Autouruchamianie komputerów Media Center PC-czy to możliwe?
Witam
Mam pytanie do posiadaczy komputerów typu Media Center PC. Czy komp taki po zaprogramowaniu nagrania jakiejś audycji z TV można wyłączyć jak normalne Video? Chodzi mi o to czy komp taki automatycznie włączy sie pod moją nieobecność nagra film i potem sie wyłączy? Bardzo mnie to interesuje bo jakos nie widze sensu zostawiać włączonego kompa na tydzień wyjazdu, żeby nagrał mi jeden film. Chce kupiś stacjonarną nagrywarkę z dyskiem, ale wolałbym Media Center PC o ile ma taką możliwość automatycznego włączania i wyłączania po nagraniu.
Prosze o podpowiedź. Dziękuję
Odpowiedzi: 7
No wiec aby zakończyć ładnie temat powiem tylko, że doszedłem do tego co podał forumowicz andrewcycu2 i to faktycznie u mnie tez działa. Koledze Rebe powiem tyle, że zadawala mnie uśpienie lub hibernacja (zawsze to mniejsze zużycie niż normalna praca). Dodam jeszcze tylko dla innych, ze po zaprogramowaniu nagrywania, trzeba wyłączyć okno programu Media Center bo u mnie po nagraniu jeli jest włączone to komp nie stosuje zalecenia zadanego w zarządzaniu energią, tzn nie usypia sie ani nie hibernuje bo chyba uważa okno Media Center za jakieś trwające zadanie. Tak wiec przed uśpieniem, czy hibernacją kompa który ma zaprogramowane nagrywanie trzeba wyłączyć Media Center aby po skończonym nagraniu wprowadził sie w zadany tryb uśpienia/hibernacji (ustawiony w zarządzaniu energią).
P.S.
Dla andrewcycu2 - u mnie działa włączanie zarówno z hibernacji jak i z uśpienia. Może u Ciebie to kwestia sprzętowa lub ustawień w BIOSie?
P.S.2 - Czy wiecie może jakie jest zużycie energii w stanie hibernacji i w stanie uśpienia ? Chodzi mi ogólnie w procentach w stosunku do normalnej przacy.
P.S.3 - Dodam moją konfigurację jaka się świetnie nadaje na złożenie kompa Media Center bo wszystko jest bardzo sprawne i co najważniejsze w salonie CICHE, dzięki AMD'owskiej technologii wyciszania wentyli i zmniejszenia mocy procka do niezbędnego minimum:
-Płyta główna ASUS M2NPV-VN;
-Procek Athlon 64 3200+ na AM2
-cichy wentylator zasilacza ModeCom
-I co najawżniejsze Karta TV - tu przetestowalem pare i najlepiej nadają sie 2 modele: a)Winfast PVR2000 i b)Hauppauge PVR-150 MCE
Pozdrawiam wszystkich składaczy MCE PC :-)
Z tego co przeczytałem w pomocy MC to można włączyć z hibernacji przy nagrywaniu ale u mnie to nie działało.
andrewcycu2 - Markem zapytał [quote] Czy komp taki ...... można [b]wyłączyć[/b].....[/quote] ,a to jednak co innego niż wprowadzić go w stan uspienia ( a moze znowu czegoś nie wiem ?).
U mnie śmiga wszystko bez zmiany żadnych ustawień. Ustawiam sobie nagrywanie i włączam stan uśpienia i kilka min przed nagraniem komp sam się "budzi", nagrywa, a potem w zależności od ustawienia w schemacie zasilania dalej przechodzi w stan uśpienia. A w trakcie nagrywania monitor nie jest włączony więc komp działa jak wideo ;) Zresztą poczytaj sobie o tym w pomocy Media Center: Ustawiania -> Pomoc -> Pomoc -> Podstawy programu Media Center -> Wprowadzenie komputera Media Center PC w tryb wstrzymania.
POZDRO!
Mało to wygodne, ale to chyba jedyne wyjście. Wyłączonego komputera nie obudzisz inaczej jak przez jedyny mechanizm, który cały czas jest na czuwaniu dzięki baterii - czyli BIOS. Możesz poszukać programu, który pozwoli Ci konfigurować BIOS z poziomu OS, jest coś takiego, ciut więcej wygody.
Akurat wyłączenie to żaden problem, prosty skrypt i voila.
Jest w BIOSie cos takiego jak budzenie (alarm RTC) ale to zonacza, ze oprócz programowania nagrania w scheduler'ze karty TV musiałbym jeszcze osobno programować BIOSa. Moło to wygodne i poza tym czy sprzet po nagraniu by się wyłączył ???
Jeżeli sam system nie oferuje takiej możliwości to może BIOS będzie na tyle rozbudowany i znajdziesz tam opcje Power On by Alarm albo podobnie.
Strona 1 / 1