AMD ?! ... nie polecam
Witam nie dawno wymienilem sprzet na
AMD Athlon XP 2.6 ghz
MSI KT6 DELTA
512 DDR
ATI radeon 9600 pro
to był moj 1 zakup AMD i ostati tak sadze jesli to ma tak dalej chodzic to chetnie sie zamienie na p 4 1,4 pewnie by lepiej smigal jak widze jak sie windows XP to masakra albo wlaczam jakis progrma slucham w tle muzyki i ona sie tak zacina gry sie ostro zacinaja znaczy jedna dobrze chodzi ale inne masakra co to moze byc ze takie jaja odchodza z tym AMD dysk mam segate 40 czy jakos tak pozdro
AMD Athlon XP 2.6 ghz
MSI KT6 DELTA
512 DDR
ATI radeon 9600 pro
to był moj 1 zakup AMD i ostati tak sadze jesli to ma tak dalej chodzic to chetnie sie zamienie na p 4 1,4 pewnie by lepiej smigal jak widze jak sie windows XP to masakra albo wlaczam jakis progrma slucham w tle muzyki i ona sie tak zacina gry sie ostro zacinaja znaczy jedna dobrze chodzi ale inne masakra co to moze byc ze takie jaja odchodza z tym AMD dysk mam segate 40 czy jakos tak pozdro
Odpowiedzi: 20
a tak wracajac do mnie to po wnikliwej analizie problemu i po wielogodzinnych maratonach przed kompem stwierdzilem ze chyba jednak zdecyduje sie na Athlona XP 2400+ do tego postanowilem pobrac plyte pod tytulem Gigabyte 7N400E NF2 U133 czy to w miare dobry wybor :?: nalezy pamietac ze nie szastam kasa na lewo i prawo :wink:
aha dobrze wiedziec, trzeba bedzie cos pokombinowac z tym moim kompem.
Tylko NF2.
własnie czyli lepiej wybrac płyte na jakieś np.
via KT600 niź nF2.
via KT600 niź nF2.
Na Amd dual nie daje zbyt wiele.
W sumie nie warto inwestować przy braku kasy.
Kup Epoxa 8rda+,Abita Nf7 ,Solteka Slnv400 lub 75frn2.
W sumie nie warto inwestować przy braku kasy.
Kup Epoxa 8rda+,Abita Nf7 ,Solteka Slnv400 lub 75frn2.
ale nForce radzi sobie dobrze z 2 kanałową pamięcią a ta czasami nie za słaba??
bierz Solteka na NForce 2 :) a ogolnie pamiec powinna hulac :)
A co mi doradzicie?? Mam teraz durona 1000Mhz i chciałbym wymienic na jakiegos Athlona 2400XP i mam pytanie bo kolesie w sklepach mi proponują do tego procka to Gigabyte 7VT600 i mam pytanko bo mam pamięc 256 RAM 266Mhz Kingston. Bedzie to współpracować z tymi nowymi płytami gł. dobrze?? Bo słyszałem ze te starsze ramy wiadomą nie są takie jak 333Mhz i 400, a niestety nie mam kasy na Ramy nowe. Poradzicie?? Mam własnie ten dylemat :roll: Dzieki z góry i sory za rozmywanie tematu ale podobna dyskusja sie tu toczyła :) Pozdrawiam!!
Jak juź Pentium 4 to Northwood ;)
Płyta główna.. Dałbym na twoim miejscu Asus–a
Pamięć... Tu nie ma co owijać w Bambuko... jakąś dobrą (najlepiej Kinston)
Dysk twardy... Nowy jakiś z 7200 obr. ;) Polecam Seagate ;)
Pozdrawiam ;)
Płyta główna.. Dałbym na twoim miejscu Asus–a
Pamięć... Tu nie ma co owijać w Bambuko... jakąś dobrą (najlepiej Kinston)
Dysk twardy... Nowy jakiś z 7200 obr. ;) Polecam Seagate ;)
Pozdrawiam ;)
Chipset to 865 i wyźej. Nie wykorzystasz mozliwości procesora przy 845.
