie pisali źe taki bios najlepiej zmieniać co MIESIĄC czy to prawda?? I czy to ma jakiś sens?? Bo mi się coś niechce w to wierzyć.
A teraz trochę z technicznego punktu :idea:
Mam nagrywarkę Samsunga CD–R\RW SW–252B od półtora roku. Od dwóch miesięcy nagrywarka HUCZY jak stary odkurzacz gdy odczytuję jakąś płytę niestety jest juź po gwaranćji (co moźna z tym zrobić, oprócz kupna nowej).
Dzięki z góry za wasze opinie i porady :D :D :D
Odpowiedzi: 6
pumka:
... sam teź uwaźałem źe zmiana biosu w nagrywarkach to bessens
Uwaźam źe aktualizacja firmware w nagrywarkach ma sens.
Prócz tego co JN napisał o nowych nośnikach i błędach w starszych wersjach, to IMO na nowszych firmwarach lepije są wypalane płytki,po przez np. lepszą optymalizację pracy lasera.
Moźna sobie zrobić test, – dwie takie same surowe płytki wypalić po kolei na starym firmware i na nowym .
Myślę źe błędów C1, C2, bler napewno będzie mniej.
Czyszczenie napędów.
http://komputery.katalogi.pl/temat4106/
http://komputery.katalogi.pl/temat4106/
Dzięki Forumowicze za tak wyczerpujące wypowiedzi.
Wiedziałem źe nowy bios nie poprawi mi chuczenia i dlatego ten temat poruszyłem na końcu tak przy okazji :P
Co do biosu te mądre artykuły zamieściła gazeta dla wtajemniczonych; sam teź uwaźałem źe zmiana biosu w nagrywarkach to bessens ale skoro się taki artykuł pojawił i to w takiej gazecie chciałem zaczerpnąć waszej opini na ten temat.
Co do odkurzacza to właśnie chciałem się dowiedzieć czy roskręcenie ma sens czy naleźy kupić nowy napęd bo z tym czyszczeniem widze źe ryzko (chociaź kiedyś czyściłem CD–ROM kilka razy i spoko)ale to był stary sprzęt i mi nie zaleźało :]
W kaźdym bądź razie z biosu rezygnuję za waszą poradą a co do HUCZENIA to zobaczymy.
Dzięki bardzo jeszcze raz :P :P :P :P
Wiedziałem źe nowy bios nie poprawi mi chuczenia i dlatego ten temat poruszyłem na końcu tak przy okazji :P
Co do biosu te mądre artykuły zamieściła gazeta dla wtajemniczonych; sam teź uwaźałem źe zmiana biosu w nagrywarkach to bessens ale skoro się taki artykuł pojawił i to w takiej gazecie chciałem zaczerpnąć waszej opini na ten temat.
Co do odkurzacza to właśnie chciałem się dowiedzieć czy roskręcenie ma sens czy naleźy kupić nowy napęd bo z tym czyszczeniem widze źe ryzko (chociaź kiedyś czyściłem CD–ROM kilka razy i spoko)ale to był stary sprzęt i mi nie zaleźało :]
W kaźdym bądź razie z biosu rezygnuję za waszą poradą a co do HUCZENIA to zobaczymy.
Dzięki bardzo jeszcze raz :P :P :P :P
...:: Nowy firmware co miesąc ?? A to dobre.. do mojego CD–R/RW LG nowy bios wychodzi co 1,5 roku..i tak naprawde "G" daje... kupilem 10 plytek firmy "X" ktorych moja nagrywarka nie widzi... wgralem nowy bios i... i dalej ich nie widzi.. Wiec tak do konca nie wiem co mi daje flashowanie biosu, bo sam producent nie pokwapil sie uiscic notki informacyjnej co zawiera dane oprogramowanie.
Co do samego problemu glosnej pracy z pewnoscią nowy bios nie wyciszy Twojego napedu. Pmoc moze tutaj delikatne rozkrecenie, i wyczyszczenie spręzonym powietrzem mechanizmu napedowego. Pamiętaj jednak by szczegolnie uwazac na soczewke lasera, minimalna zmiana jego kąta ulozenia (co jest dosc ciezkie do wykonania) zniszczy nagrywarke. Byc moze uciazliwy dzwiek jest wynikiem niedokrecenia napedu lub innych drgan wywołanych jego dzialaniem. W skrajnym przypadku zastasuj oprogramowanie zmniejszające predkosc obrotową urzadzenia, ale wiadamo z czym sie to wiąze.
Co do samego problemu glosnej pracy z pewnoscią nowy bios nie wyciszy Twojego napedu. Pmoc moze tutaj delikatne rozkrecenie, i wyczyszczenie spręzonym powietrzem mechanizmu napedowego. Pamiętaj jednak by szczegolnie uwazac na soczewke lasera, minimalna zmiana jego kąta ulozenia (co jest dosc ciezkie do wykonania) zniszczy nagrywarke. Byc moze uciazliwy dzwiek jest wynikiem niedokrecenia napedu lub innych drgan wywołanych jego dzialaniem. W skrajnym przypadku zastasuj oprogramowanie zmniejszające predkosc obrotową urzadzenia, ale wiadamo z czym sie to wiąze.
Nowe firmware wgrywa się z reguły aby napęd rozpoznawał nowe nośniki i ewentualnie aby usprawnić i zlikwidować błędy oprogramowania napędu.
Na twoją przypadłość czyli głośną pracę to nie pomoźe,raczej powolny koniec napędu.
Poczytaj.
http://cdrinfo.pl/software/artykuly/artykul_w.php?ID=20040102200158
http://forum.cdrinfo.pl/forumdisplay.php?f=2
Na twoją przypadłość czyli głośną pracę to nie pomoźe,raczej powolny koniec napędu.
Poczytaj.
http://cdrinfo.pl/software/artykuly/artykul_w.php?ID=20040102200158
http://forum.cdrinfo.pl/forumdisplay.php?f=2
pumka:
W mądrej gazecie pisali źe taki bios najlepiej zmieniać co MIESIĄC czy to prawda?? I czy to ma jakiś sens?? Bo mi się coś niechce w to wierzyć.
heh z punktu widzenia sprzedawcy to dobry pomysl, bo co miesiac masz szanse popsuc sobie nagrywarke. wogole jakikolwiek bios powinnien byc wgrywany sporadycznie, i w jakims konkretnym celu np. po to flashowac aby moc nagrywac 2 warstwowo(chodzi o nagrywarke DVD). podsumuwujac ryzko popsucia zawsze jest(mozna zadzwonic do elektrowni i zapytac sie czy nie planuja wylaczac akurat w tej chwili pradu) i tylko gdy jest koniecznosc flashowac biosa.
moze wystarczy przeczyscic, zdejmij plombe, otworz no i podmuchaj, ale do tego szumu to chyba bedziesz musiala sie przyzwyczajic, ja nie znam przynajmniej sposobu zeby tu pomoc bardziejMam nagrywarkę Samsunga CD–R\RW SW–252B od półtora roku. Od dwóch miesięcy nagrywarka HUCZY jak stary odkurzacz gdy odczytuję jakąś płytę niestety jest juź po gwaranćji (co moźna z tym zrobić, oprócz kupna nowej).
Strona 1 / 1