Asus P4P800–SE
Witam!
Dzisiaj właśnie kupiłem płytę, Asus P4P800–SE(bez FireWire) .Mam P4 2.66 (FSB 533), ATI Radeon 9700, Chieftec 420W, 2x 256DDR 333MHz. Moglibyście mi powiedzieć, jak mam sprawdzić, czy moje pamięci pracują w trybie DualChannel (jak się ten tryb włącza). Rozumię , źe PAT w tej płycie działa bezproblemowo, tyle źe pod inną nazwą. Czy moźna wyłączyć ekran powitalny (ten z logiem Intela i Asusa), i źeby były wyświetlane skrócene parametry kompa (tak jak w innych płytach– na czarnym tle)? Jeszcze jedno, czy u Was takźe czujnik napięcia na linii +12V pokazuje ~+9V, a mam Chieftec 420W?? I jedno z najwaźniejszych pytań, czy jeśli mam pamięci no–name z szyną 166MHz ,a procek z 133MHz, to mogę podkręcić FSB do 166MHz i pamięci nie ucierpią?? Ile wykręciliście na boxowym coolerze?? I co dokładnie ściągacie z netu do płyty, bo byłem na stronie Intela, ale jest tam dosyć duźo rzeczy do pobrania, a nie chcę ściagać niepotrzebnych śmieci. Proszę o pomoc
Dzisiaj właśnie kupiłem płytę, Asus P4P800–SE(bez FireWire) .Mam P4 2.66 (FSB 533), ATI Radeon 9700, Chieftec 420W, 2x 256DDR 333MHz. Moglibyście mi powiedzieć, jak mam sprawdzić, czy moje pamięci pracują w trybie DualChannel (jak się ten tryb włącza). Rozumię , źe PAT w tej płycie działa bezproblemowo, tyle źe pod inną nazwą. Czy moźna wyłączyć ekran powitalny (ten z logiem Intela i Asusa), i źeby były wyświetlane skrócene parametry kompa (tak jak w innych płytach– na czarnym tle)? Jeszcze jedno, czy u Was takźe czujnik napięcia na linii +12V pokazuje ~+9V, a mam Chieftec 420W?? I jedno z najwaźniejszych pytań, czy jeśli mam pamięci no–name z szyną 166MHz ,a procek z 133MHz, to mogę podkręcić FSB do 166MHz i pamięci nie ucierpią?? Ile wykręciliście na boxowym coolerze?? I co dokładnie ściągacie z netu do płyty, bo byłem na stronie Intela, ale jest tam dosyć duźo rzeczy do pobrania, a nie chcę ściagać niepotrzebnych śmieci. Proszę o pomoc
Odpowiedzi: 12
Dzięki za pomoc, ale dopiero potem zauwaźyłem, źe teź jest po angieksku. Zrobiłem juź upgrade Bios'u. Nie wiem tylko dlaczego za pierwszym razem coś się spieprzyło, ale przywruciłem go z płyty, a potem w Windows zrobiłem jeszcze raz upgrade– teraz juź poprawny.
Niemieckiego takźe nicht fersztyjn :D ale jest tam po angielsku to co jest najwaźniejsze:
Czyli:
Ten BIOS moźe być flashowany (wgrywany) tylko poprzez wymienione poniźej wersje narzędzi do flashowania (lub wyźsze wersje) Nie uźywać starszych wersji!
ASUS LiveUpdate v5.28.01
ASUS AFUDOS v2.07
Tutaj masz linka do LiveUpdate v5.28.01
Warning:
This BIOS can only be flashed with
the following flashtool versions
(or higher versions) !
Do NOT use older versions !
ASUS LiveUpdate v5.28.01
ASUS AFUDOS v2.07
Czyli:
Ten BIOS moźe być flashowany (wgrywany) tylko poprzez wymienione poniźej wersje narzędzi do flashowania (lub wyźsze wersje) Nie uźywać starszych wersji!
ASUS LiveUpdate v5.28.01
ASUS AFUDOS v2.07
Tutaj masz linka do LiveUpdate v5.28.01
Ciekawa stronka, ale troszeczkę zbyt starawa, na temeat mojego BIOSu nic niema. A moźe ktoś robił juź upgrade za pomocą AsusUpdate?? Prosiłbym o szczegółowe instrukcje.
Niestety nie znam niemieckiego, co do flash`owania BIOS zapoznaj się z tym :
:arrow: http://www.bios.pl/index.php?36e10.0a7bd8–0.0/11.0.0/0.0.0
:arrow: http://www.bios.pl/index.php?36e10.0a7bd8–0.0/11.0.0/0.0.0
Zna ktoś dobrze niemiecki?? Chciałem zrobić upgrade BIOS, i znalazłem coś takiego:
"Wichtig:
Laden Sie VOR & NACH jedem Update
im BIOS die "Setup defaults" !
Ein BIOS–Update geschieht generell
auf eigene Gefahr.
Dieses BIOS darf NUR mit den folgenden
Flashtoolversionen upgedated werden
(oder hhere Versionen) !
