Bateria na płycie głównej a czas w windowsie :/
Mojej dziewczynie na kompie win xp źle wskazuje czas. To samo dzieje się na win 99 i juź czytałem na tym forum to chyba wina baterii. Tylko nikt nie napisał czy jak się wyjmie baterię to przypadkiem wszystkie dane i bios nie "pójdą do nieba"? Naleźy ją wyjąć oczywiście bez źadnego zasilania?! Aha nio i jaka moźe być przybliźona cena takiej baterii?
Odpowiedzi: 4
Dobra dzięki. Nie długo zajrzę do kompa :]
Są dwie mozliwości, albo BIOS nie zapamiętuje ustawień (czyt. bateria jest za słaba) albo w biosie godzina jest źle ustawiona. Wyjęcie baterii to źadna skomplikowana operacja, przy pomocy płaskiego śrubokręta naleźy odgiąć blaszkę która przytrzymuje baterię i ją wyjąć. BIOS się nie skasuje, tylko zrestartuje. Wszystkie ustawienia wrócą do tych defaultowych (i zazwyczaj poprawnych), BIOS zapisany jest w pamięci która nie opróźnia się po wyłączeniu komputera. Taka bateria kosztuje grosze, źaden powaźny wydatek.
PS
wszystkie operacje ze sprzętem naleźy wykonywać przy wyłączonym zasilaniu :wink:
PS
wszystkie operacje ze sprzętem naleźy wykonywać przy wyłączonym zasilaniu :wink:
Heheh ale śmieszne:] Chociaź widać, źe bardzo dobrze i dogłębnie przeczytałeś posta:> dzięki...
Win 99? Kurde jakas wersja o ktorej nie wiem... :D No dobra nie wazne.
Po wyjeciu baterii moga (ale nie musza, zaleznie od plyty glownej) wykasowac sie ustawienia biosu.
Bateria kosztuje okolo 4zl.
Po wyjeciu baterii moga (ale nie musza, zaleznie od plyty glownej) wykasowac sie ustawienia biosu.
Bateria kosztuje okolo 4zl.
Strona 1 / 1