Access – blokada nagrywania rekordu
Wyepłniając pola na formularzu z róźnych tabel, access zawsze dodaje je od razu do tabeli. Chciałbym aby zrobił to dopiero po wciśnięciu przycisku dodaj, pod którym będzie kod sprawdzający czy wprowadzone dane spełniają kilka warunków. Nie wiem jak to zrobić.
Jedyne na co wpadłem to zrobienie niezwiązanych pól i po wciśnięciu przycisku, dane są kopiowane do pól docelowych pochodzących z odpowiednich tabel, ale wiem źe jest inny sposób lecz nie wiem gdzie go szukać.
Z góry dzieki za pomoc
Jedyne na co wpadłem to zrobienie niezwiązanych pól i po wciśnięciu przycisku, dane są kopiowane do pól docelowych pochodzących z odpowiednich tabel, ale wiem źe jest inny sposób lecz nie wiem gdzie go szukać.
Z góry dzieki za pomoc
Odpowiedzi: 3
nie zupełnie o to mi chodzi. Generalnie pomysł jest ok, ale chcę uniknąć kontroli wprowadzanych danych przy kaźdej kontrolce. Wygodniej jest to zrobić pod jednym przyciskiem (wygodniejszy dostęp do kodu). Mogę oczywiście cofać, czy usuwać nowo wprowadzony rekord jeźeli jakieś pole nie spełni kryteriów, ale przy kaźdej nie udanej próbie klucz podstawowy w tabeli będzie zwiększy i zaczną powstawać w nich dziury. Miałem nadzieję, źe moźna to jakoś "odgórnie" zablokować.
IMO poprzez makro. Przynajmniej u siebie cos takiego wprowadzilem gdy musialem.
Formularz jak najbardziej powiazany z Tabela, po wpisaniu nowych danych w polu Formularza i kliknieciu Enter uruchamiane jest u mnie makro wywolujace okno – maly formularz z "OK" i "Anuluj". "OK" zatwierdza zmiane – zamyka to okienko (makro) a "Anuluj" wycofuje zmiane – rowniez makro z poleceniami: "Zamknij", "Idźdoformantu" (w ktorym zmienialem dane), "UruchomPolecenie" –> cofnij.
Formularz jak najbardziej powiazany z Tabela, po wpisaniu nowych danych w polu Formularza i kliknieciu Enter uruchamiane jest u mnie makro wywolujace okno – maly formularz z "OK" i "Anuluj". "OK" zatwierdza zmiane – zamyka to okienko (makro) a "Anuluj" wycofuje zmiane – rowniez makro z poleceniami: "Zamknij", "Idźdoformantu" (w ktorym zmienialem dane), "UruchomPolecenie" –> cofnij.
IMO poprzez makro. Przynajmniej u siebie cos takiego wprowadzilem gdy musialem.
Strona 1 / 1