AMD czy Pentium?

juz za chwileczke kupuje nowego kompa.z jakim Processorem kupic AMD czy PENTIUM? chcialbym dodac ze zalezy mi na sprawnym dzialaniu przy gierkach. pozatym chcialby zeby ten komputer zostal secrverem do wszystkich moich podstron.slyszalem ze AMD nie jest za dobrym processorem dla graczy poniewaz nie uruchamiaja sie wszystkie gry.Jednak cenowo Pentium jest wiele drozszy.prosze o pomocne porady.....jak na razie material ktory znajduje sie na forum nie zadowala mnie i nie przekonuje wystarczajaco.slyszalem ze sa juz procki 3,6 GHz .......sa one jednak najdrozsze......jaka jest roznica miedzy procesorem 3,0 GHz do 3,4 GHz ........czy jest to roznica wielce zauwazalna???
z gory dziekuje .

Odpowiedzi: 20

ale te 3200 to w mierze sempronowej oczywiscie... moze jakies szczegoly odnosnie tego ze tak powiem wyczynu... jakie mobo, o ile fsb poszlo itd...
FlaQs
Dodano
28.11.2004 12:06:19
Ja powiem tak, Moim zdaniem jest tak nie bedzie jednogłośnego wyroku która firma produkuje lepsze procki, poprostu zaleźy od modelu proste, źe na 2 pozornie identycznych sprzętach dajmy na to gry bedą chodzić róźnie na jednym sprzęcie gorzej szybciej na drugim wolniej...

Odnosnie tego kopniaka ze strony AMD w Intela to coś mi sie zdaje ze firma Intela pracuje nad czyms co zrewolucjonizuje rynek procesorów, no w końcu ta firma ma doświadczenie... napewno zaskoczy nas mile, jakimś maks kozacki prockiem z niemoźliwą do tąd wydajnością, i ja w to wierze !! Wy nie muśicie nie zmuszam, ja uwielbian firme Intela, i nawet gdyby Athlon byłby lepszy od Pentiuma, to i tak ja zakupie produkt firmy Intel !!
pIEKAr
Dodano
27.11.2004 22:16:11
hmm ze komp pracuje 12h bez przerwy to zdna rewelka... moj chodzi dzisiaj od 8 rano... to normalne ze jak odpalisz kompa to ma chodzic... nie moge pojac twego toku myslenia :?
FlaQs
Dodano
27.11.2004 20:49:07
Oki, ale tez chciałem potwierdzić tym ,ze amd sa bardzo długo trzymają siew pracy!!!!
mefisto_k
Dodano
27.11.2004 19:58:46
mefisto to forum to nie festiwal pod tytulem "kto nabije wiecej postow..." smiecisz tu strasznie prze caly czas. pochamuj sie troche. chyba ze umiesz sie odzwyczaic od dopisywania bezsensownych postow ktore przyklaskuja przedmowcy...

sorry za OT
FlaQs
Dodano
27.11.2004 19:26:15
Pamiętam jak maiłem starego kompa całe 72 h mi sciągał :D :D : to było coś : D:D
mefisto_k
Dodano
27.11.2004 16:12:56
mefisto_k:
Ja mam bartonka 2600+ i jest spox, raz puściłem i chodził mi aź 12 h bez przerwy!!!! :D:D:D:D Pentium always do pracy !!!
a moj stary Celek 0.4 GHz chodzil raz poltora tygodnia bez przerwy :shock: niesamowite no nie...