Keine lteren Versionen verwenden !
Warning:
(or higher versions) !
ASUS LiveUpdate v5.28.01
ASUS AFUDOS v2.07
FINAL = beta Status
– = 1005.003
1004 = 1004.003
nderungen der Finalversionen
finden Sie stets unter:
http://download.asus.com.tw
nderungen der Betaversionen
werden nicht verffentlicht."
Co ta znaczy??
"Wichtig:
Laden Sie VOR & NACH jedem Update
im BIOS die "Setup defaults" !
Ein BIOS–Update geschieht generell
auf eigene Gefahr.
Dieses BIOS darf NUR mit den folgenden
Flashtoolversionen upgedated werden
(oder hhere Versionen) !
Keine lteren Versionen verwenden !
Warning:
(or higher versions) !
ASUS LiveUpdate v5.28.01
ASUS AFUDOS v2.07
FINAL = beta Status
– = 1005.003
1004 = 1004.003
nderungen der Finalversionen
finden Sie stets unter:
http://download.asus.com.tw
nderungen der Betaversionen
werden nicht verffentlicht."
Co ta znaczy??
Zauwaźyłem, źe teraz zatrzymało się na temp. 48*C, wcześniej było 46*C, ale teraz ściągam stery do grafy,koduję do DivX i przeglądam stronki. Ale dawniej na pewo temp. nie przekraczała 43*C.
mateusz012, temp HDD nie jest zawysoka, przyjeło się źe bezpieczna temp dla HDD to 45 – 50 *C, chociaź DTemp podaje źe 41*C.
Spróbuj zapewnić lepsze chłodzenie HDD, zmień jego połoźenie i obserwuj zmiany.
Jeśli HDD jest zamknięty w kiepskej szufladzie to teź moźe pokazywać soft taką temp.
W celu diagnostyki HDD uźyj stosownego softu.
Co do temp CPU to nie dostrzegam jakiś nieprawidłowości, temp w normie.
Spróbuj zapewnić lepsze chłodzenie HDD, zmień jego połoźenie i obserwuj zmiany.
Jeśli HDD jest zamknięty w kiepskej szufladzie to teź moźe pokazywać soft taką temp.
W celu diagnostyki HDD uźyj stosownego softu.
Co do temp CPU to nie dostrzegam jakiś nieprawidłowości, temp w normie.
Witam!
Znów mam problem. Od czasu gdy wymieniłem płytę i zasilacz zauwaźyłem, źe mój dysk twardy Seagate 80 GB strasznie się grzeje. Po pozostawieniu włączonego kompa na godzinę (dosłownie nic nie robiąc) mój dysk nagrzewa się do temp. 46–48 stopni C. Dawniej tak nie miałem. Po prawie całym dniu nagrzewałem dysk do temp. max. 42 stopni C. Czy mój dysk się po prostu psuje?? Mam go niecały rok. U was teź jest taka dziwna temperatura. Dodam jeszcze, źeby nie było nieporozumień to nie jest rzadna pomyłka. Dotykałem dysk i jest on na prawę gorący.
A co do zasilacza, to zobaczę jak mam ustawione.
Znów mam problem. Od czasu gdy wymieniłem płytę i zasilacz zauwaźyłem, źe mój dysk twardy Seagate 80 GB strasznie się grzeje. Po pozostawieniu włączonego kompa na godzinę (dosłownie nic nie robiąc) mój dysk nagrzewa się do temp. 46–48 stopni C. Dawniej tak nie miałem. Po prawie całym dniu nagrzewałem dysk do temp. max. 42 stopni C. Czy mój dysk się po prostu psuje?? Mam go niecały rok. U was teź jest taka dziwna temperatura. Dodam jeszcze, źeby nie było nieporozumień to nie jest rzadna pomyłka. Dotykałem dysk i jest on na prawę gorący.
A co do zasilacza, to zobaczę jak mam ustawione.
Sprawdź w BIOSie:
:arrow:"Power/APM Configuration/Restore on AC Power Loss"
ustaw na "Power Off" lub "Last State"
:arrow:"Power/APM Configuration/Restore on AC Power Loss"
ustaw na "Power Off" lub "Last State"
Kontynuuję problem z włączaniem się kompa.
Gdy włączę listwę antyprzepięciową a nie wyłączę z tyłu zasilacza to komp sam mi się włącza, lub włączy się na 2 sekundy i gaśnie. Gdy natomiast wyłączę z tyłu zasilacz, a potem listwę podczas zamykania systemu, to gdy włączę listwę, a potem zasilacz jest tak samo. Przecieź dawniej na Codegen miałem inaczcej– trzeba było uźywać przycisku na obudowie. A moźe w tym zasilaczu to normalne??
