Bardzo dziwny problem z instalacja oprogramowania
Witajcie.
Jestem tu nowy więc na początku dzień dobry wszystkim i przepraszam za wszelkie błędy.
Natknąłem się na dość poważny problem który muszę rozwiązać i to jak najszybciej ale pojęcia nie mam jak. Otóż posiadam oprogramowanie SAS. Jest to program to statystycznych metod wspomagania decyzji. Pewnie nie słyszeliście o nim. Właśnie z nim mam problem. Mój system operacyjny to xp home edition sp2. Wszystko oryginał, zarówno win jak i SAS. Chcąc go wczoraj zainstalować niestety plik exe nie zadziałał. Klikam klikam i nic, zero reakcji. Pomyślałem sobie - może wirusy czy coś. Dziś rano zrobiłem format. Po wgrani windowsa, nie instalując nawet żadnych sterowników odpalam instalacje SAS-a i to samo, instaluje stery - to samo, instaluje dodatek sp2 znowu to samo. Niewiem co sie dzieje że nie można zainstalować tego programu na tym systemie. U kumpla na xp pro idzie elegancko i wszystko działa a no HE niestety nie. Jutro będe dzwonił w tej sprawie do microsoftu czy znają ten problem ale dziś chciałem zapytać się Was, czy wiecie może jak rozwiązać ten problem? Będe wdzięczny za wszystkie rady. Dzięki serdeczne.
Odpowiedzi: 7
zajrzałem na stronkę producenta i jest rozwiązanie :D WinXP HomeEdition obsługuje jedynie wersję 6.12 a wszystkie nowsze już nie, sam zresztą sprawdź: http://support.sas.com/resources/sysreq/hosts/pc/
A nie prościej brzęknąć nie do MS, a do producenta czy tam serwisanta owego SAS-a ? Oni muszą wszystko wiedzieć o swoim programie (może jakieś wymagania systemowe nie odpowiadają w Twoim kompie ?).
No cóż... zatem ja odpadam.
Zadzwoń do M$, ale uprzedzam, że przyda Ci się pod ręką zapas neospasminy...
Zdarzało mi się tam dzwonić i być co chwila przełączanym do innej osoby i powtarzanie w kółko tego samego doprowadzało mnie do szewskiej pasji :/
instalka jest na płycie ale przerzucenie plików na dysk nic nie daje. Na win xp pro wszystko działa bez najmniejszego problemu a na xp HE niestety nie chce się zalączyć.
Instalka jest na płycie? Może nośnik jest uszkodzony, lub nagrany z błędem - zakładam tu oczywiście opcję instalacji z kopii zapasowej.
zainstalowane wszystkie aktualizacje, łącznie z sp3 i to samo, instalacja nie rusza.
Może zacznij od SP3 zamiast SP2?
Nie gwarantuję sukcesu, ale spróbować nie zawadzi, a przyda się ogólnie dla systemu.
Strona 1 / 1