a tak na powaznie to ostatnio juz nie jest dla mnie tak jasne jak kiedys co bym wybral: amd vs. intel... niedawno ripowalem dvd i na prawde braklo mi tych kilkunastu MHz...
FlaQs
Dodano
27.11.2004 15:35:55
hmm tak mysle mysle, i jezeli taki amd athlon 64 3000+ ma 2000 mhz i jest wydajnosciowo podobny do P4 3ghz to co by bylo gdyby Athlon 64 mial w rzeczywistosci 3000 mhz :D
–––––––––
moim zdaniem athlon nie ustepuje pentiumowi,[no chyba ze ktos codziennnie filmy i muze kompresuje :? ] a jest tanszy i wiecej kasy zostanie na ram karte grafy itp :)
Wilson
Dodano
27.11.2004 12:41:59
Ja mam bartonka 2600+ i jest spox, raz puściłem i chodził mi aź 12 h bez przerwy!!!! :D:D:D:D Pentium always do pracy !!!
mefisto_k
Dodano
27.11.2004 12:31:47
ja mam amd 2500+ bartona w kompie domowym :) chodzi bdbzadnych przywieszen kompa nawet ostatnio 8h dziala i zadnej przywiechy ;–) do gier tez wszystkie nowsze tytuly by poszly gdyby nie moja karta graficzna :P ale istnieje przeciez mozliwoas podkrecenia z 2500+ na 3200+ chodzilby spokojnie tuylko musisz zastosowac lepsze chlodzenie niz boxowe bo ja mialem 50 na box'ie podczas normalnej pracy!! mialem pentiuma 350 ale tutaj nie ma co porownywac :) tak jakbys sie przesiadl z trabanta do bmw ;–)
RzEmIeN
Dodano
26.11.2004 17:05:12
Seeker – nie kop leźącego :

archeolog amd_good:
Intel....nie ma czegoś takiego jak 64 bity A to daje ładnego kopa w aplikacjach ....

Ma czy nie ma to jedna sprawa, bo pewnie sźło by polemizować nazwy przytaczając. tyle, źe ten kop – no offence darek_dade – jakoś niem oze być odczuwalny z braku ostatecznych wersji – o windowsie mowa* – OS–a, braku aplikacji , które obsługę tych bitów mają implementowaną, źe o takich drobiazgach jak 64–bitowe sterowniki nie wspomnę.

* Chodza śłuchy, źe te 64 bity AMD jakoś tak nie cąłkiem się w Linuksach sprawdzają jako 64 – opisy usera o nicku koyocik na forum jamy.

PS.
Nie to ładne co ładne, ale to – źe strawestuję – na co kogo stać i co komu potrzebne.
Tak jak z obsługa wielu procesorów lat temu parę – to źe jaki DOOM 2 miał ją zaimplementowaną to wcale nie oznacza, źe była to platforma dla graczy.
Rebe
Dodano
25.11.2004 13:04:20
amd_good:
, źe Pentium ma wyźsze częstotliwości taktowania zegara i fsb niz AMD,

fsb ?:shock: – nominalne FSB to 100MHz dla Pentium4 1.6 do 2.0 Northwood ,
dla P4 2.4, 2.6,2.8,3.0,3.2 Northwood FSB to 200MHz,
dla P4 2.26 (teź Northwood) , 2.4 (były dwa rodzaje), 2.53, 2.66, 2.8 (teź 2 rodzje), 3.06 FSB to 133Mhz
dla Prescota 2.4 i 2.8 FSB to 133 MHz a dla prescota 3.0 do 3.4 to 200Mhz.
Mylisz nominalne FSB z Bus Speed które rzeczywiście wynosić moźe 800Mhz
Seeker
Dodano
25.11.2004 12:42:02
Rysiek80:
kazdy wie swoje zycze powodzenia z polaczenia AMD z ATI sprzet na miano robta co chceta i tak nie bede dzialaj na 100% a o linuksie nie wspomnialem bo sie tym nie zajmuje wiec nie bede go ani chwalil ani krytykowal

hehe ale mam gównianego kompa :D
darek_dade
Dodano
25.11.2004 03:06:58
Panowie.... Nie moźna powiedzieć źe Pentium jest lepszy od AMD... Spójrzcie prosze, jakie Pentium robi gówno > CELERON :) Największy syf na świecie.
Nie wiem kiedy Pentium wpadnie na taki pomysł, źeby wprowadzić 64–bitową archtekturę do swoich procesów :) Fakt, moźna uznać, źe Pentium ma wyźsze częstotliwości taktowania zegara i fsb niz AMD, ale nie ma czegoś takiego jak 64 bity :D A to daje ładnego kopa w aplikacjach :] Wiadomo, P4 3.2 GHz z fsb 800MHz i 1MB cache to coś mocnego.. Ale nie mówić mi tutaj źe AMD jest gorsze :) Te procki są dla ludzi, którzy nie mają kasy na super sprzęty, a na dodatek, w wielu testach pokazujących wydajność, wypadają zbliźenie do P4.. Celeronki to w tyle ogólnie są :P Pozdrawiam..
amd_good
Dodano
24.11.2004 23:35:46
Jak masz kase bierz Pentiuma 4 Presscot ma duźy cache i jest wypasiony !! :)
WaGonik
Dodano
01.08.2004 13:12:59

