Autoinstalacja oprogramowania

Czy jest jakiś sposób na win xp prof. wymuszenia podczas logowania do systemu instalacji dowolnego oprogramowania. Przykładowo ktoś loguje się na konto z prawami użykownika i podczas logowania instaluje mu się adobe acrobat bez jego ingerencji. Jest jakiś patent ?

Odpowiedzi: 6

XanTyp - jemu zapewne chodzi o coś takiego jak RIS (Remote Installation Services) - ale na to by to zadziałało bez servera i komputerów uwierzytelnionych w AD - szanse są zerowe. Bez serwera - pomocne może być tylko oprogramowanie firm trzecich - bądź napisanie własnego skryptu (choćby [url=http://www.promanski.info/?page_id=125]tak[/url])
Veers
Dodano
18.12.2009 10:06:12
  • regi 18.12.2009 14:05:38

[quote=Veers]XanTyp - jemu zapewne chodzi o coś takiego jak RIS (Remote Installation Services) - ale na to by to zadziałało bez servera i komputerów uwierzytelnionych w AD - szanse są zerowe. Bez serwera - pomocne może być tylko oprogramowanie firm trzecich - bądź napisanie własnego skryptu (choćby [url=http://www.promanski.info/?page_id=125]tak[/url])[/quote] No właśnie o to mi chodziło. Czyli bez servera 2003 bądź 2008 i Active Directory ani rusz.

Nadal nie rozumiem jednego. Przykładowy użytkownik stanowiska nr.5 loguje się do komputera. Instaluje mu się Reader. Mija iks czasu, użytkownik wyłącza komputer, ale coś mu się przypomniało, włącza go ponownie i znów ma mu się to instalować?
XanTyp
Dodano
18.12.2009 06:44:43
  • regi 18.12.2009 14:03:52

[quote=XanTyp]Nadal nie rozumiem jednego. Przykładowy użytkownik stanowiska nr.5 loguje się do komputera. Instaluje mu się Reader. [/quote] Dokładnie tak. [quote=XanTyp] Mija iks czasu, użytkownik wyłącza komputer, ale coś mu się przypomniało, włącza go ponownie i znów ma mu się to instalować?[/quote] Włącza go ponownie i cieszy się z zainstalowanego już wcześniej oprogramowania (bez ponownej instalacji)

Przykład konkretny. Mała sieć,10 pc na win xp prof..Każdy pracuje na koncie z uprawnieniami użytkownika. Ja znam hasło administratora i oczywiście mam full dostęp. Nie mogę podejść fizycznie do konkretnej maszyny i nie mogę uruchamiać pulpitu zdalnego, vnc.. itd. Skoro mam full dostęp to mogę mapować dyski, mogę uruchomić konsole mmc i korzystać z przystawek i wiele innych... I w tym przykładowym przypadku chcę żeby użykownikom podczas logowania do systemu zainstalował się automatycznie acrobat reader.
regi
Dodano
17.12.2009 18:54:45
A zwyczajnie tak, bez kombinacji: zainstalować tego przykładowego "Readera" i mieć święty spokój? Po co te komplikacje? Jak lubisz wyzwania, spróbuj wspiąć się na budynek Sejmu - wrażeń będziesz miał pod dostatkiem ;) Nie rozumiem Twojego problemu. Przedstaw to na konkrecie. Jaka przystawka, po co, na co....
XanTyp
Dodano
17.12.2009 16:55:20
Nie za każdym razem tylko jednorazowo. Chciałbym to zrobić przez przystawki w jakiś sposób. Tylko jak ?
regi
Dodano
17.12.2009 09:08:13
I ma za każdym razem - przy logowaniu - instalować tego Readera, tudzież inny przykładowy program? Po kie licho...?
XanTyp
Dodano
17.12.2009 06:41:15
regi
Dodano:
16.12.2009 20:58:37
Komentarzy:
6
Strona 1 / 1