amon.sys

Zainstalowałem Win Sp2 Pro, wgrałem wszystkie stery i uźywane programy, niby jest OK. Po raz pierwszy pojawił mi się niebieski ukochany ekran Xp–ka. Błąd z tego, co zrozumiałem odwoływał się do sterów od grafiki. Zmieniłem na inne.
Następnego dnia zrobiło mi się niebiesko przed oczami, ale juź inny błąd "bad pool header"
i juź nie wiem, o co chodzi. Nie spisałem kodu błędu.
Jeźeli ktoś moźe mi to wytłumaczyć to będę zobowiązany. Tylko prośba, nie znam angielskiego i juź próbowałem coś wyczytać w sieci, ale ja potrzebuję Łopatologię Stosowaną.

Co jest w moim kompie:
EPoX 8RDA3+ PRO – nowa
ATHLON XP BARTON 2500+
Pamiątki 2 x 512 Samsung – nowe
ATI RADEON 9600 DVI 256 MB DDR
DVD–RW Samsung
Zasilacz Chieftec 410 W – nowy
Dyski
WD 800JD SATA 8MB CACHE – system – nowy
MATROX DiamondMax – Kieszeń

Generalnie po zmianie dysku i próbie instalacji systemu są takie szopki.

Poradzono mi, aby zmienić stery z oryginalnych ATI na Omega. Zrobiłem to. Dzieciak grał w GTA na próbę było OK. Po paru godzinach, chyba podczas otwierania IE niebieski ekran.

Pojawił się następujący kod błędu:

*** STOP: 0x0000007E ( 0x0000005 0xa8D2BB8 0xF7CAE348 0xF7CAE044)
amon.sys Address A8D28BB8 base at A8D22000 Date Stamp 41542f82

Wszedłem w tryb awaryjny usunąłem sterowniki oczywiście poprzez panel sterowania.

Restart

Odpalił się system normalnie, ale po ekranie powitalnym ZAPRASZAMY Niebieski Ekran

*** STOP: 0x0000007E (0x0000005 0xEF225BB8 0xF7CA6348 0xF7CAE044)

amon.sys Address A8D28BB8 base at EF21F000 DATE STAMP 41542f82

I po tym komunikacie juź system nie wstał próbowałem przywrócić system, ale nic nie dało.

Ale ciekawostka odpiąłem dysk systemowy WD SATA i podpiąłem stary dysk Baracude ( 5600 obrotów) z systemem i wszystkimi programami uźywanymi oraz sterami jest OK i było OK.

Próbowałem się coś dowiedzieć na temat tego błędu na światowych stronach, ale przy pomocy translatora jest to prawie a wykonalne. Jeden temat powtarzał się w tych wypowiedziach NOD32 i mam rzeczywiście zainstalowany ten antywirus.
Ale na starym dysku chodzi bez zarzutu, dysk wymieniałem, bo po prostu chciałem szybszy dysk.

Tyle, co wiem o moim kompie.

z góry dziękuję za pomoc.

PS.
Mam opcję oddać ten dysk w ramach reklamacji do niedzieli

:evil: :evil:

Odpowiedzi: 10

Zrobiłem co napisano, czekam a tylko po restarcie kompa włączył się Scan Disk i od tej chwili nie mogę uruchomić kompa z dyskiem zamontowanym w kieszeni.
Dane polecialy w @@@@@@@@. Tak bez dodatkowego dysku system chodzi stabilnie. Moźe ktoś zna program do odzyskiwania danych z pod Dosa lub jako płyta butująca działający??????????
przynenta
Dodano
12.08.2005 10:38:00
EL NINO:
Zastanawiam sie dlaczego szukasz rozwiazania problemu nie tam gdzie on wystepuje ? Skoro blad powodowany jest przez NODa, idz w ta strone. Zastanow sie czy go upgradowales, czy instalowales jakis inny soft z ktorym moze sie nie lubic i dlatego sypie bledami (firewall, jakis antyśmieć). Jesli jest to tylko kwestia instalacji SP2, widocznie u Ciebie tak sie to objawia i moze warto zastanowic sie nad innym antyvirem.

