Bardzo potrzebna pomoc !!!!

Mam taki oto problem ze sprzętem koleźanki: Otóź do tej pory w komputerze u niej wszystko ładnie chodziło. Natomiast od niedawna coś się stało: to znaczy kiedy uruchamia komputer nie włącza się jej monitor. Na płycie głównej wszystkie lampki się świecą, witraczki się kręcą. Sprawdzaliśmy komputer na innym monitorze i tam równieź nie chce się uruchomić monitor. Posprawdzałem na swoim komputerze jej części typu: zasilacz, karta graficzna, pamięć ram i wszystko jest o.k. Przy uruchomieniu komputera, jest taki bardzo cichutki krótki sygnał (takie pyknięcie ;) ). Czy ktoś wie co mogło stać się z jej komputerem ?? Bo mi juź pomysły się wyczerpały !!!! Jej komputer to: płyta główna: Shuttle AK37; ramy: no name; karta graficzna: Geforce4 mx440se; dysk twardy: seagate 40 GB; procesor: AthlonXP 2000+; System operacyjny: Windows XP.
Czekam na rady i za udzielone wskazówki będę wam wdzięczny !!!!

Odpowiedzi: 15

Jezeli masz jakas karte graficzna pod pci podepnij ja. Moze ta pojdzie. Przez chwile tez mialem cos takiego, ale wszystko sie prawie samo naprawilo. Sprawdz jednak jeszcze procesor.
Konet
Dodano
16.10.2004 11:13:37
Miałem podobny problem i skończyło się wymianą płyty głównej. Oczywiście szukałem róźnych przyczyn, przy czym wykluczyłem kartę grafiki, poniewaź przy włączonym kompie (pracujące wentylatory), nie wysuwały się tacki napędów.
manio
Dodano
14.10.2004 01:14:59
No niestety, źaden z wyźej wymienionych pomysłów niestety nie pomógł :( Wydaje mi się, źe coś jest nie tak z płytą główną i czeka albo wymiana albo serwis. Musiało coś tam się zepsuć. Jedyna rzecz której nie sprawdzałem to procesor. W gruncie rzeczy sytuacja wygląda tak: po odłączeniu dysku twardego, stacji dyskietek i cd–romu – nadal jest to samo czyli wiatraczek na procesorze się kręci, na karcie graficznej teź, a takźe i w zasilaczu. Natomiast nadal komputer nie chce odpalić monitora. Za wszelkie w kaźdym bądź razie porady i sugestie wielkie dzięki. Lecz jeźeli ktoś ma jeszcze jakiś pomysł to czekam na odpowiedź.

P.S.
@MarcinX: Zworka równieź była przekładana na inny pin ;) – no ale niestety to teź nie pomogło.
cymex
Dodano
18.09.2004 23:00:28
Miałem na myśli to:

Niech kolega jeszcze odepnie dysk twardy od płyty i spróbuje uruchomić z dyskietki systemowej WIN98 i napisać jaki efekt.Przestawić botowanie w biosie jako pierwsze na Flopy.
JNJN
Dodano
18.09.2004 21:24:54
rownie dobrze moze byc odwrotnie podlaczony dysk i tez sie monitorek nie wlaczy (chodzi mi o podlaczenie kabla danych nie w ta strone co trzeba kabelek z czerwonym paskiem)
TheL
Dodano
18.09.2004 21:23:35
rownie dobrze moze byc odwrotnie podlaczony dysk i tez sie monitorek nie wlaczy (chodzi mi o podlaczenie kabla danych nie w ta strone co trzeba kabelek z czerwonym paskiem)
TheL
Dodano
18.09.2004 21:23:35
cymex:
Poprzez wyciągnięcie zworki – JP1. Na oznaczeniu na płycie głównej było napisane: clear cmos.

Przewaźnie to polega na przełoźeniu na inny pin :wink:
MarcinX
Dodano
18.09.2004 21:22:50
Nie zaskoczyłem z tym botowaniem ale zrób co Ci mówiłem złóź wszystko nie podpinaj dysku i start.
JNJN
Dodano
18.09.2004 21:06:48
Poprzez wyciągnięcie zworki – JP1. Na oznaczeniu na płycie głównej było napisane: clear cmos.
cymex
Dodano
18.09.2004 21:02:18
Jak kolega wykonał reset CMOS.
JNJN
Dodano
18.09.2004 20:57:14
reset CMOS teź był i nic nie pomogło :(
cymex
Dodano
18.09.2004 20:53:42
Moźna wejść do biosu ?
Jeźeli nie moźna zresetować CMOS.
Wpisz CMOS w szukajce ,wszystkiego się dowiesz.
Jeźeli to nie pomoźe płyta raczej padła.
MarcinX
Dodano
18.09.2004 20:47:46
włoźyłem swoją kartę graficzną do jej kompa i efekt jest ten sam :( Czy moźliwe jest, źe port agp jakoś mógł się zepsuć (chociaź wiatraczek przy karcie graficznej kręci się normalnie)??
cymex
Dodano
18.09.2004 20:38:02
Płyta główna moźe się uszkodziła, spróbuj odkurzyć płytę szczególnie sloty pamięci i karty grafiki,wyczyść złącza kart, pamięci,przy wkładaniu do slotów patrz aby złącza całe weszły. Często pierwszy bank pamięci jest blisko procesora i jest tam duźo kurzu i nieraz występuje ten problem lub lekkie wysunięcie karty grafiki ze slotu.

Niech kolega jeszcze odepnie dysk twardy od płyty i spróbuje uruchomić z dyskietki systemowej WIN98 i napisać jaki efekt.Przestawić botowanie w biosie jako pierwsze na Flopy.
JNJN
Dodano
18.09.2004 20:37:15
Albo źlę łaczy AGP, albo w ogóle siadło – Skoro karta w innym sprźecie działa.
Sprawdź jeszcze ten Jej komputer z inną kartą graficzna.
Rebe
Dodano
18.09.2004 20:18:41
cymex
Dodano:
18.09.2004 17:46:21
Komentarzy:
15
Strona 1 / 1