Gdy włączę listwę antyprzepięciową a nie wyłączę z tyłu zasilacza to komp sam mi się włącza, lub włączy się na 2 sekundy i gaśnie. Gdy natomiast wyłączę z tyłu zasilacz, a potem listwę podczas zamykania systemu, to gdy włączę listwę, a potem zasilacz jest tak samo. Przecieź dawniej na Codegen miałem inaczcej– trzeba było uźywać przycisku na obudowie. A moźe w tym zasilaczu to normalne??
Patrzyłem do instrukcji, lecz tam nic takiego nie ma. Znalazłem nawet jeden błąd. Jak montowałem płytę, to w opisie panelu przedniego były źle opisane piny, więc kmp mi nie startował, bo był źle podłączony przycisk włącznika. Zauwaźyłem jednak jedną niedogodność: jak włączę listwę (Acar) to komp automatycznie mi się włącz bez wciskania przycisku. Jak mam "włączyć" przycisk?? I chyba "termometr" na płycie kiepsko chodzi, bo pokazuje mi, źe w stresie 10min. temp. procka wynosi ~40C.
Dual Channel:
Wkładasz kości w ten sam bank pamięci oznaczony kolorem niebieskim.
Na standartowym ustawieniu BIOS komputer powinien wykryć kości umieszczone w trybie Dual i podać info Dual Channel Enabled oraz Single Side 128bit lub podobnie.
( Teoretycznie, tak jest u mnie ale na Mobo GA.
Dokładne info zapewne podane jest w manualu ).
W BIOS obsługa trybu Dual powinna być włączona automatycznie na domyślnych ustawieniach, moźesz to sprawdzić szukając pozycji Dual Channel/Dual Controller lub podobnie.
Aplikacja CPU–Z pokazuje takźe jaki jest obecnie uźywany tryb pracy RAM`u.
Ekran powitalny wyłączysz podczas startu Esc ( chyba, nie pamiętam dokładnie ) i wtedy będą "wyświetlane skrócene parametry kompa".
Chieftec :
Uźywam takźe PSU 420W tego producenta, ale u mnie jest ~ 12V więc coś z zasilaczem jest nie tak, bo wątpie aby linia 12V była obciąźana aź do 9V.
OC Pamięci :
Standartowo PC2700 pracują na @166 wiec pamięcią nic nie powinno się stać tylko przy takim FSB być moźe będziesz musiał zwiększyć Vcore źeby Cpu pracował stabilnie.
Co do update :
Zaktualizuj tylko sterowniki, ewentualnie BIOS.
OC na BOX :
Wszystko zaleźy od temperatury jaka jest w Idle, oraz od dodatkowego chłodzenia w budzie.
Swego czasu OC 2.4B Ghz Box @ na 170x18 Vcore 1.75V.
Temp bez OC były,
Idle 25*C, Stres 35*C po OC Idle 32*C, Stres 45*C wsio z dodatkowym chłodzenim w budzie 1x80 2000 obr. wyciąg 1x92 2000 obr. nawiew.
Obenie nie próbuje dogonić techniki :) :mrgreen: ( nie OC ).
BTW, zachęcam do zapoznawania się z manualem MOBO.
Wkładasz kości w ten sam bank pamięci oznaczony kolorem niebieskim.
Na standartowym ustawieniu BIOS komputer powinien wykryć kości umieszczone w trybie Dual i podać info Dual Channel Enabled oraz Single Side 128bit lub podobnie.
( Teoretycznie, tak jest u mnie ale na Mobo GA.
Dokładne info zapewne podane jest w manualu ).
W BIOS obsługa trybu Dual powinna być włączona automatycznie na domyślnych ustawieniach, moźesz to sprawdzić szukając pozycji Dual Channel/Dual Controller lub podobnie.
Aplikacja CPU–Z pokazuje takźe jaki jest obecnie uźywany tryb pracy RAM`u.
Ekran powitalny wyłączysz podczas startu Esc ( chyba, nie pamiętam dokładnie ) i wtedy będą "wyświetlane skrócene parametry kompa".
Chieftec :
Uźywam takźe PSU 420W tego producenta, ale u mnie jest ~ 12V więc coś z zasilaczem jest nie tak, bo wątpie aby linia 12V była obciąźana aź do 9V.
OC Pamięci :
Standartowo PC2700 pracują na @166 wiec pamięcią nic nie powinno się stać tylko przy takim FSB być moźe będziesz musiał zwiększyć Vcore źeby Cpu pracował stabilnie.
Co do update :
Zaktualizuj tylko sterowniki, ewentualnie BIOS.
OC na BOX :
Wszystko zaleźy od temperatury jaka jest w Idle, oraz od dodatkowego chłodzenia w budzie.
Swego czasu OC 2.4B Ghz Box @ na 170x18 Vcore 1.75V.
Temp bez OC były,
Idle 25*C, Stres 35*C po OC Idle 32*C, Stres 45*C wsio z dodatkowym chłodzenim w budzie 1x80 2000 obr. wyciąg 1x92 2000 obr. nawiew.
Obenie nie próbuje dogonić techniki :) :mrgreen: ( nie OC ).
BTW, zachęcam do zapoznawania się z manualem MOBO.