Bardzo dziwny problem z LITE–ON SOHW–1653S

Mam bardzo dziwny problem z nagrywarką DVD SOHW–1653S. Mianowicie jeźeli wsadzę napęd do kieszeni (znaczy się w standardowe miejsce instalowania CD–romów itp. 5.25") to dzieje się rzecz bardzo dziwna, a mianowicie zanika transfer. Jeśli uruchomię komputer a podłączony napęd nie dotyka obudowy to wszystko jest okiej ale jeśli tylko dotknie metalowych części obudowy to niestety transfer zanika. Paradoksalnie jeśli włączę komputer z napędem na zawnątrz a potem juź wsadzę do kieszeni to napęd działa bez zarzutu. Ale jak tylko bede uruchamiał komputer z włoźonym napędem to niestety nie ma transferu. Za kaźdym razem napęd jest wykrywany i przechodzi wszystkie testy. Powiem więcej. Nagrywa a nie odtwarza. Puku co to wykonałem domowym sposobem izolację elektryczną pomiędzy napędem a obudową i jakoś działa. Tylko mnie interesuje czy ktoś miał taki problem i czy jakoś go rozwiązał a przynajmniej poznał przyczynę takiego zachowania się sprzętu.

Z góty dziękuję za info.

Odpowiedzi: 3

JN:

Lub uszkodzony napęd sprawdz na innym kompie.

Ja bym stawial na tym bo jak pisal raz dziala dobrze a raz zle (wiec moze gdzies jest jakies zwarcie) :?:
To sa moje doznania i moje sugestie :wink:
Ukey
Dodano
16.12.2004 19:12:28
Moźe na początek wymień taśme sygnałową na nową.

Czy napęd jest na drugim kanale IDE ustawiony jako Master i wpięty na końcu taśmy sygnałowej.
Czy podpięty na taśmie jest sam.
Bios napędy i tryby pracy na auto.

Lub uszkodzony napęd sprawdz na innym kompie.
JNJN
Dodano
16.12.2004 16:40:12
Sorr mi sie wydaje ze
– jest to pic....
– masz zwarcie na obudowie (nie kopie Cie prad jak jej i kaloryfera dotykasz)
– zwarcie gdzies w napedzie( w co watpie)
To tylko moje sugestie czekam na innych :wink:
Ukey
Dodano
16.12.2004 15:10:04
cerber
Dodano:
16.12.2004 14:49:07
Komentarzy:
3
Strona 1 / 1