Amibios - aktualizacja bez udziału dyskietki

Jak to przeprowadzić? Mam właściwy program, ale nie mam stacji dysków. Już dawno zrezygnowałem z tych nośników w moich kompach i teraz, kiedy zaczęły się problemy z przestarzałym biosem - nie bardzo wiem, co to zrobić. A jakoś nie widzi mi się latanie po ludziach i wyciąganie im flopków :mryellow: Zatem: jak to zrobić, żeby było dobrze? Czy nagrać to na płytę i próbować ruszyć z cd/dvd first boot device, czy wrzucić na pendriva i... no właśnie - i jako jakie urządzenie widnieje pendrive w biosie?

Odpowiedzi: 3

Możesz od razu się przerzucić na stronę dostawcy BIOSa bo to on tworzy wspomniany wyżej soft....
Razorek
Dodano
24.08.2009 02:05:16
W sumie nie rzuciło mi się nic, bo aktualizację dostałem od znajomego, który przypadkiem ma tę samą mobo. Poszukam zatem hintów u producenta :)
XanTyp
Dodano
24.08.2009 00:36:28
Jeżeli koniecznie nie chcesz tego robić z pod systemu to wydaje mi się że pendrive będzie najlepszym rozwiązaniem, bo częśt zapisuje się kopię "starego" BIOSa. W BIOSie powinien to widzieć jak urządzenie USB. Jednakże łatwiej skorzystać z opcji kolejności bootowania. W momencie kiedy każe wcisnąć DEL aby wejść do BIOSu to tam się daje F11 albo F12 (nie korzystałem dawno więc nie pamiętam) i wybierasz z listy. Dalej wszystko idzie tj. byś miał dyskietkę... Ja jednak preferuje zrobić to z pod systemu. Zainteresuj się albo na stronie producenta płyty albo na stronce dostawcy BIOSu musi być aplikacja do robienia update'u z poziomu Windowsa. Dziwię się że pobierałeś aplikację z BIOSem i nie rzuciło Ci się w oczy że coś takiego jest... Z reguły tam gdzie pobierasz BIOS piszę jak dokonać update'u (bo to jest mnie do końca intuicyjne) i zalecają program z poziomu Windowsa. Z wiesza poleceń (dyskietka) różne cuda się mogą dziać tj. miałem kiedyś komunikat że BIOS nie pasuje do mojego modelu płyty głównej itp. a z poziomu systemu nie było najmniejszego problemu...
Razorek
Dodano
23.08.2009 22:09:44
XanTyp
Dodano:
23.08.2009 12:27:34
Komentarzy:
3
Strona 1 / 1