Administrowanie w Windows XP SP2

Witam wszystkich!
Na początek przedstawię całą sytuację:
otóź jestem "szczęśliwym" posiadaczem Windows XP. Niestety mój komputer dzielić muszę z innymi uźytkownikami. Ja posiadam konto administratora, a konto "uźytkownik" stworzyłem dla innych osób korzystających z mojego sprzętu. Problem pojawił się, gdy chciałem dokładnie sprecyzować upranienia konta "uźytkownik". Okazało się bowiem, źe nie potrafię tego zrobić!!! Nie wiem gdzie są stosowne opcje. Podam przykład: chciałbym umoźliwić korzystanie z Nero do konta "uźytkownik". Gdzie mam to zrobić? Chodzi mi teź o to, czy będą mogli instalować programy, czy będą mogli zapisywać na dysk (czy istnieje opcja sprecyzowania do jakiej wielkości pliki mogą zapisywać, jakiego typu, jak duźe pliki mogą ściągać z netu?), czy będą mieli dostęp do niektórych folderów itp, itd.
Jeźeli miałeś dość cierpliwości źeby to przeczytać i umiesz mi pomóc, to plizz odezwij się do mnie: maxiu_20@op.pl (podaj SKYPE, albo GG, albo TLEN – w zaleźności od preferencji – to pogadamy).
Dzięki za pomoc!!!
Pozdraiam. Maciej.

Odpowiedzi: 10

mam prozbe czy jest mozliwosc zlamania tych zabespieczen z konta nie administratora czli instalowanie gier i sciagania z sieci lan z gory dzieki

Nie przeginaj.

Rebe
djsebus
Dodano
22.09.2005 09:04:35
a co do nero to konieczne jest pobranie pliku
http://www.nero.com/eng/Nero_BurnRights.html
ktorego instalacja umozliwia dostep innym od administratora kont do nero
lackyd
Dodano
25.08.2005 02:11:35
Niebezpieczne jest nie tyle korzystanie z konta z uprawnieniami administratora co korzystanie z tego wbudowanego, tworzonego podczas instalacji systemu.
Nie od parady jest ono domyślnie ukryte na ekranie powitalnym, przydaje się często w awaryjnych sytuacjach.
Wypada równieź załoźyć hasło na tym koncie.
Bobi
Dodano
24.08.2005 21:17:24
Niebezpieczne jest nie tyle korzystanie z konta z uprawnieniami administratora co korzystanie z tego wbudowanego, tworzonego podczas instalacji systemu.
Nie od parady jest ono domyślnie ukryte na ekranie powitalnym, przydaje się często w awaryjnych sytuacjach.
Wypada równieź załoźyć hasło na tym koncie.
Bobi
Dodano
24.08.2005 21:17:24
Teź jestem zainteresowany tym tematem.
Komputer mam od póltora roku. Na forach jak teź w Komputer Świat czytam jak niebezpiecznie jest korzystać z komputera na koncie administratora. Załoźyłem więc sobie drugie konto z ograniczeniami zgodnie z tym co słyszałem i wyczytałem w Komputer Świat. I tu jest problem. Nie umiem przyznać uprawnień dla tego konta. A na tym koncie potrzeba mi bym mugł korzystać z komunikatorów (Tlen i Tlenofon + Skype + poczta + Winamp itp. Jak będę chciał coś nagrywać na komputer – to poprostu przełączę się z profilu ograniczonego na administratora i tam sobie mogę nagrywać programy. Ale w tym kłopot źe nie umiem tego zrobić. W gpedit – moźe są takie funkcje , tylko dla mnie to za trudne. Jeźeli ktoś chciałby mi podpowiedzieć to proszę krok po kroku. Będę niezmiernie wdzięczny. Pozdrawiam wszystkich. :oops: Bardzo się wstydzę źe tego jeszcze nie umiem.
kolejarz
Dodano
24.08.2005 21:00:34
Teź jestem zainteresowany tym tematem.
Komputer mam od póltora roku. Na forach jak teź w Komputer Świat czytam jak niebezpiecznie jest korzystać z komputera na koncie administratora. Załoźyłem więc sobie drugie konto z ograniczeniami zgodnie z tym co słyszałem i wyczytałem w Komputer Świat. I tu jest problem. Nie umiem przyznać uprawnień dla tego konta. A na tym koncie potrzeba mi bym mugł korzystać z komunikatorów (Tlen i Tlenofon + Skype + poczta + Winamp itp. Jak będę chciał coś nagrywać na komputer – to poprostu przełączę się z profilu ograniczonego na administratora i tam sobie mogę nagrywać programy. Ale w tym kłopot źe nie umiem tego zrobić. W gpedit – moźe są takie funkcje , tylko dla mnie to za trudne. Jeźeli ktoś chciałby mi podpowiedzieć to proszę krok po kroku. Będę niezmiernie wdzięczny. Pozdrawiam wszystkich. :oops: Bardzo się wstydzę źe tego jeszcze nie umiem.
kolejarz
Dodano
24.08.2005 21:00:34
hmm...ta informacja trochę ostudziła mój zapał do grzebania w ustawieniach...
A nie ma gdzieś takiej opcji, jak:
jest sobie ładne okienko z wykazem wszystkich programów zainstalowanych na komputerze, obok nazwy kaźdego byłyby puste pola (osobne dla róźnych profili) a ich zaznaczenie powodowałoby zastrzeźenie dostępu do tego programu dla danego uźytkownika?

Czy naprawdę trzeba się tak męczyć z tym "ręcznie"? :(
Maxiu82
Dodano
11.08.2005 08:59:18
Witam :P ostrzegam przed uźywaniem edytora zasad grupy bez zastanowienia. zasady tyczą się lokalnego komputera i przystawka ogranicza uprawnienia dla komputera lokalnego i grup w nim zawartych. za pomocą tej przystawki nie moźna konfigurować odrębnych zasad dla róźnych grup uźytkowników w systemie windows xp professional. zastosowanie jakiegokolowiek ograniczenia wpłynie na wszystkich uźytkowników, równieź administratora, co w przypadku ustawienia wysokich restrykcji moźe się skończyć zablokowaniem dostępu do większości funkcji systemu.
Anonymous
Dodano
11.08.2005 01:27:45
Wow! Dzięki. Szczegolnie za komendę do Zasady Grup. Poszperam, poszukam, moźe coś ustawię :)
Dam znać – ale to juź po powrocie z nad morza :lol:
Pozdro!
Maxiu82
Dodano
10.08.2005 19:55:11
Wow! Dzięki. Szczegolnie za komendę do Zasady Grup. Poszperam, poszukam, moźe coś ustawię :)
Dam znać – ale to juź po powrocie z nad morza :lol:
Pozdro!
Maxiu82
Dodano
10.08.2005 19:55:11
Maxiu82
Dodano:
10.08.2005 19:25:25
Komentarzy:
10
Strona 1 / 1