Acer Extensa 5220

Witam, dwa dni temu kupiłem lapka Acera 5220 i nie mogę znaleśc do niego sterownikow pod xp ;/;/ mam plytke do lapka ale sterowniki sa tylko pod windowsa viste ale ja za nim nie przepadam wiec nie chce go instalowac ;/. Mam wielka prosbe jakby ktos mial sterowniki do niego pod xp to bylbym wdzieczny za pomoc. Pozdrawiam. :-)

Odpowiedzi: 20

@sosen - w ramach "nagrody" za archeologiczne odkrycie mijającego roku: [img]http://tiles.xbox.com/tiles/eN/4k/0oCLiGJhbC9HFQRsXFJRGERGL2FjaC8wLzMAAAAA5+fn-QveYw==.jpg[/img] Przy okazji przypominam że akceptowalny termin wykopalisk to ok. dwa tygodnie.
Veers
Dodano
30.12.2009 10:31:58
Jadę sobie na rynek gdzie jest strefa bezprzewodowego internetu i co muszę mieć zainstalowane żeby to działało? Proszę o konkretne linki jeśli można. Z góry dziękuję. (chodzi oczywiście o acer extensa 5220)
mr punish
Dodano
24.07.2008 00:22:03
  • monisia 08.01.2009 19:27:24

Witm zainstalowałam prawie wszytkie sterowniki i nie mam dzwieku. Nie mogłam zainstalować sterownikow : AHCI_Intel_v7.5.0.1017_Vista_XP wyskakuje mi ze komputer nie spelnia minimalnych wymogow i Modem_Foxconn_Conexant_v7.62.0.0_XP tutaj wyskakuje że nie ma uzadzenia do tego sterownika.Robiłam to wedługo tego postu Acha wczesniej juz był zainstalowany xp wersja biosa była 1v21 teraz zaktualizowałam na 1v34. Instalujemy następujące sterowniki w kolejności od 1 do 8. (Wszystkie sterowniki znajdziemy na stronie Acera) 1.Chipset_Intel965_v8.2.0.1012_Vista_XP 2.AHCI_Intel_v7.5.0.1017_Vista_XP 3.VGA_Intel_v 6.14.10.4820 _XP 4.LAN_Broadcom_v10.26.0.0_XP 5.Wireless_Broadcom_4311_v4.100.15.5_XP 6.CardR_TI_v2.0.0.7_XP 7.Audio_Realtek_v5.10.0.5423_XP Program zapyta się czy uruchomić ponownie komputer. Zaznaczamy tak. Wchodzimy do menedżera urządzeń, na liście szukamy "Urządzenia systemowe" a następnie "PCI Device" na którym jest wykrzyknik. Aktualizujemy sterownik automatycznie. Gdy zapyta się o sterowniki do urzadzenia "Modem Device on High Definition Audio Bus" ustalamy mu ręcznie lokalizację sterowników do modemu telefonicznego (patrz puntk 8). Już sama nie wiem co mam robić formatowałam tego złoma juz 4-5 razy i instalowalam sterowniki od początku i caly czas to samo:( Pomocy:( Jeśli może ktoś pomoc prosze o napisanie tutaj lub na gg 2423895 Z góry dzieki:)

• sosen 30.12.2009 03:20:39

[quote=monisia]Witm zainstalowałam prawie wszytkie sterowniki i nie mam dzwieku. Nie mogłam zainstalować sterownikow : AHCI_Intel_v7.5.0.1017_Vista_XP wyskakuje mi ze komputer nie spelnia minimalnych wymogow i Modem_Foxconn_Conexant_v7.62.0.0_XP tutaj wyskakuje że nie ma uzadzenia do tego sterownika.Robiłam to wedługo tego postu Acha wczesniej juz był zainstalowany xp wersja biosa była 1v21 teraz zaktualizowałam na 1v34. Instalujemy następujące sterowniki w kolejności od 1 do 8. (Wszystkie sterowniki znajdziemy na stronie Acera) 1.Chipset_Intel965_v8.2.0.1012_Vista_XP 2.AHCI_Intel_v7.5.0.1017_Vista_XP 3.VGA_Intel_v 6.14.10.4820 _XP 4.LAN_Broadcom_v10.26.0.0_XP 5.Wireless_Broadcom_4311_v4.100.15.5_XP 6.CardR_TI_v2.0.0.7_XP 7.Audio_Realtek_v5.10.0.5423_XP Program zapyta się czy uruchomić ponownie komputer. Zaznaczamy tak. Wchodzimy do menedżera urządzeń, na liście szukamy "Urządzenia systemowe" a następnie "PCI Device" na którym jest wykrzyknik. Aktualizujemy sterownik automatycznie. Gdy zapyta się o sterowniki do urzadzenia "Modem Device on High Definition Audio Bus" ustalamy mu ręcznie lokalizację sterowników do modemu telefonicznego (patrz puntk 8). Już sama nie wiem co mam robić formatowałam tego złoma juz 4-5 razy i instalowalam sterowniki od początku i caly czas to samo:( Pomocy:( Jeśli może ktoś pomoc prosze o napisanie tutaj lub na gg 2423895 Z góry dzieki:)[/quote] z jakim service packiem masz windowsa? Bo możliwe że trzeba będzie zainstalować poprawkę KB 888111 (chyba taka. ona jest w sterowniku do dzwięku chyba czyli w tym: Audio_Realtek_v5.10.0.5423_XP). Po zainstalowaniu zainstaluj modem a później dźwięk i powinno być wszystko ok.

