Bateria na płycie głównej a czas w windowsie :/

Mojej dziewczynie na kompie win xp źle wskazuje czas. To samo dzieje się na win 99 i juź czytałem na tym forum to chyba wina baterii. Tylko nikt nie napisał czy jak się wyjmie baterię to przypadkiem wszystkie dane i bios nie "pójdą do nieba"? Naleźy ją wyjąć oczywiście bez źadnego zasilania?! Aha nio i jaka moźe być przybliźona cena takiej baterii?

Odpowiedzi: 4

Dobra dzięki. Nie długo zajrzę do kompa :]
patrickq
Dodano
02.03.2005 10:10:32
Są dwie mozliwości, albo BIOS nie zapamiętuje ustawień (czyt. bateria jest za słaba) albo w biosie godzina jest źle ustawiona. Wyjęcie baterii to źadna skomplikowana operacja, przy pomocy płaskiego śrubokręta naleźy odgiąć blaszkę która przytrzymuje baterię i ją wyjąć. BIOS się nie skasuje, tylko zrestartuje. Wszystkie ustawienia wrócą do tych defaultowych (i zazwyczaj poprawnych), BIOS zapisany jest w pamięci która nie opróźnia się po wyłączeniu komputera. Taka bateria kosztuje grosze, źaden powaźny wydatek.

PS
wszystkie operacje ze sprzętem naleźy wykonywać przy wyłączonym zasilaniu :wink:
darek_dade
Dodano
01.03.2005 23:23:43
Heheh ale śmieszne:] Chociaź widać, źe bardzo dobrze i dogłębnie przeczytałeś posta:> dzięki...
patrickq
Dodano
01.03.2005 23:10:21
Win 99? Kurde jakas wersja o ktorej nie wiem... :D No dobra nie wazne.

Po wyjeciu baterii moga (ale nie musza, zaleznie od plyty glownej) wykasowac sie ustawienia biosu.

Bateria kosztuje okolo 4zl.
extrim
Dodano
01.03.2005 23:04:28
patrickq
Dodano:
01.03.2005 22:48:23
Komentarzy:
4
Strona 1 / 1