Atrybut "tylko do odczytu" uparte bydle :/
Witam, przejzałam archiwum forum, co prawda znalazłam posty o takiej tematyce, ale nie znalazłam w nich rozwiązania swojego problemu.
Mam atrybut wszystkich folderów na swoim dysku (200 g i na nim 3 partycje) "tylko do odczytu", gdy zmieniam to, to i tak po ponownym wejsciu we wlasciwosci znowu ten atrybut jest zaznaczony.
Tak samo dzieje sie z folderami ktore utworze.
Moge w tych folderach zapisywac nowe pliki, ale gdy np konwertuje muze jakims programem to on nie moze tego zapisac w folderze docelowym (ze wzgledu wlasnie na ten atrybut).
Wiem, ze kiedys nie bylo takiego czegos, zastanawiam sie, czy dysk nie jest jakis trafiony, wymienialam niedawno na nowy
Czy ktos ma jakies pomysly skad taki blad?
pozdrawiam
Joanna
Mam atrybut wszystkich folderów na swoim dysku (200 g i na nim 3 partycje) "tylko do odczytu", gdy zmieniam to, to i tak po ponownym wejsciu we wlasciwosci znowu ten atrybut jest zaznaczony.
Tak samo dzieje sie z folderami ktore utworze.
Moge w tych folderach zapisywac nowe pliki, ale gdy np konwertuje muze jakims programem to on nie moze tego zapisac w folderze docelowym (ze wzgledu wlasnie na ten atrybut).
Wiem, ze kiedys nie bylo takiego czegos, zastanawiam sie, czy dysk nie jest jakis trafiony, wymienialam niedawno na nowy
Czy ktos ma jakies pomysly skad taki blad?
pozdrawiam
Joanna
Odpowiedzi: 2
Spróbuj attrib –r ściezka _do_plików\*.*
To zniesie atybuty wszystkim plikom znajdującym sie w danym katalogu.
Wczesniej wyłącz w tym katalogu dziedziczenie.
P.S. chyba ze z dziedziczeniem tyle źe attrib –r ściezka_do_pliku
Nie przejmuj sie tym ptaszkiem we własciwosciach, sprawdz czy mozesz zapisywac.
To zniesie atybuty wszystkim plikom znajdującym sie w danym katalogu.
Wczesniej wyłącz w tym katalogu dziedziczenie.
P.S. chyba ze z dziedziczeniem tyle źe attrib –r ściezka_do_pliku
Nie przejmuj sie tym ptaszkiem we własciwosciach, sprawdz czy mozesz zapisywac.
Niestety nic nie pomogło (zaznaczenie "dziedzicz..." miałam juź aktywne), ani dodanie wpisu do rejestrów (rada ze strony microsoftu) teź nic nie dało :(
Strona 1 / 1