aktywacja systemu

Czy ktoś wie ile mozna maksymalnie aktywować w okreslpnum czasie system windows xp?

Odpowiedzi: 20

OEM – zgadza się
BOX – prawie się zgadza. nie istnieją ograniczenie co do ilości przenosin czy zmian płyt. Jedynie do tego by system był równocześnie tylko na jednym komputerze.

Z grubsza – OEM sprzedac mozesz tylko system z tym sprźetem, z kórym bł kupiony, a BOX samoistnie, ale u isebie musisz system zdjąć.

Co do ceny klucza aktywacyjnego to nie ma czegoś takiego ,bo jest on generowany z "numerkow" na naklejce i konfoguracji sprzetowej.

W sumie – OEM jest jeden , do jednego komputera i koniec, a BOX moźe byc przenoszony z jednego sprźetu na drugi dowolną ilość razy.
Rebe
Dodano
30.04.2006 14:14:50
Witam wszystkich, bo to pierwszy mój post na tym forum.

Chciałbym podjąć próbę podsumowania tego, co zostało wyźej napisane, bo nie wszystko jest dla mnie jasne. Wybaczcie jeśli będę pisał głupoty, ale pracuje wciąź na Windows98SE (legalnej wersji zresztą) i z tymi wszystkimi aktywacjami nie miałem dotąd nigdy do czynienia. A przymierzam się do zmiany OS i nie udało mi się znaleźć treści umowy licencyjnej dla WindowsXP Home Edition (OEM i BOX). Strona Microsoftu zajmuję się głównie licencjami dla przedsiębiorców i instytucji edukacyjnych :(.

Z tego co zostało napisane wyźej wnioskuję, źe:

1. Jeśli kupię WindowsXP Home OEM, to mogę go aktywować tylko na jednym komputerze (tzn. na komputerze z daną płytą główną). Tzn. w wypadku wymiany płyty głównej muszę kupić nowy OS (chyba, źe wymiana nastąpiła w wyniku realizacji gwarancyji na płytę gł.).
Nie mogę teź odinstalować systemu z jednego komputera oraz zainstalować na innym komputerze.

Kaźda próba aktywacji przez internet wbrew powyźszym zastrzeźeniom spowoduje blokadę klucza aktywacyjnego i konieczność uzyskania nowego (swoją drogę ciekaw jestem ile kosztuje taki nowy klucz?) za pomocą telefonicznego COK.

Zgadza się?

2. jeśli kupię WindowsXP Home Box, to mogę go zainstalować na jednym komputerze jednocześnie, ale:
– mogę zmienić w nim płytę główną jeden raz i aktywować OS po instalacji ponownie (czy ta ponowna aktywacja będzie musiała być telefoniczna przez COK?)
– mogę odinstalować go z jednego komputera i zainstalować na innym jeden raz, aktywując bez problemów OS
– kaźda kolejna zmiana płyty w danym komputerze lub samego komputera skutkować będzie blokadą klucza aktywacyjnego przy próbie aktywacji (bo będzie to traktowane jako próba instalacji na trzecim komputerze) i koniecznością zapłacania za nowy po uprzednim udowodnieniu, źe posiadam oryginalnego Windowsa (ciekawy jestem co jest takim dowodem "przez telefon", bo rozumiem, źe załatwia się to telefonicznie?).

Zgadza się?

3. Reinstalacje i kolejne aktywacje OS na sprzęcie z niezmienioną płytą główną (choćby miał zmieniony procesor, HDD, RAM i wszystko inne?) mogą być dokonywane bez ograniczeń, tyle tylko, źe za pomocą sieci internet 3 razy, a kaźdy następny przez telefoniczne COK.

Zgadza się?

Prosiłbym o potwierdzenie, albo sprostowanie. A jeśli ktoś ma linkę do pełnej treści licencji poszczególnych Windowsów (w szczególności Home OEM i BOX), byłbym wdzięczny za ich podanie.
Davero
Dodano
30.04.2006 10:47:10
JackVH:
To niemozliwe. Kupiłem kompa w firmie Vobis wraz z windowsem wiec jest on orginalny.

