Tak jak w temacie.Czy to ma sens,bo coś mi się kiedys o uszy obiło że 2GB RAM na XP to max
Odpowiedzi: 13
I co chciałbyś zobaczyć jako tę różnicę?
Teoretycznie mozna założyć np. taką sytuację:
"4 DDRII DIMM memory slots (supports up to 4 GB memory) (Note 2)
....
Note2: Due to standard PC architecture, a certain amount of memory is reserved for system usage and therefore the actual memory size is less than the stated amount. For example, 4 GB of memory size will instead be shown as 3.xx GB memory during system startup."
Notka z manuala do jednej z konstrukcji GigaByte'a i nie dotyczy "ułomności" systemu, a płyty.
Skoro już wysnuliśmy wnioski że 32bit system obsłuży około 3GB RAM to proszę mi wyjaśnić dlaczego nie ma żadnej różnicy pomiędzy 32bit a 64bit? Bo mam dwa dyski na jednym mam jeden system na drugim drugi i jakoś nie widzę aby to x64 lepiej się sprawowało pod tym względem...
P.s. Chodzi mi o tą kwestię że mam włożone 4GB RAM.
Przesłanki widać do dupy przedstawiłem skoro wnioski takie udąło Ci się wyciągnąć.
Zrekapituluję iwęc to com miał na myśli - MS chwali się 4GB, których nijak nie daje isę w XP 32 bit osiągnąc i tyle.
Chyba sie trochę zapędziłeś pisząc [quote]
KAZDY system 32bit obsluzy tylko 4GB nawet jezeli sprzet pozwala na obsluge do 100GB. [/quote]
Dlaczego tak uważam, bo akurat w tej kwestii rację ma - choć system inny - Anathema, a i z linku, który Seeker podał to wynika. Tusże, że sam dojdziesz do szczegółów.
Nie bede sprawdzał czy użyłem gdzieś [quote]~4GB[/quote] choć wydaje mi się, że nie. Gdybym jednak nie miał racji to przepraszam za nieporozumienie -cąłyu czas podważam wyłacznie zdolność pełnego użycia równych 4GB ( darujmy sobie binarne rozliczenia ).
@Rebe chyba cie nie zrozumialem.... uwazasz ze MS zepsul sprawe tym ze sustem obsluguje tylko ~4GB? I Windows Server jest pod tym wzgledem lepszy? KAZDY system 32bit obsluzy tylko 4GB nawet jezeli sprzet pozwala na obsluge do 100GB. Problemem nie jest tu MS sam w sobie lecz technologia. Wg tego rozumowania sestemy nie powinny miec 64bit tylko ze 256bit - tak na wyrost :)
Seeker - tym razem weź to i do siebie - napisłem "pokaż mi takiego", a nie "wskaż teorię głoszoną przez MS" :
No i... ?
Tak się bowiem składa, że wielokrotnie linkowałem zarówno PAE jak i te wszystkie /3GB ( co w żadnym wypadku nie zmienia stanu faktycznego ).
Strzelę - jeżlei na płycie jest "miejsce" na 8GB pamieci to i tak system "skonczy rozmowę" na poziomie ciut mniejszym niż to nieszczęsne 4GB.
Napisąłem w pierwszym poscie, ale widać powtórzyć trzeba [b] standardowe ustawienia/wykorzystanie[/b]. Bez zmian w boot.ini się nie obejdzie i zaklinanie deszczu w kwestii 2GB na proces, boot.ini itp. nic tu nie pomoże. XP jest zwalony , w2k3 ma sie lepiej, ale też nie zawsze i tyle tego. MS co prawda znajdzie kolejne wyjasnienie, że zostaje jeszcze sprawa pierwszych 640KB, a one "zmienijszają" dostępny adresacji RAM - na mnie nie patrzcie - ja tylko odtwarzam mozliwości pokrętnego objasniania dlaczego 4GB RAM-u dla MS to mniej niż 4GB.
O tym, że Autor topicu pytął czy warto dołożyć z 2 do 3, więc 4 jest opisem obok już tylko przypominam z obowiązku. W tym też kontekście warto pewnie i to podkreślić, że ... Nie samym systemem RAM żyje.
http://www.microsoft.com/poland/technet/article/art0092_01.mspx
@KMK - nie nie jest to wykozystane w calosci - mowilo by to wtedy tylko o bledzie odczytu iloscu RAM a jest to falszem. Skoro nie mozna zaadresowac calego RAM nie jest mozliwe jego uzywanie.
NIe widzi bo nie moze widziec. Wystarczy przeliczyc 32bity na system 2kowy i zobaczysz ile w TEORI mozna przeznaczyc na adresacje pamieci. Dodajac do tego iz jest to teroria i system nie przeznacza wszystkiego na adresacje pamieci wychodzi sporo mniej.... wlasnie cos okolo 3,5 GB. Zaden system 32bitowy nie obsluzy 4GB+. Ale nie o tym mowa - mowa o tym ze nie masz co kupowac pamieci :) jezeli planujesz zakup 2GB+ i masz procesor dwu rdzeniowy ..... przesiadz sie na inny sytem ( u mnie sprawdza sie Vista znakomicie).
Ja mam zainstalowane 4GB ramu (Win XP x64 Prof.) i system widzi jedynie 2,93GB. Słyszałem że kiedyś komuś udało się wykrzesać system na tyle żeby widział niewiele ponad 3. ?Kolejnym słyszanym mitem jest to że pomimo iż tego nie widzi to jest to wykorzystywane w całości. Mówię że mit bo jeszcze nie znalazłem osoby, która by to stanowczo stwierdziła i udowodniła...
Ile ludzi tyle wersji?! ;-)
Rozwiejmy więc trochę te mity. Systemy Windows 32 bit (XP i Vista) potrafią obsłużyć do 4 GB pamięci (2 GB maxymalnie na jeden proces) - zawsze ;-) Problemy oczywiście występują, ale są do rozwiązania (zastosowanie PAE), natomiast 64 bitowe edycje Windows Vista i XP są w stanie maxymalnie obsłużyć do 128 GB pamięci (zależnie od wersji wartość ta może być mniejsza). Ot i tyle.
xp/vista x86 max 3,25 GB (4GB zainstalowane)
xp/vista x64 nie wiem ile dokaldnie ale 8 GB chodzi bez problemu
Hmmm nie jest to max. Max dla 32bit to okolo 3,7. Ale nie ma wiekszego sesnu pompowac wiecej niz 2GB - nie odczujesz prawie zadnej roznicy.. chyba ze finansowa :D
Zależy do czego - to co Ci się obiło to max jeżeli chodzi o standardowe ustawienia/wykorzystnaie, ale w wypadku np. grafiki czy innych pamieciocłonnych programów im RAM-u więcej tym lepiej i w takim wypadku ma sens . Zresztą i obecne gry chcą tej pamieci czort wie ile.
Oczywiście mowa o wersji 32-bitowej systemu, bo przy 64 max jest liczony dziesiątki razy dalej.