Athlon 2600+ (max. bezpieczna temperatura)
Siemka !!!
Mam taki procesor Athlon 2600+ . Normalnie kiedy uzywam windowsa i internetu mam temperature okolo 58*C (system sie nie zawiesza wogole), a kiedy gram w porzadne gry takie jak max payne 2 to temperatura dochodzi do 63*C.Pogram jakies pol godzinki i system sie zawiesza i pozostaje tylko reset :( ( win 98 )
Czy temperatura powyzej 60*C dla mojego procka to za duzo (mam dwa wentylatory kolo procka zamontowane).
Pomozcie !!!
Mam taki procesor Athlon 2600+ . Normalnie kiedy uzywam windowsa i internetu mam temperature okolo 58*C (system sie nie zawiesza wogole), a kiedy gram w porzadne gry takie jak max payne 2 to temperatura dochodzi do 63*C.Pogram jakies pol godzinki i system sie zawiesza i pozostaje tylko reset :( ( win 98 )
Czy temperatura powyzej 60*C dla mojego procka to za duzo (mam dwa wentylatory kolo procka zamontowane).
Pomozcie !!!
Odpowiedzi: 16
a sprawdzales ustawienia w biosie
tam mozesz miec ustawiona temperature wylaczania kompa na 6o stopni
u mnie robilo sie to sama bo temperatura e biosie byla ustawiona na 65 stopni i po wyzej tej temperatury komp sie wylaczal
max.temperatura dla xp2600 to ok.90 stopni
tam mozesz miec ustawiona temperature wylaczania kompa na 6o stopni
u mnie robilo sie to sama bo temperatura e biosie byla ustawiona na 65 stopni i po wyzej tej temperatury komp sie wylaczal
max.temperatura dla xp2600 to ok.90 stopni
hmm.. wiesz co najlepiej by było jak bys uruchomił MSi live update ten program sam
odszuka za ciebie nowe stery do twojej płyty i nowy bios i sam ci go bez problemu zaktualizuje.
piszesz źe masz płytę KT6 delta z biosem 3,11v ja znalazłem cos innego biosy zaczynaja sie od nr.5..... więc nie wiem czy to nie pomyłka ?
tu masz linkę ale radził bym ci uzyć
MSi live update
http://www.msi–polska.pl/program/support/bios/bos/spt_bos_detail.php?UID=474&NAME=MS–6590%20Ver2.0
odszuka za ciebie nowe stery do twojej płyty i nowy bios i sam ci go bez problemu zaktualizuje.
piszesz źe masz płytę KT6 delta z biosem 3,11v ja znalazłem cos innego biosy zaczynaja sie od nr.5..... więc nie wiem czy to nie pomyłka ?
tu masz linkę ale radził bym ci uzyć
MSi live update
http://www.msi–polska.pl/program/support/bios/bos/spt_bos_detail.php?UID=474&NAME=MS–6590%20Ver2.0
amibios 3.11v.
boby:
no mam plyte msi kt6delta
a jaki masz bios do tej płyty?
Ja teź miałem podobny problem.
Miałem około 60 C przy zamkniętej obudowie.
Jak miałem otworzony boczek to mi spadało do 48 C.
A wystarczyło zamontować z tyłu na obudowie wiatraczek (wyciąga powietrze na zewnątrz) i mam 45 C w stresie.
Polecam.
Pozdrówki
Miałem około 60 C przy zamkniętej obudowie.
Jak miałem otworzony boczek to mi spadało do 48 C.
A wystarczyło zamontować z tyłu na obudowie wiatraczek (wyciąga powietrze na zewnątrz) i mam 45 C w stresie.
Polecam.
Pozdrówki
no mam plyte msi kt6delta
pewnie masz płytę MSI te płyty(moja K7N2)miały problem z zawyźaniem temperatury pomógł nowy bios
a jaki masz wiatraczek? ja mam 2600 bartona i u mnie temp. wynosi ok. 46 st. w stresie wzrasta max 56 do 57 i mam zwykły wiatraczek nic rewelacyjnego tyle źe sie ładnie świeci. :D
a jaki masz wiatraczek? ja mam 2600 bartona i u mnie temp. wynosi ok. 46 st. w stresie wzrasta max 56 do 57 i mam zwykły wiatraczek nic rewelacyjnego tyle źe sie ładnie świeci. :D
boby:
W biosie jak i w programie core center wyswietla mi temp. od 57*C przy normalnym obciazeniu i dochodzi do 63*C przy duzym obciazeniu np. granie w gry.I po jakis 15 do 30 min. grania sie zawiesza :cry:
Te wszystkie "programy" korzystają z tego samego czujnika umieszczonego na płycie głównej. PODAJ NAM JEJ NAZWĘ.
W biosie jak i w programie core center wyswietla mi temp. od 57*C przy normalnym obciazeniu i dochodzi do 63*C przy duzym obciazeniu np. granie w gry.I po jakis 15 do 30 min. grania sie zawiesza :cry:
taka temp (63*C) jest bezpieczna dla procesora i nie powinna wpływać na pracę komputera.
na pewno temperatura nie przekracza Ci tych 63*C ? Bo być moźe masz źle załoźony radiator na procesorze i jak wchodzisz do windowsa to masz te 58*C a jak obciąźysz procek (np grając) to temp drastycznie rośnie i komp się wyłącza
drugą moźliwością jeto o czym mówił Pawek –> czujniki pokazują Ci 60*C gdy w rzeczywistości moźe być o wiele więcej.
po sprawdzeniu radiatora i poprawności jego załoźenia zainstalowałbym na Twoim miejscu nowy BIOS i wtedy sprawdził te temperatry.
Poza tym sprawdź napięcia, bo moźe rzeczywiście zasilacz Ci nie wyrabia.
na pewno temperatura nie przekracza Ci tych 63*C ? Bo być moźe masz źle załoźony radiator na procesorze i jak wchodzisz do windowsa to masz te 58*C a jak obciąźysz procek (np grając) to temp drastycznie rośnie i komp się wyłącza
drugą moźliwością jeto o czym mówił Pawek –> czujniki pokazują Ci 60*C gdy w rzeczywistości moźe być o wiele więcej.
po sprawdzeniu radiatora i poprawności jego załoźenia zainstalowałbym na Twoim miejscu nowy BIOS i wtedy sprawdził te temperatry.
Poza tym sprawdź napięcia, bo moźe rzeczywiście zasilacz Ci nie wyrabia.
Kurde to powinno byc OK. A nie podkrecales ??
mam dwa coolery procek razem z radiatorem i jest posmarowany pasta program to core center firmy msi
Temperatury masz bardzo wysokie. Jakie masz chlodzenie?? A moze nie masz peocka posmarowanego pasta przewodzaca?? Jakim programem mierzysz temperatury ??
Przyczym moze byc wiele.
Przyczym moze byc wiele.
mam zasilacz 350 wat i karte graf, radeon 9200 128ddr i 128bit (win 98)
A jaką masz płyte główną – bo moźe Ci ona po prostu zaniźa pomiar.
To napewno nie jest wina procka. Prędzej zwróciłbym uwagę na zasilacz lub przegrzewającą sie karte graficzną czy mógłbyś napisać jaką masz grafe i zasilacz
Strona 1 / 1