AGP 2x czy 4x?
witam, everest'cie mam coś takiego jak na screenie, o co chodzi? przecieź mam AGP 4x, nawet na chipsecie mobo jak wół pisze "AGP 4x chipset", w biosie "AGP 4x mode mam ustawione na włączone"
Odpowiedzi: 11
JN:
A to ciekawe musze zobaczyć, ja styki czyszcze gumką twardą ołówkową robi to super, płyn do konserwacji styków najlepiej firmowy.
U mnie niestety nic z tego płyta nie obsługuje tej opcji AGP Fast Write i nie ma opcji w biosie tak źe zostanie x2.
Nie przejmuje się, bo karta zdaje suię równieź nie i włączenie tego w BIOS–ie to sztuka dla sztuki – choć z powyźszego przykładu widać, źe .....cuda się zdarzają.
A to ciekawe musze zobaczyć, ja styki czyszcze gumką twardą ołówkową robi to super, płyn do konserwacji styków najlepiej firmowy.
U mnie niestety nic z tego płyta nie obsługuje tej opcji AGP Fast Write i nie ma opcji w biosie tak źe zostanie x2.
zastosowałem oba wpisy do rejestru, niestety bez skutku, moźe włączyc w biosie "AGP Fast Write" lub "AGP Drive control na manual", czym najlepiej styki wyczyścić/przeszlifowac?
update
Pomogło włączenie w biosie opcji "AGP Fast Write", teraz karta działa na AGP 4X :D
update
Pomogło włączenie w biosie opcji "AGP Fast Write", teraz karta działa na AGP 4X :D
Zapodaj do rejestru ten wpis który zamieszczam w załączniku. We właściwościach karty pojawi się zakładka z ustawieniami AGP, moźe będzie moźna przestawić na 4x.
Rebe tak teź zrobiłem, zresztą walke z kartą graficzną zaczynam od czyszczenia styków, świeciły się jak nie powiem co.
Podrzuciłem mu nowy program niech przetestuje.
Podrzuciłem mu nowy program niech przetestuje.
JN:
Nie miałem czasu ani ochoty kombinować bo tak jak pisałem niewielka strata, ale w WIN98SE bylo x4 a w XP jest x2,XP coś miesza, spróbuj na sterach z seri 56.. choć myśle źe efekt będzie ten sam.
Swego czasu problem bywął dość głośny. Prób dokonywano na pęczki – wymusznie RivATunerem itp. i za kaźdym razem nic z tego.
W końcu ktoś znalazł rozwiązanie i to działające nie tylko u niego. – Przemył(oczyścił) styki karty i gniazda i po tej operacji x4 się znalazło :wink:
Nie miałem czasu ani ochoty kombinować bo tak jak pisałem niewielka strata, ale w WIN98SE bylo x4 a w XP jest x2,XP coś miesza, spróbuj na sterach z seri 56.. choć myśle źe efekt będzie ten sam.
Znalazłem program spróbuj jego do zmiany mnoźnika.
http://rootshell.be/%7Eh4ck3d/
Znalazłem program spróbuj jego do zmiany mnoźnika.
http://rootshell.be/%7Eh4ck3d/
zainstalowałem starsze stery, niestety nie pomogło, w biosie tryb AGP4X na pewno mam włączony – jeszcze raz sprawdzałem, widocznie akurat karta, tego producenta pracuje na AGP 2x – niestety nie wszyscy stosują się do oficjalnej specyfikacji nvidii
mialem takiego GF i chodzil na AGP x4... teraz mam jak w podpisie i tez chodzi na AGP x4... byc moze byly rozne serie z roznmi szybkosciami AGP ale ta teoria jest dla mnie co najmniej zastanawiajaca...
Z tego co znalazłem w necie to GF2MX400 robili teź z AGP x4, widocznie ty masz akurat model bez obsługi portów AGP 2.0 (do AGPx4)
Na jednym z komputerów teź mam karte GF
2MX400 64 MB 128 bitową stery 28.32 System XP i teź jest x2 choć tak jak twoja karta jest x4.Zaznaczam źe w WIN98SE pracowała jako x4 i tak pokazywały wszystkie testy.
Spróbuj zamienić sterownik na 45.. do 56.. i daj znać co za efekt przyniesie. W sumie to niewielka strata między x2 i x4 przy tych kartach.
Nie kombinowałem i nie wiem co jest przyczyną, zaznaczam źe wszystkie ustawienia mam prawidłowe.
Jak Ci się uda daj znać.
2MX400 64 MB 128 bitową stery 28.32 System XP i teź jest x2 choć tak jak twoja karta jest x4.Zaznaczam źe w WIN98SE pracowała jako x4 i tak pokazywały wszystkie testy.
Spróbuj zamienić sterownik na 45.. do 56.. i daj znać co za efekt przyniesie. W sumie to niewielka strata między x2 i x4 przy tych kartach.
Nie kombinowałem i nie wiem co jest przyczyną, zaznaczam źe wszystkie ustawienia mam prawidłowe.
Jak Ci się uda daj znać.
Strona 1 / 1