Aktualizacje XP a Zone Alarm - konflikt

Dziś zainstalowałem (aktualizacje automatyczne) 2 aktualizacje dla XP: [b]KB951748 i KB951978.[/b] Po ich instalacji [b]Zone Alarm (tylko zapora, freeware) [/b]zablokował dostęp do sieci i [u][b]strony www się nie otwierają[/b][/u]. Po usunięciu tych aktualizacji wszystko wraca do normy. W ustawieniach Zone Alarm jest wszystko OK. Co może być przyczyną tej sytuacji? Z góry dziękuję za konstruktywną odpowiedź. P.S. Być może post powinien znaleźć się w "Programach", ale uznałem, że skoro pośrednio dotyczy aktualizacji XP-eka, to mogę go tu zamieścić. [i]XP Home Edition Service Pack 3, DirectX 4.09.00.0904 (DirectX 9.0c), Intel Pentium 4, 2800 MHz, Płyta główna Gigabyte GA-8VM533M-RZ (3 PCI, 1 AGP, 2 DDR DIMM), 512 MB (DDR SDRAM)), RADEON 9200, Monitor LG L1952S, SB0090 Audigy, HD WDC WD800BB-00FJA0 (80 GB, IDE). Napędy dysków optycznych: HL-DT-ST DVDRAM GSA-4082B , PIONEER DVD-RW DVR-112D.[/i]

Odpowiedzi: 2

Dziękuję. Jest już poprawka ZoneAlarm likwidująca problem. Na razie poziom zabezpieczeń ustawiłem na "medium" i wszystko działa. Ciekawe co na to MS?
paolo
Dodano
10.07.2008 16:30:32
[quote]Microsoft w ramach lipcowego cyklu wydał wczoraj cztery biuletyny zabezpieczeń, a wśród nich biuletyn MS08-037 rozwiązujący problem w usłudze DNS pozwalający na przekierowanie wywołań do innych serwerów i w ten sposób umożliwiający podszywanie się. Patch ten był elementem zorganizowanej akcji wielu producentów równocześnie poprawiających tę samą lukę w swoich rozwiązaniach, w tym Cisco, Juniper oraz Internet Software Consortium. Niestety szybko okazało się, że poprawka zamiast uleczyć, niektórym użytkownikom tylko zaszkodziła. Ci, którzy korzystali z firewalla ZoneAlarm po instalacji łatki nie mogli uzyskać dostępu do Internetu. Odinstalowanie ZoneAlarm lub szkodzącej poprawki rozwiązuje problem. To drugie rozwiązanie zaleca producent firewalla, trudno jednak powiedzieć, czy lepiej pozbawić się ochrony przed spoofingiem, czy po prostu czasowo zrezygnować z ZoneAlarm na rzecz innego firewalla. Na razie brak informacji ze strony Microsoftu i ZoneAlarm co do planowanych działań. Najprawdopodobniej użytkownicy firewalla mogą spodziewać się aktualizacji umożliwiającej prawidłową pracę ZoneAlarm po aplikacji łatki.[/quote]
JesperKyd
Dodano
10.07.2008 00:39:39
paolo
Dodano:
09.07.2008 18:54:42
Komentarzy:
2
Strona 1 / 1