Autoinstalacja oprogramowania
Czy jest jakiś sposób na win xp prof. wymuszenia podczas logowania do systemu instalacji dowolnego oprogramowania. Przykładowo ktoś loguje się na konto z prawami użykownika i podczas logowania instaluje mu się adobe acrobat bez jego ingerencji. Jest jakiś patent ?
Odpowiedzi: 6
XanTyp - jemu zapewne chodzi o coś takiego jak RIS (Remote Installation Services) - ale na to by to zadziałało bez servera i komputerów uwierzytelnionych w AD - szanse są zerowe. Bez serwera - pomocne może być tylko oprogramowanie firm trzecich - bądź napisanie własnego skryptu (choćby [url=http://www.promanski.info/?page_id=125]tak[/url])
Nadal nie rozumiem jednego.
Przykładowy użytkownik stanowiska nr.5 loguje się do komputera.
Instaluje mu się Reader.
Mija iks czasu, użytkownik wyłącza komputer, ale coś mu się przypomniało, włącza go ponownie i znów ma mu się to instalować?
-
[quote=XanTyp]Nadal nie rozumiem jednego. Przykładowy użytkownik stanowiska nr.5 loguje się do komputera. Instaluje mu się Reader. [/quote] Dokładnie tak. [quote=XanTyp] Mija iks czasu, użytkownik wyłącza komputer, ale coś mu się przypomniało, włącza go ponownie i znów ma mu się to instalować?[/quote] Włącza go ponownie i cieszy się z zainstalowanego już wcześniej oprogramowania (bez ponownej instalacji)
Przykład konkretny.
Mała sieć,10 pc na win xp prof..Każdy pracuje na koncie z uprawnieniami użytkownika. Ja znam hasło administratora i oczywiście mam full dostęp. Nie mogę podejść fizycznie do konkretnej maszyny i nie mogę uruchamiać pulpitu zdalnego, vnc.. itd. Skoro mam full dostęp to mogę mapować dyski, mogę uruchomić konsole mmc i korzystać z przystawek i wiele innych... I w tym przykładowym przypadku chcę żeby użykownikom podczas logowania do systemu zainstalował się automatycznie acrobat reader.
A zwyczajnie tak, bez kombinacji: zainstalować tego przykładowego "Readera" i mieć święty spokój?
Po co te komplikacje?
Jak lubisz wyzwania, spróbuj wspiąć się na budynek Sejmu - wrażeń będziesz miał pod dostatkiem ;)
Nie rozumiem Twojego problemu.
Przedstaw to na konkrecie.
Jaka przystawka, po co, na co....
Nie za każdym razem tylko jednorazowo. Chciałbym to zrobić przez przystawki w jakiś sposób. Tylko jak ?
I ma za każdym razem - przy logowaniu - instalować tego Readera, tudzież inny przykładowy program?
Po kie licho...?
Strona 1 / 1
[quote=Veers]XanTyp - jemu zapewne chodzi o coś takiego jak RIS (Remote Installation Services) - ale na to by to zadziałało bez servera i komputerów uwierzytelnionych w AD - szanse są zerowe. Bez serwera - pomocne może być tylko oprogramowanie firm trzecich - bądź napisanie własnego skryptu (choćby [url=http://www.promanski.info/?page_id=125]tak[/url])[/quote] No właśnie o to mi chodziło. Czyli bez servera 2003 bądź 2008 i Active Directory ani rusz.