Autostart W Trybie Awaryjnym - userinit.exe
moje pytanie jest bardzo proste :) mam program, ktory chce uruchamiac caly czas niezaleznie od trybu :) wiem, ze trzeba podmienic plik userinit.exe. No i sie pytam was jak to zrobic i co trzeba dopisac napisac i wogole, aby do tego co startuje dolaczyc moj program ? :)
z góry dziekuje za odpowiedzi :)
Odpowiedzi: 1
jeżeli masz XP Professional to możesz sprawdzić następującą rzecz start-> uruchom-> gpedit.msc
Konfiguracja komputera-> Szablony Administracyjne-> Składniki systemu Windows-> Logowanie, Uruchom ten program podczas logowania użytkownika
a co pliku userinit, to chyba raczej będzie się to dotyczyć wpisu do rejestru, HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon
Strona 1 / 1
tak jest w rejestrze ten folder... znalazlem... tylko nie widze tam klucza, aby dodac jakis program... :( wiesz moze gdzie co wpisac ?<br>
Wpis userinit - w jego wartości po przecinku podaj ścieżkę do pliku wykonywalnego. Nie wyrzucaj z wartości wpisu userinit.exe<br>
<P>hmmm... jezeli tutaj dodam to bedzie sie otwierac w trybie awaryjnym... a w normalnym tez bedzie sie wlaczac ? :> czy nie da sie z userinit w normalnym, tylko trzeba dodac do autostartu ?<BR>---------------------------------</P> <P>ojjj cos nie tak... wpisalem tam i podczas awaryjnego nie wlaczyl sie program... :( czy to napewno tam ma byc ?<BR>-------------------------------- </P> <P>??</P>
<P>Coś nie tak wpisaleś. Właśnie sprawdziłem z notatnikiem - działa.</P> <P>Jeszcze jedno - zamista flooda robic uzywaj opcji Edytuj. Tym razem posty połaczylem - następnym wyrzucę bez względu na treść.</P>
faktycznie dziala :) tylko niestety dla jednego uzytkownika... :( jak to zrobic, aby dla kazdego w normalnym i w awaryjnym trybie sie wlaczalo ? :)<br>
ale co to za program ??<br>
Moj wlasny program napisany w delphi do ochrony moich danych na komputerze... dlatego potrzebuje, aby zawsze dzialal bez wzgledu na tryb i uzytkownika :)<br>
A ten inny uzytkownik może go uruchomić normalnie ??<br>
inny uzytkownik ma go nie wlaczac, ani wylaczac. ten program po prostu ma zawsze chodzic, a tylko ja znam haslo, aby wylaczyc.<br>
Nie chodzi mi o to. Chodzi mi o sprawdzenie czy inny uzytkownik ma uprawnienia odpowiednie aby program mógł się włączyć na jego koncie.<br>
a tego to nie wiem :) a nie mozna zrobic uniwersalne, aby zawsze kazdemu sie wlaczalo ?<br>