Aktualizacje windows update
Hej.
Mam pytanie.
Chciałam sobie sprawdzić aktualizacje mojego windowsa. Wszystko ok, sprawdziło się, pokazały się 3 rzeczy do zaktualizowania.
I teraz mam pytanie: w jaki sposób mam sobie wybrać, dajmy na to jedną aktualizację. Jest tam przycisk 'pobierz i zainstaluj' ale wówczas pobierają się wszystkie. A ja chcę tylko jedną.
Nie wiem, czy to waźne, ale uaktualniałam przez witrynę windows update, aktualizacje automatyczne w kompie mam wyłączone.
Proszę o odpowiedź.
Lia
Mam pytanie.
Chciałam sobie sprawdzić aktualizacje mojego windowsa. Wszystko ok, sprawdziło się, pokazały się 3 rzeczy do zaktualizowania.
I teraz mam pytanie: w jaki sposób mam sobie wybrać, dajmy na to jedną aktualizację. Jest tam przycisk 'pobierz i zainstaluj' ale wówczas pobierają się wszystkie. A ja chcę tylko jedną.
Nie wiem, czy to waźne, ale uaktualniałam przez witrynę windows update, aktualizacje automatyczne w kompie mam wyłączone.
Proszę o odpowiedź.
Lia
Odpowiedzi: 16
Ja teź bym raczej nie ufał patcherom i innym podobnej maści wynalazkom. Na stronie Microsoftu w centrum pobierania masz dokładne opisy łatek, więc po przeczytaniu sama zdecydujesz, które warto u ciebie zainstalować, a które moźesz sobie odpuścić.
Gdybyś po zainstalowaniu tych trzech poprawek weszła jeszcze raz na winupdate to znalazłby ci około 23 nowych.Po zainstalowaniu najlepiej wyłączyć.Patcherów sie tak namnoźyło,źe juź przestałem im ufać.Potrafią elegancko zarźnąć system.
brtx:
nie no, patcher to taki windows update offline, generalnie instaluje wskazane laty a pozniej reboot (i system wstanie albo nie, choc powinien). Ja bym zaryzykowal :) Ale ja to ja a nie Ty.
Hm....to sprawdzę, ale rano...:) Narazie mój chłopak ma coś do zrobienia, więc niech sobie spokojnie robi, a ja rano sie pobawię :P
brtx:
Co do wybierania latek to zawsze daje Instalacja Zaawansowana, czytam i wybieram. Nomen omen sciaga wszystko co lezy na WU, ale instaluje zawsze to co uwazam za stosowne.
No tak i ja robię, ale moja przygoda z patchem to pierwszy raz dziś ;)
Rebe:
Znaczy przyjechać i za rączkę jeno potrzymać, bo z instalowania nici Wink
Nie, no aź tak źle nie będzie ;) Ale sprawdzę to jutro rano :)
Znaczy przyjechać i za rączkę jeno potrzymać, bo z instalowania nici :wink:
Paczera sobie chwalą ózni mniej i bardziej swiatowi uźytkownicy – pomysł jest z wersji eng sciągnięty i , jak iwdac , po tym źe się rozwija zostął przyjęty co najmniej ciepło.
Jeźeli chodzi o zbiorówki z poprawkami to zamawiam płyty MS – mają co jakiś czas takie akcje, źe wysyłają CD własnego chowu – ostatnie było z wiosny br.
Paczera sobie chwalą ózni mniej i bardziej swiatowi uźytkownicy – pomysł jest z wersji eng sciągnięty i , jak iwdac , po tym źe się rozwija zostął przyjęty co najmniej ciepło.
Jeźeli chodzi o zbiorówki z poprawkami to zamawiam płyty MS – mają co jakiś czas takie akcje, źe wysyłają CD własnego chowu – ostatnie było z wiosny br.
nie no, patcher to taki windows update offline, generalnie instaluje wskazane laty a pozniej reboot (i system wstanie albo nie, choc powinien). Ja bym zaryzykowal :) Ale ja to ja a nie Ty.
