Acer Extensa 5220

Witam, dwa dni temu kupiłem lapka Acera 5220 i nie mogę znaleśc do niego sterownikow pod xp ;/;/ mam plytke do lapka ale sterowniki sa tylko pod windowsa viste ale ja za nim nie przepadam wiec nie chce go instalowac ;/. Mam wielka prosbe jakby ktos mial sterowniki do niego pod xp to bylbym wdzieczny za pomoc. Pozdrawiam. :-)

Odpowiedzi: 16

siemka:) Kupilem acera 5220 i mam problem z instalacja win xp. poniewaz nie wykrywa mi dysku. i nawet jak nlitem dodam sterowniki to i tak nie dziala. bo nie chce mi zbootowac plyty. nie wiem co robie nie tak. ale prosze o pomoc. kontakt do mnie to 580288 albo longer200@gmail.com
longer200
Dodano
20.11.2007 23:38:45
Witam mam taki sam problem jak wiekszośc ze sterownikami SATA. A sciągnełem sterowniki ze strony ACERa, ale nie moge ich scalić w nLite - jak to zrobiliście? One maja *.exe a ja moge dodać w nLite tylko *.inf. Prosze o pomoc.
xx88zg
Dodano
09.11.2007 19:03:34
  • msedek 11.11.2007 15:34:06

Rozpakuj plik .exe dowolnym programem typu winzip/winrar Zintegruj sterowniki dysku z instalką windows XP. Potem koniecznie (jeśli instalka nie ma SP2 zintegrowanego) zainstaluj SP 2 !!!! Bez tego ani rusz! Wszystkie sterowniki do komputera znajdziesz w dziale support na stronie Acera. Ja mam Acera Extensa 5220 z oryginalnym Windows XP SP2, po ściągnięciu wszystkich sterowników i aktualizacji wszystko pięknie hula i nie narzekam :-).