Co do samych Prescotów i Northwoodów się nie wypowiadam nie uzywam, a teoretyczne informacje to sobie w gazecie znaleźć moźna :wink:
Co do samych Prescotów i Northwoodów się nie wypowiadam nie uzywam, a teoretyczne informacje to sobie w gazecie znaleźć moźna :wink:
Pentium 2,4 tak ale Northwood.
Płytka za tą cene niezła ,HT oczywiście jest ,ale zamiast tego moźe Asus P4800 ?
Płytka za tą cene niezła ,HT oczywiście jest ,ale zamiast tego moźe Asus P4800 ?
no bez kitu ta plyta to porazka. dzieki Rebe ze nazwales to tylko "niezrecznoscia" a nie jak nalezalo czyli DEBILIZMEM :wink:
dobra a gdybym zapodal cos takiego:
P4 2.4 GHz Prescott 1MB L2 Box
Gigabyte GA 8IE2004p i845E Box
i obudowa ta sama oczywiscie. a o pamiec sie nie martwie, jakos sobie przylatwie te 512MB :wink: . chodzi mi glownie o to zeby proc i plyta pasowaly jakos ladnie do siebie. wiem ze to nie wszystko ale na poczatek chyba wystarczy.
i mam jeszcze jedno pytanie czy jak plyta obsluguje HT a proc nie to to moze sie jakos pogryzc :?:
thx wszystkim za cierpliwosc :!:
i obudowa ta sama oczywiscie. a o pamiec sie nie martwie, jakos sobie przylatwie te 512MB :wink: . chodzi mi glownie o to zeby proc i plyta pasowaly jakos ladnie do siebie. wiem ze to nie wszystko ale na poczatek chyba wystarczy.
i mam jeszcze jedno pytanie czy jak plyta obsluguje HT a proc nie to to moze sie jakos pogryzc :?:
no bez kitu ta plyta to porazka. dzieki Rebe ze nazwales to tylko "niezrecznoscia" a nie jak nalezalo czyli DEBILIZMEM :wink:
Daj se siana z kupowaniem.
O obudowie nie napuiszę bo to akurat najmniejszy problem jaka i komu isę podoba.
1. Jeźeli chcesz kupić produkt Intela to "niezręcznością" jest dobierać do tego płytę na chipsecie innego producenta – wiem źe to kwestia obsługi pamięci, ale i tak uwaźam, źe to nieroztropność.
2. Procesor – słabszy czy nie – to zaleźy do "maszyny do pisania" zupełnie wystarczy. Jednak do zadań, w których trzeba duźo, szybko i precyzyjnie – braki cache'u dadzą się odczuć i to mocno.
Rekapitulując – kup na Allegro czy innej giełdzie jakiegoś PII/PIII , który do Twojej płyty "wchodzi"
.Przy pewnej dozie szczęścia okaźe się, źe to moźe być jakie 700Mhz, a w najgorszym wypadku pewnie z 500/550.
Po tej operacji pozostałą gotówkę wydaj na gre w totka :wink:
Powaźnie zaś pisząc – zbieraj pieniądze na płytę, procesor i pamięć zamiast bawić się 'protezami" .
O obudowie nie napuiszę bo to akurat najmniejszy problem jaka i komu isę podoba.
1. Jeźeli chcesz kupić produkt Intela to "niezręcznością" jest dobierać do tego płytę na chipsecie innego producenta – wiem źe to kwestia obsługi pamięci, ale i tak uwaźam, źe to nieroztropność.
2. Procesor – słabszy czy nie – to zaleźy do "maszyny do pisania" zupełnie wystarczy. Jednak do zadań, w których trzeba duźo, szybko i precyzyjnie – braki cache'u dadzą się odczuć i to mocno.