Wszelkie sterowniki do ACERA znajduja sie na jego panamskiej stronie http://www.acerpanam.com/flex/acerdrivers/bin/drivers.html?CFID=1572608&CFTOKEN=24060248
gery3
Dodano
18.06.2008 00:23:28
ja mam wszystkie sterowniki do tego lapka bo sam go kupilem jakis czas temu i tez mialem problem tylko nie wiem czemu bluetooth nie dziala
majx
Dodano
04.05.2008 13:34:49
  • sosen 05.05.2008 23:42:04

[quote=majx]ja mam wszystkie sterowniki do tego lapka bo sam go kupiłem jakiś czas temu i tez miałem problem tylko nie wiem czemu bluetooth nie działa[/quote] Bo niestety najprawdopodobniej nie masz bluetootha :-) bo w tym modelu nie ma go bo mam ten sam model:-) przycisk i znaczek jest ale bluetootha nie ma w standardzie bo obudowy są identyczne w kilku modelach i dlatego pewnie ten przycisk.

witam kupilem niedawno wlasnie tego laptopa i mam podobny problem jak wielu z was pomimo przeczytania wszystkich postow uwaznie nie potrafie sobie nadal z tym poradzic...nagralem plytke ze sterownikiem tylko nie wiem czy dobrze bo pokazuje mi typ sterownika PNP a nie SATA nie mam pojecia jak to zmienic gdyz nie moge znalezc tego pliczku txtsetup.oem sterownik F6 Intel SATA HDD Driver Floppy Utility sciagnalem ze strony podanej na forum a wracajac do problemu plyty to nie uruchamia sie przy starcie (brak okna nacisnij dowolny klawisz...) WESOŁYCH ŚWIĄT dla wszystkich fanow tego SHITU
karlo87
Dodano
22.03.2008 11:09:06
nie rozumiem czemu temat wciaż tętni życiem może jakiś klub fanów tego laptopa tutaj się znajduje?
Small Mike
Dodano
13.02.2008 18:24:43
  • Endrju 15.02.2008 10:23:37

[quote=Small Mike]nie rozumiem czemu temat wciaż tętni życiem może jakiś klub fanów tego laptopa tutaj się znajduje?[/quote] Odpowiem trochę przewrotnie. Bo to nie jest sprzęt dla takich sobie zwykłych userów.

Witam.A ja chiałbym się dowiedzieć czy te sterowniki można dograć do Nlite,aby były zintegrowane razem z systemem,by nie trzeba było je zgrywać z folderu.Pozdrawiam.
tadek49
Dodano
12.02.2008 22:52:01
Witam wszystkich. Wytłumaczę teraz dokładnie jak powinna przebiegać instalacja sterowników na laptopie ACER 5220 z platformą Windows XP. Instalujemy następujące sterowniki w kolejności od 1 do 8. (Wszystkie sterowniki znajdziemy na stronie Acera) 1.Chipset_Intel965_v8.2.0.1012_Vista_XP 2.AHCI_Intel_v7.5.0.1017_Vista_XP 3.VGA_Intel_v 6.14.10.4820 _XP 4.LAN_Broadcom_v10.26.0.0_XP 5.Wireless_Broadcom_4311_v4.100.15.5_XP 6.CardR_TI_v2.0.0.7_XP 7.Audio_Realtek_v5.10.0.5423_XP Program zapyta się czy uruchomić ponownie komputer. Zaznaczamy tak. Wchodzimy do menedżera urządzeń, na liście szukamy "Urządzenia systemowe" a następnie "PCI Device" na którym jest wykrzyknik. Aktualizujemy sterownik automatycznie. Gdy zapyta się o sterowniki do urzadzenia "Modem Device on High Definition Audio Bus" ustalamy mu ręcznie lokalizację sterowników do modemu telefonicznego (patrz puntk 8). 8.Modem_Foxconn_Conexant_v7.62.0.0_XP Potem instalujemy wszystko inne. Wersje sterowników mogą być nowsze. Ja podałem te które ja zainstalowałem. Życzę powodzenia :)
heniex
Dodano
11.02.2008 19:40:23
udało mi sie zainstalowa wszystko śmiga zainstalowałem gothica 2 z dodatkiem noc kruka i chodzi nawet nie zacina ale mam problem z wideo pomimo że film gra nie ma go w playerze ekran jest czarny
stany.dzik
Dodano
10.02.2008 12:14:27
  • Endrju 11.02.2008 09:09:35