Moźe i masz rację. Podłączyłem drugi dysk SATA jest OK. Mój dysk teź jest OK.
przynenta
Dodano
11.08.2005 23:24:47
Zastanawiam sie dlaczego szukasz rozwiazania problemu nie tam gdzie on wystepuje ? Skoro blad powodowany jest przez NODa, idz w ta strone. Zastanow sie czy go upgradowales, czy instalowales jakis inny soft z ktorym moze sie nie lubic i dlatego sypie bledami (firewall, jakis antyśmieć). Jesli jest to tylko kwestia instalacji SP2, widocznie u Ciebie tak sie to objawia i moze warto zastanowic sie nad innym antyvirem.
EL NINO
Dodano
11.08.2005 21:24:55
Przeprowadziłem test pamięci
Memtest–86– nic nie pokazał. Ponad 2 godziny testu :shock:
przynenta
Dodano
11.08.2005 20:25:49
Poprawka,

Właśnie dostałem wiadomość, źe na tym starym dysku teź coś jest nie tak.
Niebieski Ekran i komunikat "bad pool header"
Nie wiem, jaki był kod błędu. Ale chyba problem sata się sam rozwiązał. Dysk nie był podłączony!!!
przynenta
Dodano
11.08.2005 15:36:38
Ok.

Juź postarałem się o drugi dysk.Zobaczymy co jest grane.

Chwilowo dziękuję za pomoc
przynenta
Dodano
11.08.2005 13:24:54
przynenta:
Nie wiem o co chodzi z tą kartą w slocie PCI :?:

Jeźeli dana płyta główna nie posiada wbudowanego kontrolera S–ATA, moźna zastąpić go specjalną kartą, montowaną (tak jak inne karty rozszerzeń) w slocie PCI. Jest to rozwiązanie opcjonalne (które pomogłoby ustalić, czy źródłem problemów jest dysk, czy teź kontroler lub płyta główna), ale przyznam, źe nieco problematyczne (późniejsze kłopoty z NTLoaderem) i chyba tutaj niewymagane. Na razie skup się na testach pamięci, moźe podłączeniu innego, pustego dysku i włączeniu S. M. A. R. T..
Amon–Ra
Dodano
11.08.2005 13:11:07
Nie mam takiej moźliwości:(
Programik taki posiadam i oczywiście przeskanuje.

Nie wiem o co chodzi z tą kartą w slocie PCI :?:
Dysk podpinam bezpośrednio do płyty głównej.

Zasilacz dopiero wymieniałem wg kalkulatora mocy ( znalazłem gdzieś na necie) zapotrzebowanie było ok 295W

Ja jako laik stawiam na ten dysk
przynenta
Dodano
11.08.2005 12:52:57
Przeskanuj pamięć programikiem MemTest86 – czasami jej błędy objawiają sie w bardzo róźny, często nieoczekiwany i zaskakujący sposób. Poza RAMem, przyczyn takiego stanu rzeczy mógłbym się jeszcze dopatrywać w płycie głównej i/lub kontrolerze interfejsu S–ATA (włącz moźe funkcję S. M. A. R. T. w BIOSie), ewentualnie w zasilaczu, ale to raczej mało prawdopodobne.
Spróbuj podłączyć do portu inny dysk S–ATA; jeźeli masz taką moźliwość, sprawdź pracę dysku po podłączeniu go do karty kontrolera montowanej w slocie PCI.
Amon–Ra
Dodano
11.08.2005 12:32:54
Nie, tylko mnie dziwi, źe na SATA jest źle a na starym dysku to samo dobrze i ten sam NOD32. Teraz to i tak podejrzewam ulubione zajęcie mnie czeka.
Format C:
Dysk chyba juź nie powstanie w normalnym trybie. Awaryjny tak.
przynenta
Dodano
11.08.2005 11:58:53
przynenta
Dodano:
11.08.2005 11:19:13
Komentarzy:
10
Strona 1 / 1