amon.sys
Zainstalowałem Win Sp2 Pro, wgrałem wszystkie stery i uźywane programy, niby jest OK. Po raz pierwszy pojawił mi się niebieski ukochany ekran Xp–ka. Błąd z tego, co zrozumiałem odwoływał się do sterów od grafiki. Zmieniłem na inne.
Następnego dnia zrobiło mi się niebiesko przed oczami, ale juź inny błąd "bad pool header"
i juź nie wiem, o co chodzi. Nie spisałem kodu błędu.
Jeźeli ktoś moźe mi to wytłumaczyć to będę zobowiązany. Tylko prośba, nie znam angielskiego i juź próbowałem coś wyczytać w sieci, ale ja potrzebuję Łopatologię Stosowaną.
Co jest w moim kompie:
EPoX 8RDA3+ PRO – nowa
ATHLON XP BARTON 2500+
Pamiątki 2 x 512 Samsung – nowe
ATI RADEON 9600 DVI 256 MB DDR
DVD–RW Samsung
Zasilacz Chieftec 410 W – nowy
Dyski
WD 800JD SATA 8MB CACHE – system – nowy
MATROX DiamondMax – Kieszeń
Generalnie po zmianie dysku i próbie instalacji systemu są takie szopki.
Poradzono mi, aby zmienić stery z oryginalnych ATI na Omega. Zrobiłem to. Dzieciak grał w GTA na próbę było OK. Po paru godzinach, chyba podczas otwierania IE niebieski ekran.
Pojawił się następujący kod błędu:
*** STOP: 0x0000007E ( 0x0000005 0xa8D2BB8 0xF7CAE348 0xF7CAE044)
amon.sys Address A8D28BB8 base at A8D22000 Date Stamp 41542f82
Wszedłem w tryb awaryjny usunąłem sterowniki oczywiście poprzez panel sterowania.
Restart
Odpalił się system normalnie, ale po ekranie powitalnym ZAPRASZAMY Niebieski Ekran
*** STOP: 0x0000007E (0x0000005 0xEF225BB8 0xF7CA6348 0xF7CAE044)
amon.sys Address A8D28BB8 base at EF21F000 DATE STAMP 41542f82
I po tym komunikacie juź system nie wstał próbowałem przywrócić system, ale nic nie dało.
Ale ciekawostka odpiąłem dysk systemowy WD SATA i podpiąłem stary dysk Baracude ( 5600 obrotów) z systemem i wszystkimi programami uźywanymi oraz sterami jest OK i było OK.
Próbowałem się coś dowiedzieć na temat tego błędu na światowych stronach, ale przy pomocy translatora jest to prawie a wykonalne. Jeden temat powtarzał się w tych wypowiedziach NOD32 i mam rzeczywiście zainstalowany ten antywirus.
Ale na starym dysku chodzi bez zarzutu, dysk wymieniałem, bo po prostu chciałem szybszy dysk.
Tyle, co wiem o moim kompie.
z góry dziękuję za pomoc.
PS.
Mam opcję oddać ten dysk w ramach reklamacji do niedzieli
:evil: :evil:
Następnego dnia zrobiło mi się niebiesko przed oczami, ale juź inny błąd "bad pool header"
i juź nie wiem, o co chodzi. Nie spisałem kodu błędu.
Jeźeli ktoś moźe mi to wytłumaczyć to będę zobowiązany. Tylko prośba, nie znam angielskiego i juź próbowałem coś wyczytać w sieci, ale ja potrzebuję Łopatologię Stosowaną.
Co jest w moim kompie:
EPoX 8RDA3+ PRO – nowa
ATHLON XP BARTON 2500+
Pamiątki 2 x 512 Samsung – nowe
ATI RADEON 9600 DVI 256 MB DDR
DVD–RW Samsung
Zasilacz Chieftec 410 W – nowy
Dyski
WD 800JD SATA 8MB CACHE – system – nowy
MATROX DiamondMax – Kieszeń
Generalnie po zmianie dysku i próbie instalacji systemu są takie szopki.
Poradzono mi, aby zmienić stery z oryginalnych ATI na Omega. Zrobiłem to. Dzieciak grał w GTA na próbę było OK. Po paru godzinach, chyba podczas otwierania IE niebieski ekran.
Pojawił się następujący kod błędu:
*** STOP: 0x0000007E ( 0x0000005 0xa8D2BB8 0xF7CAE348 0xF7CAE044)
amon.sys Address A8D28BB8 base at A8D22000 Date Stamp 41542f82
Wszedłem w tryb awaryjny usunąłem sterowniki oczywiście poprzez panel sterowania.
Restart
Odpalił się system normalnie, ale po ekranie powitalnym ZAPRASZAMY Niebieski Ekran
*** STOP: 0x0000007E (0x0000005 0xEF225BB8 0xF7CA6348 0xF7CAE044)
amon.sys Address A8D28BB8 base at EF21F000 DATE STAMP 41542f82
I po tym komunikacie juź system nie wstał próbowałem przywrócić system, ale nic nie dało.
Ale ciekawostka odpiąłem dysk systemowy WD SATA i podpiąłem stary dysk Baracude ( 5600 obrotów) z systemem i wszystkimi programami uźywanymi oraz sterami jest OK i było OK.
Próbowałem się coś dowiedzieć na temat tego błędu na światowych stronach, ale przy pomocy translatora jest to prawie a wykonalne. Jeden temat powtarzał się w tych wypowiedziach NOD32 i mam rzeczywiście zainstalowany ten antywirus.
Ale na starym dysku chodzi bez zarzutu, dysk wymieniałem, bo po prostu chciałem szybszy dysk.
