Abit KT7–RAID + SB 128 PCI ???
Mam Abita KT7–RAID z najnowszym biosem, 384 Mb sdramu i WinFast GF 2 MX, zasilacz codegen (jakoś tak) 300W i Sb 128 PCI jakiś (Ensoniq)(CT4810).
Wszystko by było OK gdyby nie mały problem z płytą i chyba SB. Gdy poskładam kompa wszystko jest OK, ale gdy wsadze w pci mojego SB to po kilkunastu minutach wszystko zaczyna się wieszać i przy okazji głośniczek systemowy (w obudowie) bezprzerwy wydaje nieprzyjemny dzwięk Pip..........pip...........pip.....itd, pomaga tylko reset na obudowie i po resecie jest to samo tylko, źe niemoge nawet wejść do biosu! (głośnik dalej pika)
Gdzieś czytałem, źe ta płyta jest zbudowana na czipie z błędem fabrycznym (nie wiem czy to prawda). A co najdziwniejsze to to źe po wyjęciu SB z pci wszystko jest ok!
Czy ktoś ma podobny problem?
Bardzo proszę o pomoc! :( :( :(
PS. W biosie mam wszystkie ustawienia domyślne oraz WYŁĄCZONY RAID.
Wszystko by było OK gdyby nie mały problem z płytą i chyba SB. Gdy poskładam kompa wszystko jest OK, ale gdy wsadze w pci mojego SB to po kilkunastu minutach wszystko zaczyna się wieszać i przy okazji głośniczek systemowy (w obudowie) bezprzerwy wydaje nieprzyjemny dzwięk Pip..........pip...........pip.....itd, pomaga tylko reset na obudowie i po resecie jest to samo tylko, źe niemoge nawet wejść do biosu! (głośnik dalej pika)
Gdzieś czytałem, źe ta płyta jest zbudowana na czipie z błędem fabrycznym (nie wiem czy to prawda). A co najdziwniejsze to to źe po wyjęciu SB z pci wszystko jest ok!
Czy ktoś ma podobny problem?
Bardzo proszę o pomoc! :( :( :(
PS. W biosie mam wszystkie ustawienia domyślne oraz WYŁĄCZONY RAID.
Odpowiedzi: 3
Mam abitakt7–raid soudblastera 128 i wszystko jest gites. :)
Ja jak raz zainstalowałem Windowsa, to coś źle poszło i przy uruchamianiu płyta strasznie "pipała".
Myślałęm źe coś nie tak z płytą, ale wystarczyła ponowna instalacja Windowsa.
Myślałęm źe coś nie tak z płytą, ale wystarczyła ponowna instalacja Windowsa.
Na moim drugim kompie mam identyczną konfigurację :))) (ta sama płyta, procek, karta graficzna i dźwiękowa i wszystko chodzi jak naleźy).
Szczerze mówiąc nigdy nie słyszałem o jakichś błędach produkcyjnych w wypadku tej płyty.
Jedyne co moge poradzić, to źebyś spróbował przełoźyć kartę do innego slotu PCI. O ile pamietam slot 5 dzieli przerwanie z czymś jeszcze na płycie, więc ja do niego nigdy nic nie wkładałem... Moźe ty włąsnie to zrobiłeś... :?: :?: :?:
Szczerze mówiąc nigdy nie słyszałem o jakichś błędach produkcyjnych w wypadku tej płyty.
Jedyne co moge poradzić, to źebyś spróbował przełoźyć kartę do innego slotu PCI. O ile pamietam slot 5 dzieli przerwanie z czymś jeszcze na płycie, więc ja do niego nigdy nic nie wkładałem... Moźe ty włąsnie to zrobiłeś... :?: :?: :?:
Strona 1 / 1