SP2 w wersji instalacyjnej to inna bajka.
Co do wybierania latek to zawsze daje Instalacja Zaawansowana, czytam i wybieram. Nomen omen sciaga wszystko co lezy na WU, ale instaluje zawsze to co uwazam za stosowne.
SP2 w wersji instalacyjnej to inna bajka.
Rebe:
brtx juź Ci odpowiedział, a ja dodać tylko mogę, źe .... nie uźywam takich zbiorówek
Hm....no właśnie ja teź....
Rebe:
Zaś na powaźnie przecieź to nic innego niź ściągnięcie wszystkich poprawek z MU na dysk i instalowanie ich "z ręki" i po uwaźaniu. Tyle, źe tu jest to wygodniejsze.
Hm....bo patcher się ściągnął. I instalować czy nie? To mi przypomina sytuację u mojej ciotki: "fachowy" informatyk z pracy zainstalował jej sp2 (ona ma winxp home)...ja robiłam jej komp, patrzę we właściwościach mojego komputera "zawiera dodatek sp2", patrzę na płytę windowsa: "zawiera dodatek sp1"....Hm....pytam ciotkę kto jej instalował system. Ona na to źe informatyk z pracy. Myślę, źe jakby płytę zintegrowaną zrobił, to by jej ją dał...aź olśnienie – wchodzę w dodaj/usuń, odkrywam aktualizacje, a tu z 50 poprawek i oczywiście sp2! Więc zrobiłam jej nową płytkę zintegrowaną i z niej instalowałam windowsa. Okazało się, źe informatyk ściągnął z neta sp2 i odpalił z pulpitu (a potem "co złe to nie ja" :P) A problemów przez to ciotka miała z kompem co niemiara. Dlatego jakoś średnio widzi mi się instalowanie tego patchera z poprawkami....wolałabym jakiś hm...sp3 ;) (albo coś jakoś ładnie zintegrowane jak moja płytka xp+sp2).
Zatem chyba się wstrzymam....windows mi dobrze chodzi....(format robiłam przez własny błąd).
brtx juź Ci odpowiedział, a ja dodać tylko mogę, źe .... nie uźywam takich zbiorówek , ale jeźeli tylko komuśm ogę je podłoźyć :oops: wskazać :wink: to czynię to niezwłocznie na ew. nieszczęścia bliźniego z góry się ciesząc :mrgreen:
Zaś na powaźnie przecieź to nic innego niź ściągnięcie wszystkich poprawek z MU na dysk i instalowanie ich "z ręki" i po uwaźaniu. Tyle, źe tu jest to wygodniejsze.
brtx:
Wszystko sie moze zdarzyc...
Choc nie powinno...
;)
Heh, dlatego dziś patcher sciągnę a jutro sprawdzę....
Choc nie powinno...
;)
Choc nie powinno...
;)
Choc nie powinno...
;)
Choc nie powinno...
;)
Rebe:
Na Twoim miejscu będąc zastanowiłbym się nad ściągnieciem z jakiej amnezji np. paczki kompletu łat po SP2 i spokojne – juź w warunkach domowych – rozeznanie isę , która do czego jest i , które chcesz instalowac – zestaw umoźliwia swobodny wybór łat do instalacji.
http://amnezja.org/modules.php?name=News&file=article&sid=5978
O kurrrna! No widzę ten Patcher! No to nieźle. A powiedz mi jeszcze jedno. Jak zainstaluję to nie wywali mi się windows? (pytanie głupie,ale zawsze). Chodzi mi o to, źe właśnie po formacie jestem.
Dawka7:
Na Windows Update nie są dostępne wszystkie aktualizacje. Niestety! I powiem Ci, źe od premiery SP 2 juź ich się trochę uzbierało. Ponad 50 łatek i daje to około 100 MB!!! Warto czasem zajrzeć na Microsoft.pl i tam samemu w centrum pobierania wyszukać updaty. Pozdrawiam.
