Aktualizacja win XP
Witam , mam pewne pytanko chciałbym z aby mój XPek automatycznie sie z aktulizował i tu moje pytanko:
czy to jest bezpieczne? tzn. czy nikt mnie nienamierzy ze aktualizuje pirata??? Słyszałem od znajomego ,który ma znajomego itd.... ze to niebezpieczne i źe miał do do czynienia z policją i takie tam pierdoły...
Pozdro
czy to jest bezpieczne? tzn. czy nikt mnie nienamierzy ze aktualizuje pirata??? Słyszałem od znajomego ,który ma znajomego itd.... ze to niebezpieczne i źe miał do do czynienia z policją i takie tam pierdoły...
Pozdro
Odpowiedzi: 2
Ok. Dzięki za odpowiedz.Spróbuję.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
wit–git:
Słyszałem od znajomego, który ma znajomego itd....
Windows Update zasady zachowania poufności informacji
Ostatnia aktualizacja 2004–04–15
Firma Microsoft poświęca wiele uwagi ochronie poufności informacji uźytkowników.
Jakie dane są zbierane i dlaczego?
W witrynie Windows Update przy kaźdej wizycie z komputera zbierane są ogólne informacje o systemie, dzięki czemu moźliwe jest otrzymywanie aktualizacji najbardziej odpowiednich na danym komputerze. Informacje te słuźą takźe do generowania zbiorczych statystyk na temat sposobu korzystania z witryny sieci Web Windows Update oraz systemów wymagających pomocy technicznej, dzięki czemu moźemy stale podnosić poziom naszych usług. Informacje te obejmują następujące zagadnienia:
Marka i model komputera
Informacje o wersji systemu operacyjnego, przeglądarki i innego oprogramowania firmy Microsoft, do którego mogą być dostępne aktualizacje
Numery identyfikacyjne Plug and Play urządzeń sprzętowych
Ustawienia regionalne i językowe
Unikatowy identyfikator globalny (GUID)
Identyfikator produktu i klucz produktu
Nazwa, numer wersji i data wersji systemu BIOS
Podczas nawiązywania połączenia z witryną Windows Update rejestrowany jest adres IP (Internet Protocol) komputera, ale słuźy on wyłącznie do generowania statystyk zbiorczych.
Jak dane te są wykorzystywane?
Rozszerzenie Windows Update zbiera informacje o identyfikatorze i kluczu produktu, aby potwierdzić, źe uźywana jest kopia systemu Windows z waźną licencją. Identyfikator produktu i klucz produktu nie są zachowywane po zakończeniu korzystania z rozszerzenia Windows Update, chyba źe identyfikator produktu jest nieprawidłowy.
W celu wygenerowania dokładnych statystyk w rozszerzeniu Windows Update uwzględniany jest unikatowy identyfikator globalny (Globally Unique Identifier, GUID) przechowywany na komputerze w celu jego unikatowej identyfikacji. Identyfikator GUID nie zawiera źadnych informacji, które mogłyby posłuźyć do identyfikacji uźytkownika. Identyfikator GUID jest przypisywany i śledzony w następujących przypadkach:
W celu zapewnienia klientom moźliwie najlepszej obsługi w rozszerzeniu Windows Update jest śledzona i rejestrowana liczba indywidualnych komputerów odwiedzających witrynę oraz powodzenie lub niepowodzenie pobierania i instalowania konkretnych aktualizacji. Rozszerzenie Windows Update rejestruje identyfikator GUID komputera, z którego podjęto próbę pobierania, identyfikator źądanego elementu, informację na temat tego, czy aktualizacje były wymagane oraz wymienione wyźej informacje o konfiguracji.
W rozszerzeniu Windows Update rejestrowany jest dodatkowy identyfikator GUID w przypadku udzielenia odpowiedzi na pytanie, czy artykuły pomocy i dotyczące rozwiązywania problemów przyczyniły się do wyeliminowania danego problemu. Dzięki temu w witrynie Windows Update moźna udostępniać coraz bardziej przydatne i interesujące informacje.
Firma Microsoft zbiera informacje na temat stron odwiedzanych przez naszych klientów w witrynie microsoft.com, w tym Windows Update. Informacje te mogą obejmować: adres IP, typ przeglądarki, system operacyjny, nazwę domeny, godzinę uzyskania dostępu do witryny i adresy witryn sieci Web zawierających odwołania. Do identyfikacji tych danych o odwiedzinach witryny stosowany jest wyłącznie unikatowy numer identyfikacyjny, który słuźy tylko do tego celu.
Ankiety informacje
Czasem uźytkownicy mogą być zapraszani do udziału w ankiecie na temat sposobu uźytkowania witryny sieci Web Windows Update. Kaźda ankieta zawiera zasady zachowania poufności informacji, w których szczegółowo przedstawione są warunki wykorzystania wszelkich informacji wysyłanych w związku z ankietą.
Wyświetl przykładowe dane
Jeźeli masz inne obawy związane z danymi ocenianymi w celu określenia aktualizacji dotyczących Twojego komputera, moźesz obejrzeć przykładowe informacje, które firma Microsoft zbierze z komputera . Zwróć uwagę, źe wyświetlone dane to tylko przykład konkretne wyniki mogą się róźnić w zaleźności od konfiguracji określonego komputera.
BTW nie spotkałem się z przypadkiem, aby wynikały jakieś nieprzyjemności z tego, źe ktoś akurat korzysta z WU posiadając nielegalny OS.
Inną sprawą jest oczywiście samo posiadanie nielegalnej kopi systemu.
Strona 1 / 1