[quote=stany.dzik]udało mi sie zainstalowa wszystko śmiga zainstalowałem gothica 2 z dodatkiem noc kruka i chodzi nawet nie zacina ale mam problem z wideo pomimo że film gra nie ma go w playerze ekran jest czarny[/quote] Zainstaluj jakiegoś kodek packa np. K-Lite 3.5.7

Wsio jest OK, trochę buszowania w sieci, później wnikliwa analiza BIOSu oraz kontrola wszystkich urządzeń w menedżerze i problem zażegnany... A z tym modemem to jednak prawda, po jego zainstalowaniu pojawia się dźwięk. Irda śmiga, dźwięk jest, WiFi smyra, czegóż więcej chcieć za 1200zł...? 120GB HDD, 256 MB grafika Intela, wszystkie potrzebne porty, w dodatku dobra matryca, touchpad działa bez zarzutu, jedynie procek mógłby być nieco lepszy, ale nie oszukujmy się, nie za takie pieniądze, aaaaa byłbym zapomniał - czytnik kart, mała rzecz, a cieszy... Polecam wszystkim tego lapa, ale jeśli ktoś nie ma dostępu do netu i nie zna nikogo kto go ma, to niech lepiej dołoży kaski i kupi coś innego. Chyba, że nikt nie będzie ingerował w system i zaakceptuje taki, jaki przewidział dla niego producent. W moim przypadku była to VISTA, której nie akceptuję! i mam od jakiegoś już czasu XP, tak jak sobie tego życzyłem:d/ Pozdrawiam wszystkich userów ACERA. Stosunek ceny do jakości/funkcjonalności/wyposażenia/mobilności 5* na 5 możliwych. Jestem bardzo zadowolony z tego zakupu, pomimo straconych paru godzin na poszukiwanie rozwiązania problemu. Wolę posiedzieć na NECIE parę h, niż wydawać tysiaka więcej na innego lapa.
EDIZIOM
Dodano
08.02.2008 17:17:38
Witam, mam pytanie, czy do instalki WinXP mam dograć też sterownik "Audio_Realtek_v5.10.0.5423_XP.zip" ze strony podanej wcześniej przez uczestników forum ?. Wgrałem na razie tylko stery do SATA HDD, oczywiście instalacja się powiodła ale za chiny nie mogę wgrać sterowników do karty dźwiękowej. Jeśli ktoś zna odpowiedź ... :) Pozdrawiam
zraz
Dodano
24.01.2008 21:31:41
witam jesli masz acera extense 5220 i nie chcesz sie bawiac poprostu kupujesz widowsa xp special editon i po sprawie wszystko chula a jesli chodzi o stery www.acer.com i jest wszystko ok a jesli chodzi o blututa to on nie mam jedynie mozna osobno dokupic ale cena powala 130 zł pozdrawiam
fredko86
Dodano
15.01.2008 04:27:27
Tez dwa dni temu kupiłem ten sprzet i mecze sie ze sterownikami. mam jeszcze jeden problem. zainstalowałem NODa i nie moge aktualizowac bazy wirusów. Jak odpalam lapka to wyskakuje mi komunikat ze baza wirusów jest nieaktualna a jak próbuje aktualizowac to ze program jest aktualny i nie pobiera nowszej bazy wirusów. Mam net w sferi, czy to moze miec jakis wpływ na to? A i jeszcze jedno do czego służy drugi przełacznik na spodniej stronie kompa? jeden jest do wyjmowania bateri a ten drugi(w instrukcji jest ze to jakas blokada batri czy cos takiego)? z góry dzieki!
komar12
Dodano
06.01.2008 21:51:47
[quote]nie wykryło mi zadnego sprzetu, karty dzwiekowej itp[/quote] Stery do dźwięku z płytki nie działają. Mi wszystko ładnie śmiga na tych: http://www3.offshore.plikuj.pl/?d=files&a=download&item_id=1351 Musicie mieć wcześniej wgrane sp1 lub sp2. [quote]nawet kontrolera USB, podlanczam PenDrivea i wogole go nie wykrywa[/quote] Sciagnij i zainstaluj SP2. Wejdz do menagera urzadzen, kliknij prawym na Główny koncentrator USB, aktualizuj sterownik i każ mu go zainstalować automatycznie. Jeszcze jakis sterów nie masz? Ja mam tylko 1 problem. Po instalacji Windows XP i wyłączeniu kompa na kilkanaście min wyskakuje komunikat: WINDOWS\SYSTEM32\CONFIG\SYSTEM jest uszkodzony lub usunięty. Uruchom konsole odzyskiwania, aby rozwiązać ten problem. Co to może być za cholerstwo? Reinstalka WinXP nie pomaga, instalowałem inną wersje Win i tak jest to samo. A najlepsze jest, ze jak wejde w konsole i nawet nic w niej nie zrobie system sie uruchamia... A po wyłączeniu i włączeniu znów wita mnie radosnym komunikatem :( Wina sterów nie jest, bo na czystym windowsie jest to samo, bios najnowszy, pod XP, komp nowy, wczesniej miał wgranego Linuxa (nie wiem czy na nim śmigał bezproblemowo, bo go nawet nie włączyłem) ale dysk po pełnym formacie.
J4roPL
Dodano
25.12.2007 10:13:11
  • EDIZIOM 01.02.2008 20:31:11