No co ty! Poprzez wirtynę winupdate znalazło mi 3 poprawki. Aktualizacje automatyczne właśnie skończyly się ściągać i mam 2 poprawki (Microsoft Windows Installer 3.1 i poprawka KB898461) i tyle. No ale lookne jeszcze na microsoft.com.pl.
Lia – wybrać co chcę instalowac to na pewno moźna , ale nie o tym chciałem napisać.
aktualizacji róznej maści po SP2 było ok.80.
Nawet jeźlei uznać, źe część zn ich dotyczy IE/OE, kórych mozesz nie uźywać, część ma charakter inny niź krytyczne to i tak zostaje grubo więcej niź jedna.
Na Twoim miejscu będąc zastanowiłbym się nad ściągnieciem z jakiej amnezji np. paczki kompletu łat po SP2 i spokojne – juź w warunkach domowych – rozeznanie isę , która do czego jest i , które chcesz instalowac – zestaw umoźliwia swobodny wybór łat do instalacji.
aktualizacji róznej maści po SP2 było ok.80.
Nawet jeźlei uznać, źe część zn ich dotyczy IE/OE, kórych mozesz nie uźywać, część ma charakter inny niź krytyczne to i tak zostaje grubo więcej niź jedna.
Na Windows Update nie są dostępne wszystkie aktualizacje. Niestety! I powiem Ci, źe od premiery SP 2 juź ich się trochę uzbierało. Ponad 50 łatek i daje to około 100 MB!!! Warto czasem zajrzeć na Microsoft.pl i tam samemu w centrum pobierania wyszukać updaty. Pozdrawiam.
Dawka7:
Po pierwsze aktualizacje automatyczne powinnaś mieć włączone. To na pewno nie zaszkodzi.
Wiesz, do tej pory zawsze je wyłączałam, bo od kiedy mam sp2 nie trzeba było za bardzo aktualizować (było tylko jedno uaktualnienie). No, ale włączyłam jak zaleciłaś, pobiera się (40%). Jednak wyłączę je jak się pobiorą :|
Dawka7:
A co do tego jak wybierać, to moźesz tam odznaczać te updaty, których nie chcesz pobierać.
Mam nadzieję, źe będę mogła odznaczyć....
Po pierwsze aktualizacje automatyczne powinnaś mieć włączone. To na pewno nie zaszkodzi. A co do tego jak wybierać, to moźesz tam odznaczać te updaty, których nie chcesz pobierać.
Strona 1 / 1
Mam problem z aktualizacją Windows XP - nie mogę aktualzować swego Windows XP Home Edition, choć jest to legalna kopia. Ostatni sformatowałem dysk i jeszcze raz zainstalowałem Windowsa i od tego momentu zaczeły się kłopoty z akualizacją systemu tj. pojawia się komunikata: Aktualizacja dla systemu Windows XP (KB898461) była niemożliwa. <br />Brak tej poprawki, wyklucza możliwość auktalizacji systemu.<br /><br />
<p>Moze zmieniales hardware? Jesli tak OEM licencja moze bruzdzic, choc mnie sie wydaje ze to problem innej natury.<br /></p><p>Tak czy inaczej jesli kopia jest legalna masz prawo do supportu ze storny MS. Wiec u nich najpierw szukaj porady. </p>
<strong>Bartx</strong> masz rację, zmieniłem karte graficzną. <br />Myślisz, że to może być przyczyną?<br /><br />
<p>Jako ze to Windows - wykluczyc sie tego jednoznacznie nie da, ale w zalozeniu licencja OEM wiąże sie z plyta glowna komputera. Ale ten problem da sie szybko zweryfikowac - czy po wymianie karty wywalilo aktywacje WXP? Co z Genuine Validiation? Przechodzi?<br /><br />Jesli tak to reczej nie jest to wina Windows a serwera z Update'ami. Probowales ponownie pobrac ta poprawke?<br /></p>