ATHLON 2500+ PODKRECONY NA 2800+ A TEMPERATURA ????
Mam pytanie Jaka jest bespieczna temperatura procka
Athlona 2500 +Bartona jak jest na fsb 166 bez podkrecania to normalnie program speed Fan
wizi 49–55
po podkreceniu mam tak 54–62 czy ta temeperatura jest jeszcze w normie ???
Athlona 2500 +Bartona jak jest na fsb 166 bez podkrecania to normalnie program speed Fan
wizi 49–55
po podkreceniu mam tak 54–62 czy ta temeperatura jest jeszcze w normie ???
Odpowiedzi: 20
Najlepszym pomyslem jest blok wodny. Ono jest wiele bezpiecznie i pewne. Bo woda dluzej grzeje sie i takze dobrze zabiera cieplo procesora. Ma taki blok wodny z plynnem chlodnicym samochodowym. Ma taki AMd 2500+@3200+ utrzymuje temperature 25 stopni caly czas. I takze jest cichy. :o
Pawlejek to w zasadzie temperatury mamy podobne nieco no tylko ze ja mam na 2800 no ale mniejsza z tym .
Mama jeszcze prośbe aby ktoś mi polecił dobry i zarazem cichy wentylator zdolny dobrze odprowadzac ciepło nawet z athlona 3200 +
Mama jeszcze prośbe aby ktoś mi polecił dobry i zarazem cichy wentylator zdolny dobrze odprowadzac ciepło nawet z athlona 3200 +
No ja teź muszę przeprosić... Zaktualizowalem sobie narzędzia i sterowniki płyty głównej i okazało się źe w temperaturze były przekłamania i to powaźne. Normalnie w spoczynku, czyli bez zadnych cięźszych prac ma 59 stopni. Biorąc pod uwagę źe wtedy wskazanie było około 45, to po 8 godzinach w Call of Duty temperatura wynosiła około 65 stopni a nie 49 jak wczesniej pisalem. Jeszcze raz przepraszam, no ale to nie moja wina...
A no i jeszcze jedno, pisalem ze moj komp ma te swoje 3200 XP+ na 166 MHz, podczas gdy ma je oczywiście na 200 MHz. Ostatnio rzadko zaglądałem do BIOSu a widać, pamięć ludzka jest zawodna...
A no i jeszcze jedno, pisalem ze moj komp ma te swoje 3200 XP+ na 166 MHz, podczas gdy ma je oczywiście na 200 MHz. Ostatnio rzadko zaglądałem do BIOSu a widać, pamięć ludzka jest zawodna...
Da się... :D Zawaźy na tym RAM. Jeźeli z serii KVX to się da.
Przepraszam za błedne informacje speed fan mi wariował niewiem czemu ale po sprawdzeniu w biosie
sytuacja wyglada tak
Procesor 65 C
Płyta główna 54 C
HDD 38 C
Aha podam mój sprzet jeszcze raz :
Athlon 2500@2800 jak narazie stabilnie chodzi
512 mb ddram kingstona 333 mhz
kt 6 delta SR
zasilacz 300 W
CZy ten sprzet pozwoli mi wykrecic go na 3200 ??
Mam pytanie dla tych co maja swojego 2500 podkreconego na 3200
sytuacja wyglada tak
Procesor 65 C
Płyta główna 54 C
HDD 38 C
kt 6 delta SR
zasilacz 300 W
Przepraszam za błedne informacje speed fan mi wariował niewiem czemu ale po sprawdzeniu w biosie
sytuacja wyglada tak
Procesor 65 C
Płyta główna 54 C
HDD 38 C
kt 6 delta SR
zasilacz 300 W
sytuacja wyglada tak
Procesor 65 C
Płyta główna 54 C
HDD 38 C
kt 6 delta SR
zasilacz 300 W
W 3DMarku 2001 SE na standardowych ustawieniach wyciąga około 13 000 punktów, ale na 2003 SE juź tylko 1 800, wiem źe nie da się tego porównać w ten sposób ale w 3DMarku 2001 SE mi nie tnie a w 2003 SE niestety TAK.
Co do wentylatora to nie mam pojęcia co to jest, ale jak kupowalem to mówili mi źe to bydle słuźy do podkręcania właśnie, źe utrzymuje dobrą tempeaturę. Jak znajdę papiery od kompa to napiszę.
Co do wentylatora to nie mam pojęcia co to jest, ale jak kupowalem to mówili mi źe to bydle słuźy do podkręcania właśnie, źe utrzymuje dobrą tempeaturę. Jak znajdę papiery od kompa to napiszę.
pawelwiejek:
Po 8 godzianach grania w Call of Duty na full detalach temperatura wynosiła 49 stopni, w tym czasie komp jak zwykle jeszcze cos sciagal. Średnia ilość obrotów Coolera nie spada poniźej 2500.
Przy takim oc masz takie temperatury :?: I to jeszcze na wolnoobrotowym wiatraku :?: Mogę wiedzieć co to za wentylator :?: Normalnie musze sobie go kupić, bo ja mam temperatury przynajmniej 15 stopni Celsjusza wyźsze... NA szybkoobrotowym... Albo czujnik Ci szwankuje. :twisted:
A ile wyciagasz punktow w 3D Marku 2001 na takim sprzecie ??
Faktycznie, masz rację. To nie to samo. Wartość 2500 XP+ była ustawiona fabrycznie przy ustawieniach FSB 133 Mhz i taktowaniu zegara 1,81 Ghz. Teraz FSB jest 166 Mhz szybkość 3200 XP+ przy zegarze 2,21 GHz. Tak czy inaczej jest podkręcony dość znacznie a temperaturka jest niźsza niź u innych uźytkowników którzy zdecydowali się napisać posty w tym temacie. Nie próbowałem podkręcać wyźej, bo uwaźam źe nie warto.