[quote=J4roPL][quote]nie wykryło mi zadnego sprzetu, karty dzwiekowej itp[/quote] Stery do dźwięku z płytki nie działają. Mi wszystko ładnie śmiga na tych: http://www3.offshore.plikuj.pl/?d=files&a=download&item_id=1351 Musicie mieć wcześniej wgrane sp1 lub sp2.[/quote] Mam SP2 i nadal dźwięku nie słyszę... Widocznie ten BIOS jest przyczyną... Na stronie producenta nie widzę 1.18...](*,) Aha i jeszcze IRDA mi zniknęła... Po pierwszej instalce XP była, ale później jeszcze jeden format poszedł i się gdzieś podczerwień zaszyła... Pliska pomóżcie[-o< [-o< [-o<

Midger, ale chodzi o to ze ani pod zwykłym xp, ani pod tym przerobionym nLitem nic mi nie wykrywa. A nie moge znalezc zadnych sterownikow na internecie np do plyty glownej! Masz moze jakies sterowniki? Są ale wszystkie pod windows vista a nie pod xp
piter23
Dodano
19.12.2007 19:58:55
Odpowiedz już padła wcześniej. Najlepiej zainstalować XP z płyty ze zintegrowanymi sterownikami, lub poszukać usb Floppy i nagrać je na dyskietkę. Emulacja to zawsze gorsze rozwiązanie! Ale i tak lepsze niż Vista Ja wgrałem z flopa i wszystko działa OK- dźwięk, wi-fi itp.
midger
Dodano
19.12.2007 16:52:23
Witam serdecznie! Kupilem Laptopa Acer Extensa 5220 z linuxem, zrobilem tak jak pisaliscie wczesniej ze dogralem nLitem stery do instalki Windows XP, no i hula, zainstalowalem i win smiga, ALE (no wlansie zawsze jest to ale) nie wykryło mi zadnego sprzetu, karty dzwiekowej itp, nawet kontrolera USB, podlanczam PenDrivea i wogole go nie wykrywa, w menadzerze urzadzen praktycznie przy wszystkim sa znaki zapytania! Jak mam sobie z tym poradzic? Zaktualizowalem Biosa na v 1.22 i zmienilem w nim na emulacje na IDE i instaluje teraz win xp normalnego, nie przerobionego nLitem. Pomoże to cos? Prosze o jak najszybsza odpowiedz
piter23
Dodano
19.12.2007 12:45:16
[quote]wejdź na strone acera i sciagnij pod windowsa xp aktualizacje biosu, rozpakuj i uruchom.. po zakończeniu operacji uruchom kompa od nowa i zainstaluj windowsa [/quote] Czy bez systemu lub z Linuxem jest to możliwe? [quote] w biosie jest opcja na emulacja SATA->IDE i tez dziala !! [/quote] Mam wersję biosu 1.16 i nie mam takiej opcji. Gdzie konkretnie można ją znaleźć. A może tylko przy nowszej wersji? W dniu wczorajszym kupiłem ten sprzęt. Aktualizacja biosu z CD nie powiodła się. Dzisiaj odwiedziłem trzy serwisy. W jednym około tygodnia bez gwarancji, że się powiedzie. W drugim próbowano - bez skutku ( bez Visty nie da rady, a ten cudowny system nie chciał się nawet na chwilę zainstalować). W trzecim próbowano przy mnie z CD, pendrive`a, przy użyciu zewnętrznej stacji dyskietek. W końcu facet zwątpił w życie i zaproponował, abym zwrócił towar. Ewentualnie żebym zawiózł sprzęt do najbliższego serwisu Acera, który znajduje się w Brnie. Akurat po drodze miałem sklep, w którym go kupiłem, więc skorzystałem z pierwszej możliwości. Awersja do firmy Acer jednak na długo pozostanie. Prawdopodobnie do notebooków także.
rysiek50
Dodano
05.12.2007 18:31:21
heh... to milo.. :/
kkamik
Dodano
29.11.2007 18:13:11
witam wszystkich... posiadam od kilku godzin tego notebooka o ktorym mowa (acer extensa 5220) i mam taki ciekawy problem... chodzi o to ze po zainstalowaniu sterownikow do karty dzwiekowej - brak jest dzwieku chociaz w menadzerze pokazuje ze sa poprawnie zainstalowane. jezeli chodzi o bios, ktory chcial aktualizowac na 1.18 ale wczesniej jednak sprawdzilem wersje jak jest zainstalowana i okazuje sie ze jest to 1.21.. co z tym fantem zrobic dlaczego nie mam dzwieku ?? :/ pozostale sterowniki dzialaja. chociaz czytajac posty zauwazylem ze u kogos po zainstalowaniu modemu pojawil sie dziwek, u mnie jest tak ze przy probie zaintsalowania pokazuje ze nie wykryto urzadzenia - pewnie go niema bo sam dokladnie niewiem co ten notebook posiada :p z minuty na minuty dowiaduje sie o nowych rzeczach :) ale co z tym DZWIEKIEM????????????
kkamik
Dodano
29.11.2007 01:26:57
  • Endrju 29.11.2007 09:26:31