Na pewno jest oryginalny i pewnie dokonali aktywacji systemu za Ciebie.

JackVH:
W ogole to bez sensu to komputery teraz sa tylko dla ludzi z internetem ? jakbym nie mial internetu to bym musial dzwonic gdzies zeby to aktywowac ? :roll: Pozdrawiam

Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie. Jeśli nie masz połączenia z netem masz moźliwość aktywacji przez telefon. Chyba nie robi to róźnicy? Przecieź płacąc za internet robisz to w ten sposób. Nie płacąc i nie mająć internetu za aktywację zapłacisz
Rebe:
35 groszy za połaczenie przy korzystaniu z 0801.

to chyba nie jest problem?

8) Pozdro.
moohomor
Dodano
27.03.2006 21:22:49
hę.. A jak to się ma do intalacji WINXP na nowym dysku twardym ?? Pytam bo wsadzilem do kompa nowy dysk i chcialbym zrobic format instalująć Xp–eka na nowym dysku.... Czy mogą być jakieś problemy z aktywacją czy cuś ??? Dzięki za odpowiedź
ŚwIeRsZcZ
Dodano
27.03.2006 19:36:05
kuki23:
JackVH wniosek tylko jeden: posiadasz nie oryginalną (nielegalną) wersję systemu Windows.

To niemozliwe. Kupiłem kompa w firmie Vobis wraz z windowsem wiec jest on orginalny. Ale moj problem polegał na tym ze wyskakuje ciagle ze nie ma polaczenia z internetem a przeciez jest! no i na pasku nic mi o aktywacji nie przypominało wciaz nic mi nie przypomina mineło juz prawie 3 miesiace windows dziala tylko czasem przywlaczaniu chce go ciagle aktywowac ale ciagle to samo wtedy resetuje i wlacza sie normalnie...Moze mozna to jakos usunac ??? W ogole to bez sensu to komputery teraz sa tylko dla ludzi z internetem ? jakbym nie mial internetu to bym musial dzwonic gdzies zeby to aktywowac ? :roll: Pozdrawiam
JackVH
Dodano
11.03.2006 13:49:07
kuki23 – msci isę na mnie wybiórcze cytowanie – to odwóch pierwszych fragmentach Twojej wypowiedzi, bo wyraźnie odwałałem isę do jednego sprzętu, ale nie o tym.

Klucz do niczego nie śłuźy – ot zestaw cyfr i liter. Tym samym nie on podlega zakupowi, a licencja zezwalająca na uzywanie – stąd mowa o skrócie myślowym.
Co do 3 óznych komputerów – z edukacyjnym Officem nie pomnę jak jest. Natomiast z OS–em na pewno jest tak, źe OEM–u nie mozna aktywować na więcej niź jednej maszynie – nie pisźe, o fizycznej niemoźliwości,a o jej prawnym aspekcie – jedynym wyjatkiem jest wymiana gwarancyjna płyty głownej.
Zaś co do zmiany klucza jako takiego – przecieź sam MS wskazuje tryb postępowania w swojej KB.
Rebe
Dodano
17.01.2006 09:07:44
Ja zakładam, źe cytowanie mnie poprostu miało pasować do twojej wypowiedzi.

Rebe:
Po pierwsze to źaden limit – w rozumieniu ilości aktywacji tej samej kopii, na tym samym sprzecie nie istnieje

Przecieź nie podałem, źe jest inaczej. Jak wyraźnie napisałem "instalacja na >róźnych

Rebe:
Po drugie – jako konsekwencja pierwszego – nie ma mowy o kupowaniu kolejnej licencji

Czy ja gdziekolwiek napisałem coś o kupowaniu locencji??? :roll:

Rebe:
zakłądam, źe słowo "klucz" było skrótem myslowym

Jak najbardziej nie był to skrót myślowy :? Licencja uźytkownika OEM zastrzega równieź moźliwość zakupu drugiego klucza produktu w przypadku kiedy pierwotny zostaje zablokowany. Zainstalowanie i aktywowanie systemu czy pakietu Office na trzech róźnych komputerach przy pomocy tego samego klucza powoduje jego zablokowanie, co skutkuje niemoźnością aktywacji przez internet czy telefon. Wtedy naleźy dzwonić do Centrum Obsługi. Blokada aktywacji oczywiście nie uniemoźłiwia instalacji produktu przy pomocy tego klucza na komputerze.
Anonymous
Dodano
16.01.2006 22:44:32
marti–1982:
ale ten numer 0801 jwst juz nie aktualny wiec trzeba dzwonic na ten numer 5941999.

jak nie aktualny jak aktualny ja dzwoniłem i aktywowałem ostatnio na początku grudnia 2005. Moźesz bez ograniczeń ile chcesz aktywować. Jeśli nie dokonywaleś zmian w hardware czyli konkretnie niezmieniałes płyty głównej bo do niej jest przypisana licencja OEM Windows.
hungry
Dodano
16.01.2006 18:00:22
kuki23:
Po wyczerpaniu limitu naleźy wykupić nowy klucz produktu.

Po pierwsze to źaden limit – w rozumieniu ilości aktywacji tej samej kopii, na tym samym sprzecie nie istnieje. Moźna dyskutować wyłacznie o sposobie aktywacji i ew. weryfikacji legalności – czyli o tym , o czym sam napisąłeś w niecytowanej częsci postu.
Po drugie – jako konsekwencja pierwszego – nie ma mowy o kupowaniu kolejnej licencji – zakłądam, źe słowo "klucz" było skrótem myslowym.
Rebe
Dodano
16.01.2006 08:35:12
JackVH wniosek tylko jeden: posiadasz nie oryginalną (nielegalną) wersję systemu Windows. Aktywacja systemu Windows jest blokowana w przypadku pomyślnego aktywowania danej kopii systemu na trzech róźnych komputerach. Taka sytuacja ma zwykle miejsce, kiedy uźytkownik uźyczy swojej kopii systemu Windows osobom trzecim, które równieź dokonają aktywacji systemu na swoich komputerach. (Kaźdorazowo przy aktywacji do firmy Microsoft jest między innymi wysyłany klucz produktu uźyty do instalacji systemu Windows oraz wygenerowany ID o danej konfiguracji sprzętowej) Klucz produktu zostaje zablokowany i nie moźliwa w tym wypadku jest kolejna aktywacja przez Internet czy telefon. Konieczne jest skontaktowanie się z konsultantem w COK Microsoft. Po zweryfikowaniu legalności instalacji moźna liczyć na uzyskanie prawidłowego kodu aktywującego. Przy aktywacji systemu – do instalacji którego został uźyty ten sam nośnik – na róźnych komputerach, system aktywacji Microsoft rejestruje klucz produktu uźyty do instalacji systemu Windows oraz traktuje takie aktywacje jako wymianę podstawowych komponentów komputera co się wiąźe w zmniejszaniem limitu dostępnych aktywacji. Po wyczerpaniu limitu naleźy wykupić nowy klucz produktu.
Anonymous
Dodano
16.01.2006 01:27:43
Ja mam taki problem... Nie moge dokonać aktywacji bo po 1. nie mam takiej opcji w Start/Programy/Akcesoria itd.. nie wiem dlaczego ale tego tam nie ma
po 2. nie wyświetla mi sie na pasku ile zostało dni do końca teź nie wiem czemu tak wiec gdy jestem zalogowany nie wiem jak dokonac aktywacji
po 3. aktywacja włącza sie (tylko czasem) przy wlaczeniu kompa... i nie wiem dlaczego ale mając dostęp do neta wyskakuje powiadomienie ze nie mozna sie polaczyc i mam sprawdzic czy jes net ;/ klucz jest poprawny... do tych frajerow dzwonilem ale sie z nimi dogadac nie idzie puscili melodyjke i ino prosze czekac ;/
po 4. czytałem gdzies o komendzie w Uruchom : (%systemroot%\system32\oobe\msoobe.exe /a) myslalem ze tam wlacze aktywacje no i wlaczylem ale wyswietla mi sie okienko: nie Dziękujemy... jak to jest opisane na stronie tylko Aktywacja jest ukończona klikni ok zeby zakonczyc klikam ok a za pare dni znowu przy wlaczeniu kompa wlancza sie aktywacja ;/