Rekapitulując – kup na Allegro czy innej giełdzie jakiegoś PII/PIII , który do Twojej płyty "wchodzi"
.Przy pewnej dozie szczęścia okaźe się, źe to moźe być jakie 700Mhz, a w najgorszym wypadku pewnie z 500/550.
Po tej operacji pozostałą gotówkę wydaj na gre w totka :wink:
Powaźnie zaś pisząc – zbieraj pieniądze na płytę, procesor i pamięć zamiast bawić się 'protezami" .
no obudowa mi sie na mase podoba i niby wszystko mam tylko ten procesor :evil:
Na P4 mnie nie stac, Athlony mnie wnerwiaja a Celerony podobno sa do dupy... Padaczka po calosci... I co tu zrobic... :?: :cry:
dzieki za cenne porady :wink:
Na P4 mnie nie stac, Athlony mnie wnerwiaja a Celerony podobno sa do dupy... Padaczka po calosci... I co tu zrobic... :?: :cry:
dzieki za cenne porady :wink:
Obudowe fajną sobe wybrałeś 8)
Sam mam taką – tylko, źe zasilacz wymieniłem na 400W.
W lewym boku wstawiłem okienko z plexi.
Uwaźaj na palce. W obudowie są ostre krawędzie.
Ja się strasznie pociąłem przy monowaniu płyty, twardziela itd.
Pozdro
Sam mam taką – tylko, źe zasilacz wymieniłem na 400W.
W lewym boku wstawiłem okienko z plexi.
Uwaźaj na palce. W obudowie są ostre krawędzie.
Ja się strasznie pociąłem przy monowaniu płyty, twardziela itd.
Pozdro
coz wiedzialem ze nie obejdzie sie bez jakiegos gnoju :mrgreen:
dzieki za zainteresowanie sie moja skromna osoba, z niecierpliwoscia bede czekal na jakies sugestie
dzieki za zainteresowanie sie moja skromna osoba, z niecierpliwoscia bede czekal na jakies sugestie
Faktycznie cięźka sprawa... W takim razie dopiero jutro przedstawię swoją propozycję.
moj sprzet to tragedia:
Celeron 400MHz
320 MB SDRAM
plyta jakas nawet nie wiem nie zaglebialem sie w to stara w kazdym badz razie :mrgreen:
Samsung 40 GB + Seagate 40 GB
Crystal Sound Fusion
GF 2 MX 400 64 MB
Surecom 100/10
tak z grubsza (tragedia po prostu :cry: )
planowalem kupic te czesci:
http://www.arest.pl/showtowar_mail.php?ID=61
http://www.arest.pl/showtowar_mail.php?ID=17
http://www.arest.pl/showtowar_mail.php?ID=769
a reszte dolozyc ze starego. nie stac mnie na wymiane kompa w calosci prawie. a jesli chodzi o hajs to tyle ze na te czesci mi wystarczy prawie ze akurat :wink:
PS mam sentyment do Celeronow :twisted:
Celeron 400MHz
320 MB SDRAM
plyta jakas nawet nie wiem nie zaglebialem sie w to stara w kazdym badz razie :mrgreen:
Samsung 40 GB + Seagate 40 GB
Crystal Sound Fusion
GF 2 MX 400 64 MB
Surecom 100/10
tak z grubsza (tragedia po prostu :cry: )
planowalem kupic te czesci:
http://www.arest.pl/showtowar_mail.php?ID=61
http://www.arest.pl/showtowar_mail.php?ID=17
http://www.arest.pl/showtowar_mail.php?ID=769
a reszte dolozyc ze starego. nie stac mnie na wymiane kompa w calosci prawie. a jesli chodzi o hajs to tyle ze na te czesci mi wystarczy prawie ze akurat :wink:
PS mam sentyment do Celeronow :twisted:
Póki co się wstrzymaj i powiedz jaki masz teraz sprzęt i ile masz kasy na modernizację...
Co do pytań:
Celeron jest do d*p* oraz duźo wolniejeszy od P4.
Co do pytań:
Celeron jest do d*p* oraz duźo wolniejeszy od P4.