No sory 2500+ to nie 2500MHz, a 3200+ to rowniez nie 3200MHz.
Mam AMD'ka 2500 MHz podkręconego do 3200 MHz i temperatura mierzona w PC Alert 4 wynosi na stracie systemu około 25 stopni po czym gwałtownie wzrasta do 40 i tu się utrzymuje, chyba źe komp długo chodzi lub robi coś wymagającego. Po 8 godzianach grania w Call of Duty na full detalach temperatura wynosiła 49 stopni, w tym czasie komp jak zwykle jeszcze cos sciagal. Średnia ilość obrotów Coolera nie spada poniźej 2500. Warto zauwaźyć źe u mnie w domu, temperatura powietrza wynosi około 18 stopni, jednak za komputerem jest źródło ciepła, nastawione na około 20 – 25 stopni. Uznaję te "swoje osiągi" za w miarę bezpieczne, no ale wszystko zaleźy od konfiguracji całego kompa. Mi na przykład grafika duźo więcej grzeje, temperatura nie spada poniźej 69 stopni, przy 38 stopniach wewnątrz obudowy i 46 na procku. Temperatura grafiki nigdy jednak nie wzrosła powyźej 90 stopni (przy 132 stopniowym progu opróźnienia procesora). Z tego co widzę na forum, wszyscy mają nieco wyźsze temperatury, zarówno w spoczynku jak i w stresie, więc nie masz się czego bać.
Ja jade na chlodzeniu boxowym i w stresie proc nie przekracza 50 stopni (48–49).
Ale gdy podkrecam (do benchmarkow 8) ) montuje chlodzneie wlasnej konstrukcji i nigdy nie przekroczylo 55–56 stopni, 3D Mark byl zapetlany na 10 powtorzen, proc taktowany 2,4 GHz.
Ale gdy podkrecam (do benchmarkow 8) ) montuje chlodzneie wlasnej konstrukcji i nigdy nie przekroczylo 55–56 stopni, 3D Mark byl zapetlany na 10 powtorzen, proc taktowany 2,4 GHz.
Dobry programik do zbijania temperaturki proca:
http://www.cpuidle.de/download.html
Do grania lepiej go wylaczac, ale do pracy w windowsie bardzo dobry – w ogole nie odczuwa sie jego obecnosci, a zawsze kilka stopni mniej...
A co do pytania... 54* to nie jest tragicznie.... ale malo to to tez nie jest... jesli bez oc tez jest podobna temperatura, to mozesz spokoje na tych 2ghz jechac...
http://www.cpuidle.de/download.html
Do grania lepiej go wylaczac, ale do pracy w windowsie bardzo dobry – w ogole nie odczuwa sie jego obecnosci, a zawsze kilka stopni mniej...
A co do pytania... 54* to nie jest tragicznie.... ale malo to to tez nie jest... jesli bez oc tez jest podobna temperatura, to mozesz spokoje na tych 2ghz jechac...
Aha podaje jeszcze mój config
Athlon 2500+ Barton chodiz na 2 ghz teraz jak wczesniej pisałem
KT6 delta SR
Kingston 512 mb ddram 333 mhz ( czy na to podkrecenie nie mam zamało mhz ) ??
80 gb cavier
gf 4 mx 440
Athlon 2500+ Barton chodiz na 2 ghz teraz jak wczesniej pisałem
KT6 delta SR
Kingston 512 mb ddram 333 mhz ( czy na to podkrecenie nie mam zamało mhz ) ??
80 gb cavier
gf 4 mx 440
teraz mój athlonek 2500+ co miał 1,84 ghz chodiz na równe 2 GHZ a temperatura w stresie 54 C
średniio 52–55 C mam teraz
Czy moge przy tym pozostac czy niezaszkodzi to prrockowi no przekracza te 50 C ,co sadzicie
średniio 52–55 C mam teraz
Czy moge przy tym pozostac czy niezaszkodzi to prrockowi no przekracza te 50 C ,co sadzicie
A ja trochę nie na temat, ale ostatnio na moim Athlonie 2000+ wyciągnełem 86 stopni...
Ogolnie procesor im ma wyzsza temperature tym szybciej sie eksploatuje. Wiec nalezy dbac w temperaturke, aby zbut wysoka nie była. Np. temperatuja 60 – 70*C nie jest w stanie spalic procesor, ale znacznie skraca jedo zywotnosc. Ogolnie najlepiej zeby temp nie przekraczala 50*. U mnie jest od 38 do 48 (przy zamknientej budzie)
Czy jest znaczaca róznica czy raczej mało zauwazalna????
Czy to ze np podkrece athlonka powiedzmy do 2800+ 3000+ dalej nie probowałem skraca zywotonosc procesora ???? bo w sklepie tak mówia
Mam około 60 zł na jaksi wiatraczek wiec zanidługo kupie sobie go do obudowy mysle
Czy to ze np podkrece athlonka powiedzmy do 2800+ 3000+ dalej nie probowałem skraca zywotonosc procesora ???? bo w sklepie tak mówia
Mam około 60 zł na jaksi wiatraczek wiec zanidługo kupie sobie go do obudowy mysle
Anonymous:
a co z hałasem ??
hałas zawsze będzie – tak to juź jest z wiatraczkami.
Zawsze moźna próbować obniźać ich prędkości