Ale mi się nachrzaniło – nie potrafię naprawić

Na początek informuję, źe posiadam winxp+sp2.
Poratujcie mnie ludzie, złapałem dzisiaj chyba wirusa/trojana lub coś w tym stylu.
A więc pojawił mi się nowy katalog C:\windows\inet2002\services.exe.
Wszedłem w tryb awaryjny i go usunąłem.
Ale straciłem moźliwość uruchamiania wszystkich programów odpowiedzialnych za bezpieczeństwo (nie mogę wejść w Zaporę systemu windows w centrum zabezpieczeń, nie mogę uruchomić Mikrosoft Antyspyware, ad–aware, spyboota serch and destroy – klikam i nić się nie dzieje, po prostu się nie uruchamiają ani ze skrutów na pulpicie, ani z menu start\programy, ani z plików exe z ich lokalizacji.
Ponadto pechowo odinstalowałem Pandę (teź nie mogłem jej uruchomić) bo pomyślałem źe jak ją ponownie zainstaluję to moźe zastartuje, a tu nic.
Przeskanowałem system mks virem on–line i pandą on–line bo tylko tyle mi się udało zrobić.Panda on–line znalazła mi takie pliki gpuports.exe i editall.exeale ich nie usunęła.
W menadźerze pojawiły mi się procesy gpuports.exe i jakieś dziwne krzaczki (nie potrafię wkleić loga z menadzera i hijacka).
Po wejsciu w tryb awaryjny pojawił mi się ponadto w c:\documents and settings folder (z zawartością ) Administratorchociaź nigdy go tam nie było – nawet jako ukryty.
Moźe to co napisałem z czymś Wam się skojarzy i pomoźecie mi – nie chciałbym robić formata.
Pomocy

Odpowiedzi: 5

Czyli jednak nie wszystkie aplikacje się nie uruchamiają, prawdopodobnie w tle pracuje wirus/trojan który blokuje programy antywirusowe bądź podobne, a nie uszkadzający pliki *.exe
W bezpieczeństwie masz przyklejony temat, a w nim link z opisem Hijacka.
Bobi
Dodano
05.12.2005 22:02:00
Witaj Robert !
zaraz się biorę za przeglądanie FAQ nt. exe
Przypomnijcie mi jak wkleić loga z Hijacka (zapomniałem) bo to jedyny program anty który mogę uruchomić
tomery
Dodano
05.12.2005 21:19:23
kamilmichal, nie masz nic do dodania więc siedź cicho zamiast grafomaństwo uprawiać.
tomery, w przyklejonym FAQ masz dwa fixy na pliki wykonywalne exe, jeśli rozszerzenia się nie posypały całkowicie powinno się udać, ew. spróbuj Hijackthis z rozszerzeniem com uruchomić i przesłać log.
Co do gpuports.exe i editall.exe to wywal toto w konsoli odzuskiwania.
Katalog Admina z D&S zostaw, wszystko się zgadza.
Bobi
Dodano
05.12.2005 21:10:29
kamilmichal:
Najlepszy sposób

FORMAT

jeszcze jakieś światłe rady :?:

Moźesz spróbować przywracanie systemu z tych dni kiedy wszystko było jeszcze dobrze. Napewno jeszcze ktoś mądrzejszy odemnie sie tu odezwie i cos poradzi(lepszego?).

services.exe
damiancore
Dodano
05.12.2005 21:05:29
Najlepszy sposób

FORMAT
kamilmichal
Dodano
05.12.2005 20:34:18
tomery
Dodano:
05.12.2005 19:50:57