AMD czy Pentium?
juz za chwileczke kupuje nowego kompa.z jakim Processorem kupic AMD czy PENTIUM? chcialbym dodac ze zalezy mi na sprawnym dzialaniu przy gierkach. pozatym chcialby zeby ten komputer zostal secrverem do wszystkich moich podstron.slyszalem ze AMD nie jest za dobrym processorem dla graczy poniewaz nie uruchamiaja sie wszystkie gry.Jednak cenowo Pentium jest wiele drozszy.prosze o pomocne porady.....jak na razie material ktory znajduje sie na forum nie zadowala mnie i nie przekonuje wystarczajaco.slyszalem ze sa juz procki 3,6 GHz .......sa one jednak najdrozsze......jaka jest roznica miedzy procesorem 3,0 GHz do 3,4 GHz ........czy jest to roznica wielce zauwazalna???
z gory dziekuje .
z gory dziekuje .
Odpowiedzi: 14
dobra ja jakims masta jezeli chodzi o procki nie jestem ale moze coś doradze:)
No jezeli chodzi o gierki to kup lepiej AMD'KA i a reszte kasy zainwestuj w porządną karte grafiki.
Odnośnie stronek to nie ma znaczenia czy jest to Pentium czy Amd.
Jeźeli będziesz chciał się bawić w kręcienie to imho lepiej zainwestować w P Northwood..( z odrobiną wysiłku z 2.6 na 3.4 podkręcisz)
no to tyle
chcialbym dodac ze zalezy mi na sprawnym dzialaniu przy gierkach. pozatym chcialby zeby ten komputer zostal secrverem do wszystkich moich podstron.
No jezeli chodzi o gierki to kup lepiej AMD'KA i a reszte kasy zainwestuj w porządną karte grafiki.
Odnośnie stronek to nie ma znaczenia czy jest to Pentium czy Amd.
Jeźeli będziesz chciał się bawić w kręcienie to imho lepiej zainwestować w P Northwood..( z odrobiną wysiłku z 2.6 na 3.4 podkręcisz)
no to tyle
nie wiem czy sie smiac czy plakac...Rysiek80:
wiadomo ze P sa wydajniejsze i trwalsze (jak by cooler padl to z amd sie pozegnasz i z plyta glowna rowniez) amd to porazka ludzie kupuja po sa tanie a wydajnosc gorsza i jest na to mnostwo testow starych i nowych lepiej kupic p 3 ghz niz amd nawet gdyby mial i 5 ghz warto dolozyc i kupic naprawde pozadna maszyne ale powyzej 3 ghz niewarto i tak nie wykozystasz wiecej niz 2 , 2.5 ghz
p.s to ze niektore gry nie chodza na amd to prawda widzialem kilka takich gier ale tytulow nie pamietam z amd sa wiecznie problemy 2 kolesi ma amd i zawsze cos im nie pasuje czasem sa niekompaktybilne z jamims programem lub gra
p.s2 nie kupuj grafiki ATI to jeszcze gorszy szmelc od AMD moze i wydajne oraz tanie ale bardzo czesto gryzie sie z grami wtedy czeka sie na jakies latki do tych gier inaczej nie porgasz
kazdy wie swoje zycze powodzenia z polaczenia AMD z ATI sprzet na miano robta co chceta i tak nie bede dzialaj na 100% a o linuksie nie wspomnialem bo sie tym nie zajmuje wiec nie bede go ani chwalil ani krytykowal
Rysiek80 – nim następnym razem zdecydujesz się taki stek bzdur umieścić to moźe zastanów się ile jest prawdy w przysłowi o złej baletnicy.
To, źe ktoś nie umie kierować odrzutowcem w locie nie oznacza jeszcze, źe odrzutowiec jest do d.... ,a samolot śmigłowy cacy – to porównanie nie odnosi się od wymienionych procesorów i kart, ale do umiejętności userów.
A z biźszej większości z nas beczki – linuks jest gorszy ,bo ............ nie umiem go skonfigurować.
To, źe ktoś nie umie kierować odrzutowcem w locie nie oznacza jeszcze, źe odrzutowiec jest do d.... ,a samolot śmigłowy cacy – to porównanie nie odnosi się od wymienionych procesorów i kart, ale do umiejętności userów.
A z biźszej większości z nas beczki – linuks jest gorszy ,bo ............ nie umiem go skonfigurować.
wiadomo ze P sa wydajniejsze i trwalsze (jak by cooler padl to z amd sie pozegnasz i z plyta glowna rowniez) amd to porazka ludzie kupuja po sa tanie a wydajnosc gorsza i jest na to mnostwo testow starych i nowych lepiej kupic p 3 ghz niz amd nawet gdyby mial i 5 ghz warto dolozyc i kupic naprawde pozadna maszyne ale powyzej 3 ghz niewarto i tak nie wykozystasz wiecej niz 2 , 2.5 ghz
p.s to ze niektore gry nie chodza na amd to prawda widzialem kilka takich gier ale tytulow nie pamietam z amd sa wiecznie problemy 2 kolesi ma amd i zawsze cos im nie pasuje czasem sa niekompaktybilne z jamims programem lub gra
p.s2 nie kupuj grafiki ATI to jeszcze gorszy szmelc od AMD moze i wydajne oraz tanie ale bardzo czesto gryzie sie z grami wtedy czeka sie na jakies latki do tych gier inaczej nie porgasz
zadaje sobie to pytanie od czasu gdy ujrzalem jego pierwszy post. kolego jesli nie masz nic do powiedzenia(np jakies argumenty potwierdzajace to co napisales) to nie zabieraj glosu. oszczedzisz nerwow i moderatorom i prostym uzytkownikom :!:
PS przypomnial mi sie niejaki "Mariuszek" jak przeczytalem post tego kolesia :lol:
PS przypomnial mi sie niejaki "Mariuszek" jak przeczytalem post tego kolesia :lol:
zastanawiam sie, ile ty masz lat?
