Bardzo powolny start komputera

Wiem, wiem, problem klepany wielokrotnie. Szukałem, czytałem ale nie znalazłem pomysłów na mój problem. Sprawa dotyczy komp. z płytą ABIT SR7–9X, Pentium 4–1700MHz na pokładzie, 512 Mb pamięci DDR, zainstalowany Win XP Prof. Po właczeniu wykonuje ponad 30 skanów (przesuwający się pasek) źeby łaskawie załadować system i umoźliwić pracę. Sprawdziłem, czy wszystkie wymagane sterowniki są zainstalowane, są. ABIT, niby demon szybkości a tu muli strasznie. Dla pewności podstawiłem inny HDD, postawiłem XP–ka i to samo. Wiem, źe ten sam dysk na innym duźo wolniejszym kompie pracuje zupełnie inaczej, system ładuje się błyskawicznie a w tym przypadku na odwrót. Uruchomiłem bootvis'a i jeszcze gorzej. Coś niesłychanego. Żadne zabiegi nie przynoszą poprawy. Moźe któryś z kolegów rozwiązał problem, byłbym wdzięczny o sugestie.

Odpowiedzi: 7

rubin:
Zauwaźyłem inną prawidłość, (źałuję, źe nie mogę teraz tego sprawdzić na wzmiankowanym komputerze) a mianowicie: jeźeli do EIDE2 podpięte jest urządzenie ustawione na SLAVE i tylko ono samo tam pracuje, to start systemu będzie duźo dłuźszy niź w wypadku, gdy zworki przestawimy na MASTER. Sprawdziłem to na innym komputerze.

To teraz spróbuj tak:
Menedźer urządzeń –> Kontrolery IDE ATA... –> Podstawowy (pomocniczy) kanał IDE (lub coś takiego) –> Zaawansowane i te urządzenia, których nie masz przestaw z Automatyczne wykrywanie na Brak.
Żółty
Dodano
20.06.2005 16:33:03
Kolega Gambler opisał typowy sposób "strojenia" systemu. Tak się składa, źe te sposoby nie są mi obce. Moźna posłuźyć się np. programem XP–AntiSpy efektem działania którego będzie ten sam wynik. Sprawdziłem wcześniej ustawienia BIOS (to odp. na sugestie kol. wredniaczka), wszystko jest OK. W przeciwnym wypadku nie zawracał bym głowy forumowiczom. Zauwaźyłem inną prawidłość, (źałuję, źe nie mogę teraz tego sprawdzić na wzmiankowanym komputerze) a mianowicie: jeźeli do EIDE2 podpięte jest urządzenie ustawione na SLAVE i tylko ono samo tam pracuje, to start systemu będzie duźo dłuźszy niź w wypadku, gdy zworki przestawimy na MASTER. Sprawdziłem to na innym komputerze.
rubin
Dodano
20.06.2005 16:18:22
proponuję sprawdzić ustawienia BIOS – cache procesora – powinno być właczone
jeśli jest wyłaczone to: zrobił to przez przypadek (bardzo mało prawdopodobne)lub sprzedawca zrobił cię w .....
i sprzedał ci uszkodzony procesor/płytę.
wredniaczek
Dodano
20.06.2005 11:53:14
Witam!
Najpierw zapytam o pamięć komputera,bo mimo duźej ilości pamięci RAM,komputer potrafi przetrzymywać w pamięci biblioteki o rozszerzeniu DLL.
Pokaźę jak usunąć z komputera powyźsze biblioteki.
Naturalnie w tym wypadku jest nieuniknione wejście do Rejestru w celu optymalizacji pamięci RAM.
Przed wejściem do rejestru jest potrzeba zrobienia kopii rejestru.
A mianowicie klik na Start\uruchom i wpisać:regedit
HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\Current Version\Explorer=prawym przyciskiem myszy klik na Explorer,wybrać polecenie=Nowy Klucz,następnie zmienić nazwę wybranego klucza na:AlwaysUnloadDLL.
Z prawej strony panelu będzie wartość domyślna.Kliknąć dwukrotnie tą wartość i wpisać 1
Następnie ok! i uruchom ponownie komputer.
Ta sztuczka usuwa wszystkie biblioteki DLL z pamięci, po skończonej pracy komputera.
Szybkie zamykanie systemu:
HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop\WaitTokillAppTimeout>kliknąć dwukrotnie na ostatnią wartość i powinna się pokazać wartość 20000,kasujesz ją i wpisujesz 1000
HKEY_LOCAL_MACHINE\System\\CurrentControlSet\Control\WaitTokillServiceTimeout i tu równieź klik dwukrotnie na ostatnią wartość,powinno być 20000,zmieniasz na 1000
Oczywiście po tych zabiegach uruchamiasz komputer ponownie.
Oczywiście rozumiem,źe wiesz jak przywrócić kopię rejestru po modyfikacji.
Na wszelki wypadek przypomnę.
Start\uruchom\regedit
Otwiera się główne okno Edytora Rejestru następnie klika na plik i eksportuj i najkorzystniej wpisać jest datę utworzenia rejestru.Odczekujesz,aź system utworzy kopię i zapisujesz ją na pulpicie.
Jeśli coś nie zadziała z rejestrem i nie będzie moźna uruchomić systemu,restertujesz komputer i w pewnym momencie wciskasz klawisz F8 i wybierasz uruchomienie systemu z pozycji:Tylko wiersz poleceń
Następnie wpisujesz pełną ścieźkę kopii utworzonego rejestru na pulpicie.System zaczyna wprowadzać kopię do uruchomienia systemu.
Tylko pamiętaj,źe ta operacja moźe trwać nawet kilka godzin. :)
Gambler
Dodano
18.06.2005 22:34:11
Będę musiał, jak widać, bardzo szczegółowo sprawdzić płytę. pamięci... Jedno "posiedzenie" nie wystarcza. Obecnie (od dwóch miesięcy) pracuje w sieci domowej (neostrada z routerem). Normalna praca w przyzwoitym tempie miała miejsce z HDD podpiętym jako testowy, w stanie normalnej pracy równieź się wlecze. To nawet mnie nie dziwi, bo był wcześniej zainfekowany i z pewnością to tego skutki. Na początek chciałbym rozwiązać problem jego startu.
rubin
Dodano
17.06.2005 10:46:06
Gupio, bo gupio,ale zapytam o zworkowanie, bo moze to kwestia jakichś błedów w kolejności zestawienia na kanale/kanałach ?
Ew. – jeźlei do czegoś jest podpięty to moze dane dla DHCP pobiera w tym czasie ?
Więcej pytań niź pomysłó :(

PS.
A po ząładowaniu juź pracuje normalnie ?
Jeźeli i potem jest wolny to moźe L2 procesora wyłaczone lub zwalone ?
Rebe
Dodano
17.06.2005 09:12:32
Nie zauwaźyłem przywieszeń ładowania sterowników a DMA włączane jest automatycznie. Omawiany komp pracuje w firmie juź trzeci rok i jak zgłasza jego obsługa, zachowuje się tak od "urodzenia". Padło podejrzenie na nierzetelnego sprzedawcę, źe włoźył do środka jakieś badziewie, ale nic podobnego, wszystko zgodne ze specyfikacją.Myślałem, źe wszystko się wyjaśni, gdy podłączę inny, sprawdzony i pewny dysk z nowo postawionym systemem a tymczasem nic z tego. Z czymś takim spotykam się po raz pierwszy.
rubin
Dodano
17.06.2005 01:21:01
rubin
Dodano:
17.06.2005 00:13:28
Komentarzy:
7
Strona 1 / 1