Nie sychaj ryśków i innych co swoja wiedze opieraja na jakieś uprzedeniach, plotkach i nie sprawdzonych informacjach, a nie na doświedczeniu.

A tam zaraz uprzedzenia – po prostu cieniutka prowokacja i tyle :lol:
Blazkowicz
Dodano
18.07.2004 15:04:00
Wez amd – najlepiej bartona 2500+, chyba ze lubisz niepotrzebnie kase wydawac to wez jakiegos pentiuma.

Nie sychaj ryśków i innych co swoja wiedze opieraja na jakieś uprzedeniach, plotkach i nie sprawdzonych informacjach, a nie na doświedczeniu.
elbe
Dodano
17.07.2004 23:21:19
Dodam czy teź moźe powtórzę inaczej, źe biorąc pod uwagę stosunek wydajności do ceny , wybór jest właściwie tylko jeden – kto nie wie ten kiep :wink: .
Były czasy, od powiedzmy MOBO z gniazdem socket3 do socket 7 źe wybór procesora nie podlegał dyskusji, i to ze względów przede wszystkim wydajnosciowych, ale i jakościowych równieź.
Jednakźe od momentu pojawienia się Athlonów do dnia dzisiejszego na zaciekłej konkurencji tych dwóch producentów zyskał kto? no właśnie My zyskaliśmy , a to dzięki ciagłemu unowocześnianiu tych produktów.
Z tym źe My szarzy uzytkownicy komputerów – podkreślam to z całą stanowczością – jesteśmy niestety na szarym końcu zainteresowań Intela i AMD jako docelowi odbiorcy – liczy się przede wszystkim rynek serwerowy i tzw. klient biznesowy – jak wszędzie zresztą.
Ale dzięki temu źe postęp tak mknie do przodu, zyskujemy coraz to nowsze technologie, które trafiają "pod strzechy"
Tak więc podniecanie się co jest lepsze , gorsze , mniej się grzeje, czy bardziej daje się podkręcać jest li tylko IMHO podbudowywaniem własnego ego, i zabawą która jak widać doprowadza czasami do sporów typu lepszy Mercedes czy BMW , lepsza brunetka czy blodnynka / no tu chyba przegiąłem :wink: / itd.
A wydawanie jednoznaczych sądów w tej materii – /zawsze mnie to mierzi/ – uwaźam za co najmniej naduźycie i niepowaźne podejście do tematu

maniasd moja rada – podejdź do wyboru procesora praktycznie , a ręczę źe źałował nie będziesz.
Seeker
Dodano
16.07.2004 00:06:08
Ryszardzie kompletnie nie masz racji!!!
Po 1 Amd to nie padlo a dobra i wydajna i tania maszyna po 2 mam amd + ati i chodzi komp jak burza i jak juz zamierzasz pisac glupie posty to wez po uwage ze niektore gry nie chodza na ati poniewarz sa zoptymalizowane pod GF :)ale przezciez sa latki i to zalatwia sprawe i chyba nie mozesz przezyc ze ati jest tansza i wydajniejsza od gf:) to samo z prockami moze amd athlony nie sa bardziej wydajne ale nie duzo ustepuja pentiumowi to samo jak ati a gf
po 3 amd sie nie grzeja to jets wina zlego chlodzenia ja mam procka 2500+ @3200+ na standardowym chlodzenie i ma temp 35–38 w stresie 40/max 50 :)
RzEmIeN
Dodano
15.07.2004 20:38:03
dzieki wszystkim za porady . :–D
maniasd
Dodano
27.06.2004 20:06:24
maniasd
Dodano:
21.06.2004 22:43:00
Komentarzy:
20