Moj znajomy kupil tego laptopa swojej dziewczynie! I teraz mam rade ale jednoczesnie pytanie:) W sklepie sprzedawca powiedzial zeby zainstalowac Windowsa XP, do czeg otrzeba zmienic biosa. Zaoferowal za 20 pln zmiane biosa. Mojemu znajomemu bylo wszystko jedno wiec doplacil i gotowe. Instalacja windowsa + sterownikow ktore sciagnelismy ze stornki acera i wszytko gra. Ja najprawdopodobniej tez kupie tego laptopa. I tu mam pytanie. Na stronie acera mozna sciagnac biosa v 1.18 (do takiej postaci trzeba go updatowac) Jak zrobic plytke aby bez instalacji XPka aktualizowac biosa?? Tamten kolezka ze sklepu wsadzil plyte kliknol 2 razy potem czekalismy 30-40 sekund i gotowe!
pr0mil
Dodano
21.10.2007 01:56:18
witam mam tego samego laptopa i zainstalowany system Windows VISTA ultimate... Czy z tego systemu moge zaktualizowac biosa tak aby moc bez problemow zainstalowac XPka? Jesli tak to jaka wersje biosa mam sciagnac i jak zrobic update owego biosa spod windowsa? Bede wdzieczny za pomoc... :D Pozdrawiam
mazol
Dodano
19.10.2007 21:34:39
[b]mightybaboon[/b], wejdź na strone acera i sciagnij pod windowsa xp aktualizacje biosu, rozpakuj i uruchom.. po zakończeniu operacji uruchom kompa od nowa i zainstaluj windowsa i poźniej zainstaluj dzwiek :) mi pomoglo :) P.S nie instaluj win xp zrobionego nlitem tylko czystego !! w biosie bedzie opcja emulacji na IDE !!
MaxWell
Dodano
18.10.2007 08:57:12
Acer 5220 za pomocą nlite i sterowników ze strony acer'a udało mi się zainstalować windowsa xp jednak nie mogę w zaden sposob dojsc do ladu z karta dzwiekową instalowalem sterowniki ze strony - nic instalowalem modem - nic najdziwniejsze jest to ze i karta dzwiekowa i modem widnieją w menedzerze urzadzen nie majac kolo siebie wykrzykników o co chodzi? jak zainstalowac dzwiek KROK PO KROKU po nowej instalacji xp? moze cos pomijam :/ PROSZE O POMOC
mightybaboon
Dodano
13.10.2007 01:45:48
.. ja zrobiłem to na XP SP2 i dodałem sterownik ze strony acera: http://support.acer-euro.com/drivers/not..._5220.html który sie zwie: "F6 Intel SATA HDD Driver Flopy Utility" zintegrowałem nLitem ten sterowniczek i odrazu XP zaczął śmigać. Po wgraniu XP podmieniłem Bios na versje 1.18 bo był problem z wgraniem dzwięku i WiFi przy czym jeśli chodzi o dzwięk to trzeba też modem zainstalować i wtedy dopiero zadziałało. Po wgraniu biosa pojawia się tam jakaś opcja emulacji SATA na IDE ale nie patrzyłem nawet na to - działam cały czas na XP z tym dogranym sterownikiem. Wszystkie sterowniki wziąłem z tego linka No i okazało sie że ten komputerek ma IRDe ! - która w dodatku działa Wesoły
mkom
Dodano
02.10.2007 20:16:03
Mam dokladnie ten sam problem z Acer Extensa 5220 Mam n-lite i sciagnalem jakies sterowniki do Sata ale w wersji PNP - gdzie i jak mam znalezc w wersji tekstowej? Dodam, ze mam xp z SE1 - moze potrzebuje se2?? z GORY wielkie DZIEKI za odpowiedz.
Devonisch
Dodano
02.10.2007 18:24:07
PAMIĘĆ - Opis DDR2-533MHz Pozdrawiam :)
MaxWell
Dodano
28.09.2007 20:55:31
MaxWell powiedz mi plizz jeszcze jedno Chcę dokupić do tego lapka RAMy (właściwie to już je zamówiłem) no i różnie piszą o prędkościach pamięci tzn jedni że 533 a drudzy że 667 Ja zamówiłem 533 MHz. Jakie tam są tak naprawde? Dzięki.
mkom
Dodano
28.09.2007 20:43:19
musialem scalic stery z windowsem te ze strony acera i wszystko dziala elegancko :) dzieki lukne i moze znajde cos do tego dzwieku :) no wiec tak.. zainstalowalem z poziomu windowsa xp biosa na wersje 1.18 i dzwiek sie zainstalowal :):) PS. w biosie jest opcja na emulacja SATA->IDE i tez dziala !! Pozdrawiam :)
MaxWell
Dodano
27.09.2007 20:21:52
no to niby tutaj coś jest (ale ło matko!) http://forum.pclab.pl/t293885.html -Kurcze no to teraz nie wiem - kupić go? nie kupić? kupić? nie kupić? MaxWell - jak wogóle zainstalowałes XPka? - bez problemów czy kombinowałeś z nLite'm stery ze strony acera (F6 Intel SATA HDD Driver Floppy Utility) czy może stery do chipseta ze stron Intela??
mkom
Dodano
27.09.2007 19:00:40
  • Endrju 21.11.2007 08:19:56

[quote=mkom]...Kurcze no to teraz nie wiem - kupić go? nie kupić? kupić? nie kupić?[/quote] IMHO nie kupuj. według danych [sprzed ok. pół roku] z zaprzyjaźnionego sklepu [nazwy nie podam :mryellow:] notabene posiadającego w swoim asortymencie tę markę - 40% wykazuje mniejsze lub większe usterki, najbliższy serwis gwarancyjny w Czechach [wysyłka sprzętu via Warsaw i dłuuugie oczekiwanie na naprawę], no i zero supportu od Acera co widać choćby po ilości osób, które zabrały głos w temacie i ilości wyświetleń. A to przecież tylko jeden model...

Z tamtad właśnie sciagalem ;/ i nic..
MaxWell
Dodano
27.09.2007 18:19:27
looknij tu: http://support.acer-euro.com/drivers/notebook/ex_5220.html i daj znać jak chodzi (i czy działa) ten laptopek. Jutro mam zamiar go kupić - a po paru forach już mi sie odechciewa. Też chce na nim postawić XP.
mkom
Dodano
27.09.2007 00:30:10
tak.. i sciagalem nawet wtery z roznych modeli i ni hu hu dziala tylko karta graficzna i lan :/
MaxWell
Dodano
22.09.2007 02:09:21
Na stronie producenta - www.acer.com - patrzyłeś ??
Żółty
Dodano
21.09.2007 21:50:04
MaxWell
Dodano:
21.09.2007 19:57:18
Komentarzy:
16
Strona 2 / 2