Tyle, co wiem o moim kompie.
z góry dziękuję za pomoc.
PS.
Mam opcję oddać ten dysk w ramach reklamacji do niedzieli
:evil: :evil:
Odpowiedzi: 10
Zrobiłem co napisano, czekam a tylko po restarcie kompa włączył się Scan Disk i od tej chwili nie mogę uruchomić kompa z dyskiem zamontowanym w kieszeni.
Dane polecialy w @@@@@@@@. Tak bez dodatkowego dysku system chodzi stabilnie. Moźe ktoś zna program do odzyskiwania danych z pod Dosa lub jako płyta butująca działający??????????
Dane polecialy w @@@@@@@@. Tak bez dodatkowego dysku system chodzi stabilnie. Moźe ktoś zna program do odzyskiwania danych z pod Dosa lub jako płyta butująca działający??????????
EL NINO:
Zastanawiam sie dlaczego szukasz rozwiazania problemu nie tam gdzie on wystepuje ? Skoro blad powodowany jest przez NODa, idz w ta strone. Zastanow sie czy go upgradowales, czy instalowales jakis inny soft z ktorym moze sie nie lubic i dlatego sypie bledami (firewall, jakis antyśmieć). Jesli jest to tylko kwestia instalacji SP2, widocznie u Ciebie tak sie to objawia i moze warto zastanowic sie nad innym antyvirem.
Moźe i masz rację. Podłączyłem drugi dysk SATA jest OK. Mój dysk teź jest OK.
Zastanawiam sie dlaczego szukasz rozwiazania problemu nie tam gdzie on wystepuje ? Skoro blad powodowany jest przez NODa, idz w ta strone. Zastanow sie czy go upgradowales, czy instalowales jakis inny soft z ktorym moze sie nie lubic i dlatego sypie bledami (firewall, jakis antyśmieć). Jesli jest to tylko kwestia instalacji SP2, widocznie u Ciebie tak sie to objawia i moze warto zastanowic sie nad innym antyvirem.
Przeprowadziłem test pamięci
Memtest–86– nic nie pokazał. Ponad 2 godziny testu :shock:
Memtest–86– nic nie pokazał. Ponad 2 godziny testu :shock:
Poprawka,
Właśnie dostałem wiadomość, źe na tym starym dysku teź coś jest nie tak.
Niebieski Ekran i komunikat "bad pool header"
Nie wiem, jaki był kod błędu. Ale chyba problem sata się sam rozwiązał. Dysk nie był podłączony!!!
Właśnie dostałem wiadomość, źe na tym starym dysku teź coś jest nie tak.
Niebieski Ekran i komunikat "bad pool header"
Nie wiem, jaki był kod błędu. Ale chyba problem sata się sam rozwiązał. Dysk nie był podłączony!!!
Ok.
Juź postarałem się o drugi dysk.Zobaczymy co jest grane.
Chwilowo dziękuję za pomoc
Juź postarałem się o drugi dysk.Zobaczymy co jest grane.
Chwilowo dziękuję za pomoc
przynenta:
Nie wiem o co chodzi z tą kartą w slocie PCI :?:
Jeźeli dana płyta główna nie posiada wbudowanego kontrolera S–ATA, moźna zastąpić go specjalną kartą, montowaną (tak jak inne karty rozszerzeń) w slocie PCI. Jest to rozwiązanie opcjonalne (które pomogłoby ustalić, czy źródłem problemów jest dysk, czy teź kontroler lub płyta główna), ale przyznam, źe nieco problematyczne (późniejsze kłopoty z NTLoaderem) i chyba tutaj niewymagane. Na razie skup się na testach pamięci, moźe podłączeniu innego, pustego dysku i włączeniu S. M. A. R. T..
Nie mam takiej moźliwości:(
Programik taki posiadam i oczywiście przeskanuje.
Dysk podpinam bezpośrednio do płyty głównej.
Zasilacz dopiero wymieniałem wg kalkulatora mocy ( znalazłem gdzieś na necie) zapotrzebowanie było ok 295W
Ja jako laik stawiam na ten dysk
Programik taki posiadam i oczywiście przeskanuje.
Dysk podpinam bezpośrednio do płyty głównej.
Zasilacz dopiero wymieniałem wg kalkulatora mocy ( znalazłem gdzieś na necie) zapotrzebowanie było ok 295W
Ja jako laik stawiam na ten dysk
Przeskanuj pamięć programikiem MemTest86 – czasami jej błędy objawiają sie w bardzo róźny, często nieoczekiwany i zaskakujący sposób. Poza RAMem, przyczyn takiego stanu rzeczy mógłbym się jeszcze dopatrywać w płycie głównej i/lub kontrolerze interfejsu S–ATA (włącz moźe funkcję S. M. A. R. T. w BIOSie), ewentualnie w zasilaczu, ale to raczej mało prawdopodobne.
Spróbuj podłączyć do portu inny dysk S–ATA; jeźeli masz taką moźliwość, sprawdź pracę dysku po podłączeniu go do karty kontrolera montowanej w slocie PCI.
Spróbuj podłączyć do portu inny dysk S–ATA; jeźeli masz taką moźliwość, sprawdź pracę dysku po podłączeniu go do karty kontrolera montowanej w slocie PCI.
Nie, tylko mnie dziwi, źe na SATA jest źle a na starym dysku to samo dobrze i ten sam NOD32. Teraz to i tak podejrzewam ulubione zajęcie mnie czeka.
Format C:
Dysk chyba juź nie powstanie w normalnym trybie. Awaryjny tak.
Format C:
Dysk chyba juź nie powstanie w normalnym trybie. Awaryjny tak.
Strona 1 / 1