[quote=kkamik]witam wszystkich... posiadam od kilku godzin tego notebooka o ktorym mowa (acer extensa 5220) [/quote] wyrazy współczucia [quote=kkamik]... chodzi o to ze po zainstalowaniu sterownikow do karty dzwiekowej - brak jest dzwieku chociaz w menadzerze pokazuje ze sa poprawnie zainstalowane. jezeli chodzi o bios, ktory chcial aktualizowac na 1.18 ale wczesniej jednak sprawdzilem wersje jak jest zainstalowana i okazuje sie ze jest to 1.21.. co z tym fantem zrobic dlaczego nie mam dzwieku ?? :/ pozostale sterowniki dzialaja. chociaz czytajac posty zauwazylem ze u kogos po zainstalowaniu modemu pojawil sie dziwek, u mnie jest tak ze przy probie zaintsalowania pokazuje ze nie wykryto urzadzenia - pewnie go niema bo sam dokladnie niewiem co ten notebook posiada :p z minuty na minuty dowiaduje sie o nowych rzeczach :) ale co z tym DZWIEKIEM????????????[/quote] Na Twoim miejscu udałbym się do dealera tego "wyśmienitego" sprzętu i bym mu kazał doprowadzić sprzęt do pełnej funkcjonalności [notabene należało to zrobić przy odbiorze laptopa], po uprzednim odwiedzeniu menedżera urządzeń oraz sprawdzeniu programem np. UnknownDeviceIdentifier lub innym tego typu softem co się właściwie jeszcze nie dało zainstalować, a przede wszystkim o co chodzi z tym downgradem BIOS-u?

• Mlody855 20.02.2008 18:43:52

Witm.Jestem ku kresu wytrzymalosci nad moim laptopem. kupilem laptopa accer 5220 z biosem 1.6.1 i za nic nie moge zainstalowc xp.Czy mogl by mi ktos pomoc??nie wykrywa mi dysku xp.

• Endrju 22.02.2008 13:04:01

[quote=Mlody855]Witm.Jestem ku kresu wytrzymalosci nad moim laptopem. kupilem laptopa accer 5220 z biosem 1.6.1 i za nic nie moge zainstalowc xp.Czy mogl by mi ktos pomoc??nie wykrywa mi dysku xp.[/quote] Przeczytaj powoli i dokładnie cały wątek ze szczególnym uwzględnieniem postów Żółtego i mkoma na stronie [1] i heniexa na [2].

MaxWell
Dodano:
21.09.2007 19:57:18
Komentarzy:
20
Strona 1 / 2