Athlon 2000XP+ sie grzeje?
Siema!
Mam taki problem.Kupilem Athlona 2000XP+ (box) wrzucilem go na plyte MSI KT4AV i po wlaczeniu wykryl go jako 1250 (WinXp tez go tak widzial).
Wiec odpalilem BIOSa i zmienilem FSB z 100 na 130 (Mnoznik AUTO – znaczy 12.5).
Po tym zabiegu przy starcie wykrywa go juz jako AthlonXP+ 2000.
Najgorsze jest to ze procek podgrzewa sie do 64C!!!!
Troche mnie to martwi!
Co jest nie tak?
Pozdrawiam
Shpak
Mam taki problem.Kupilem Athlona 2000XP+ (box) wrzucilem go na plyte MSI KT4AV i po wlaczeniu wykryl go jako 1250 (WinXp tez go tak widzial).
Wiec odpalilem BIOSa i zmienilem FSB z 100 na 130 (Mnoznik AUTO – znaczy 12.5).
Po tym zabiegu przy starcie wykrywa go juz jako AthlonXP+ 2000.
Najgorsze jest to ze procek podgrzewa sie do 64C!!!!
Troche mnie to martwi!
Co jest nie tak?
Pozdrawiam
Shpak
Odpowiedzi: 5
poszukaj na stronie msi czy nie ma nowego biosu
do twojej płyty ta firma juź nie raz miała problemy z przekłamaniami temperatury które to likwidował dopiero nowy bios i sprawdz wiarygodność pomiaru
innym programem np.cpucool
do twojej płyty ta firma juź nie raz miała problemy z przekłamaniami temperatury które to likwidował dopiero nowy bios i sprawdz wiarygodność pomiaru
innym programem np.cpucool
Ja teź miełem podobną temperature,
Zapodałem tylko wiatraczek z tyłu obudowy do wyciągania powietrza.
I mam około 50.
Zapodałem tylko wiatraczek z tyłu obudowy do wyciągania powietrza.
I mam około 50.
ale dla pewności lepiej sprawdz samemu temp. radiatora(wyłącz kompa,zozkręć obudowe i dotknij coolera jeźeli ma 64C powinno być to mocno odczuwalne,niektóre biosy wadliwie odczytują temp.często zawyźając ją o jakieś 10C...spróbuj zainstalować sandre lub aide i tam looknij temp.
Prawdopodobnie to 1. plus źle nałoźona pasta
1.Radiator nie jest dokładnie dociśnięty.
2.Przy zakładaniu radiatora rdzeń się ukruszył deko.
3.Wentylator jest mocno "taki sobie".
Jeźlei to jest Palomino, a nie TB to te 64 stopnie jeszcze jakąś tragedią nie są – one czasem tak pracowąły mając normalnie ponad 55 stopni, a w stresie odchodząc do 65–68 i nic się nie działo, ale dla spokoju łasnego sumienia obejrzyj czy radiator dobrze przylega do rdzenia.
teoretycznie moźe jeszcze być i to, źe czujnik płyty jest o kant potłuc i pokazuje co chce.
2.Przy zakładaniu radiatora rdzeń się ukruszył deko.
3.Wentylator jest mocno "taki sobie".
Jeźlei to jest Palomino, a nie TB to te 64 stopnie jeszcze jakąś tragedią nie są – one czasem tak pracowąły mając normalnie ponad 55 stopni, a w stresie odchodząc do 65–68 i nic się nie działo, ale dla spokoju łasnego sumienia obejrzyj czy radiator dobrze przylega do rdzenia.
teoretycznie moźe jeszcze być i to, źe czujnik płyty jest o kant potłuc i pokazuje co chce.
Strona 1 / 1