Moze ktos wie o co chodzi albo chociaz ma jakis pomysl ??? Pozdrawiam
JackVH
Dodano
15.01.2006 21:36:17
marti–1982:
podaj mi ten numer

Znajdź sobie – dokładnie w ten sposób postąpiłem do zasobów googli sięgając, by Twoje slowa, jako nieprawdziwe, zweryfikować.
Pewnie nawet bym się podzielił informacją na temat tych 6 nieznanych cyfr gdyby nie to, źe nie lubię apodyktycznego tonu, zamiast słow magicznych.
Rebe
Dodano
14.01.2006 20:22:08
ja robiłem to, chyba cztery razy przez net i źadnych problemos, ale waźne jest podobno to, czy podzespoły na kompie ulegają powaźnym modyfikacją (wymianie) przy kolejnych aktywacjach
Faker
Dodano
14.01.2006 20:09:38
podaj mi ten numer
marti–1982
Dodano
14.01.2006 20:08:08
marti–1982:
ale ten numer 0801 jwst juz nie aktualny wiec trzeba dzwonic na ten numer 5941999.

tia...... – źeby nie to, źe jestem jako ten Tomasz niewierny, to pewnie bym Ci uwierzył, ale....... podniosłem słuchawkę ,wbiłem 10 cyfr i usłyszałem "witamy w centrum obsługi klienta firmy Microsoft".

Czyźbym miał jakąś gorącą, a ogólnie niedostepną linię u siebie do MS Poland prowadzącą ?
Rebe
Dodano
14.01.2006 19:29:56
marti–1982
Dodano
14.01.2006 19:17:17
Pewnie, źe kosztuje – 35 groszy za połaczenie przy korzystaniu z 0801.
O tym, źe pytanie zawarte w poscie otwierającym jest zadane,w swietle tego co napisąłeś prze chwilą, w sposób o pomstę do nieba wołający juź tylko z kronikarskiego obowiązku wspominam.

PS.
Wymiana komponentów powodujących konieczność ponownej aktywacji dotyczy tylko tych, ktore na liście opublikowanej przez MS są. Pamiętać jednak naleźy, źe po formacie i nowym postawieniu systemu teź się go aktywuje i to tez jest "sztuka".
Czy limit wynosił 3 czy 4 nie pamiętam, ale to akurat bez znaczenia skoro zostął on – dla metody sieciowej – wyczerpany.
Rebe
Dodano
14.01.2006 14:33:50
No nie wiem jaki to czas i ile razy. mam wersie OEM. pozartym wumienialem u siebie napedy optyczne bo juz siadly. karte dzwiekowa i telewizyjna. a teraz w oknie aktywacji mam napisane ze jest juz przekroczony limit aktywacji. i teraz misze dzwonic do microsoftu zeny podawali mi nowy indefikator po kazdym zainstalowaniu systemu. a to tez kosztuje kasy :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x
marti–1982
Dodano
14.01.2006 13:15:50
marti–1982:
Czy ktoś wie ile mozna maksymalnie aktywować w okreslpnum czasie system windows xp?

A jaki to określony czas?
Aktywować moźesz sobie chocby co 2 dni. Z tego co wiem ilośc aktywacji jest ograniczona przy wymianach podzespołów, np. płyty głównej (chyba 3 razy moźna aktywować wersje OEM) wersja BOX nie ma takich ograniczeń
sh@dow
Dodano
14.01.2006 12:03:05
Ile razy sobie zaźyczysz. Najwyźej forma teko kontaktu ulegnie zmianie .
Rebe
Dodano
14.01.2006 11:29:21
marti–1982
Dodano:
13.01.2006 15:56:34
Komentarzy:
20
Strona 1 / 2