Access 97 - formularz z podformularzem -

Cześć

mam problem bo nie wiem jak zrobić coś takiego:

Mam tabele np DZIECI, która zawiera pola data_ur, miejscowość, województwo, kolor_skóry itd itp.
Tworzę sobie formularz, w którym chciałbym przeglądać tę tabelę w następujący sposób. formularz zawiera kryteria czyli np do daty urodzenia pola tekst - data_początkowa, data_końcowa, która ma służyć do wyszukiwania uro w okreslonym okresie czasu, dotakowo pole combo z województwami, oraz pole rok oraz pole miesiąc.

Podformularz bedzie wyswietlał dane z TABELI DZIECI wg powyższych kryteriów np. dzieci z woj. mazowieckiego urodzone pomiedzy 2006-01-01 a 2006-05-01. Jak to zrobić?

Dzięki za pomoc

Odpowiedzi: 1

Musisz utworzyć kwerendę (dalej --> qryDzieciFiltr), w której dodasz wszystkie pola z tabeli Dzieci, które mają być wyświetlane w wynikowym podformularzu.

Potem tworzysz formularz (frmDzieciFiltr), bazujący na kwerendzie qryDzieciFiltr, gdzie dodajesz z przybornika pola niezwiązane (przykładowe nazwy - nadaj je w zakładce Inne dla właściwości tych pól):

txtDataUr_OD

txtDataUr_DO 

txtWojewodztwo (może być jako pole kombi, które będzie pobierało dane z tabeli z wszystkimi województwami albo będzie miało wpisaną listę województw na stałe).

Obok dodajesz przycisk polecenia z przybornika formantów, gdzie wybierasz z kreatora akcję Operacje na formularzach i wybierasz Odśwież formularz

Pod spodem dodajesz podformularz (frmsubDzieciFiltr) również oparty na kwerendzie qryDzieciFiltr.

Zapisujesz wszystko i w kwerendzie qryDzieciFiltr, w polu kryteriów dla daty urodzenia wpisz (wszystko w jednej linii):

Between [Forms]![frmDzieciFiltr]![txtDataUr_OD] And [Forms]![frmDzieciFiltr]![txtDataUr_DO]

a w kryterium dla pola Województwo:

Like [Forms]![frmDzieciFiltr]![txtWojewodztwo] & "*" 

Dodanie gwiazdki na końcu pozwoli na filtrowanie bez wpisywania województwa, a więc tylko przy pomocy kryteriów daty urodzenia.
Jeśli nie stosujesz takich nazw, jak moje, to spróbuj wywołać konstruktora wyrażeń poprzez kliknięcie prawym przyciskiem w polu kryteriów i wybranie
Konstruuj... a potem wybranie odpowiednich pól z Twojego formularza.

Jak już wszystko zrobione, to wypróbuj: wpisz dwie daty i kliknij przycisk Odśwież.
Wpisz dwie daty i województwo i kliknij przycisk Odśwież. Możesz zmienić nazwę przycisku, np. na Pokaż, Filtruj itd.

Koziorozec
Dodano
01.09.2006 07:13:04
walczy
Dodano:
28.08.2006 18:48:12
Komentarzy:
1
Strona 1 / 1