Hahahahah nie mogę napisać niź inego jak tylko " a nie mówiłem źe teraz się zacznie" :twisted:
maniasd:
... juz za chwileczke kupuje nowego kompa.z jakim Processorem kupic AMD czy PENTIUM? ...
Nie wiem na ile CHIP jest wiarygodny ale IMO warto rzucic na to okiem:
http://rankingi.chip.pl/ranking_7876.html
loookasz:
pentium pentium i jeszcze raz pentium ni euraźając nikogo inne procki to zwykły chłam co by kto gdzie nie pisał i czego nie robił jak narazie nie ma lepszego procka niz pentium
Ciekawe skad taka opinia ? Moze sssss palca ? :lol:
Wlasnie niedawno rozstalem sie z Pentkiem bez zalu ...
heh... poki co to AMD ma najwydajniejsze procesory na swiecie: na poczatku czerwca byla premiera nowych Athonow 64 (najszybszy Athlon 64 3800+) i Athlona FX 53 pracujacgo w sockecie 939. te procki to juz korba... ciekaw jestem jak bedzie wygladal Pentium 5 jako odpowiedz Intela.
a co do pytania: Amd maja dobry stosunek ceny do wydajnosci. z reszta w czym niby te Pentiumy sa lepsze? w szybszym kodowaniu strumieni audio i wideo co zapewnia im szybszy Fcore... ? nie warto sugerowac sie tymi kilkoma fps'ami wiecej w jakiejs grze w benchmarku procesorow
a co do pana "loookasza": co sprawia ze wszystkie procesory poza Pentium to chlam? na jakiej podstawie wyciagnales te wnioski? a moze dlatego ze ty masz Pentium tak wlasnie jest? bardzo mnie to ciekawi :roll:
a co do pytania: Amd maja dobry stosunek ceny do wydajnosci. z reszta w czym niby te Pentiumy sa lepsze? w szybszym kodowaniu strumieni audio i wideo co zapewnia im szybszy Fcore... ? nie warto sugerowac sie tymi kilkoma fps'ami wiecej w jakiejs grze w benchmarku procesorow
a co do pana "loookasza": co sprawia ze wszystkie procesory poza Pentium to chlam? na jakiej podstawie wyciagnales te wnioski? a moze dlatego ze ty masz Pentium tak wlasnie jest? bardzo mnie to ciekawi :roll:
ja pracuje na dwoch AMD – Athlon xp 1,8 i barton 2,5 (na dwoch roznych kompach). Pracuje na athlonach juz od ponad dwoch lat i naprawde nie moge zlego slowa powiedziec o nich, poza tym ze sie grzeja, przynajmniej ten starszy. Ale dobre chlodzenie zalatwia sprawe. Poza tym pieknie sie taktuja, chociaz podkrecalam tylko po to, zeby zobaczyc, na ile pojda. Dodam, ze oba komputery chodza praktycznie 24/7.
No i nie spotkalam sie z gra, ktora by nie chodzila, to jakies plotki.
Pomimo ze jestem zwolenniczka AMD, nie bede obrzucac blotem Intela, w przeciwienstwie do niektorych :wink:
Musisz sam wybrac. Drozsze wcale nie znaczy lepsze. No i niepotrzebnie chcesz kupowac procesor powyzej 3 GHz. Lepiej kupic taki kolo 2,6–2,8 a nadwyzke pieniedzy wlozyc w dobrą, rozwojową płytę główną.
No i nie spotkalam sie z gra, ktora by nie chodzila, to jakies plotki.
Pomimo ze jestem zwolenniczka AMD, nie bede obrzucac blotem Intela, w przeciwienstwie do niektorych :wink:
Musisz sam wybrac. Drozsze wcale nie znaczy lepsze. No i niepotrzebnie chcesz kupowac procesor powyzej 3 GHz. Lepiej kupic taki kolo 2,6–2,8 a nadwyzke pieniedzy wlozyc w dobrą, rozwojową płytę główną.
maniasd:
juz za chwileczke kupuje nowego kompa.z jakim Processorem kupic AMD czy PENTIUM? chcialbym dodac ze zalezy mi na sprawnym dzialaniu przy gierkach. pozatym chcialby zeby ten komputer zostal secrverem do wszystkich moich podstron.
Czy AMD czy Pentium... Nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Dysputy ktory procesor jest lepszy badz gorszy byly juz wielokrotnie prowadzaone takze na tym forum (zerknij do archiwum).
maniasd:
slyszalem ze AMD nie jest za dobrym processorem dla graczy poniewaz nie uruchamiaja sie wszystkie gry.
Informacja ze nie wszystkie gry uruchamiaja sie na AMD jest jak dla mnie wyssana z palca.
maniasd:
jaka jest roznica miedzy procesorem 3,0 GHz do 3,4 GHz ........czy jest to roznica wielce zauwazalna???
z gory dziekuje ]
Gdyby policzyc procentowy wzrost predkosci pomiedzy 3,0 GHz a 3,4 GHz to roznica w cenie bedzie znacznie wieksza. Inaczej mowiac kupowanie najszybszych dostepnych procesorow mija sie z celem gdyz ich cena jest maksymalnie wysrubowana i nie rekompensuje wzrostu predkosci.
pentium pentium i jeszcze raz pentium ni euraźając nikogo inne procki to zwykły chłam co by kto gdzie nie pisał i czego nie robił jak narazie nie ma lepszego procka niz pentium