2 xp–eki, 2 partycje niezaleźne

W dziwnym zbiegu okoliczności powstał bardzo ciekawy problem.

opis literek w nawiasach – U–umiem, N–nie umiem

To chcę uzyskać:
1. Dwie partycje. (U)
2. Dwa systemy win XP prof. kaźdy na innej partycji (U)
3. Win 1 ma nie widzieć partycji win 2 i odwrotnie win 2 ma nie widzieć partycji win 1. – nie chodzi mi
o ukrycie napędów w rejestrze (N)
4. Instalator windows ma widzieć partycję drugą tylko na moje źądanie. – moźe to być poprzez wcześniejsze przygotowanie jakiejś płyty bootująco–inicjującej daną partycję lub scalenie takiego tworu z instalatorem(N)

Jakich rad nie oczekuję:
1. Kup drugi dysk i 2 kieszenie. I wyciągaj je sobie naprzemiennie.
2. Po co ci taka konfiguracja.

Jeźeli pominąłem jakieś szczegóły proszę dać znać, na pewno spróbuję to sprostować.

Odpowiedzi: 3

Zrobiłem tak:

dysk 80GB
1 partycja – User_1_System (8GB)
2 partycja – User_1_Pliki (29GB)

3 partycja – User_2_System (29GB)
4 partycja – User_2_Pliki (8GB)

Ukryłem partycje 4 dla systemu User'a 1
Ukryłem partycje 2 dla systemu User'a 2

Ukrywanie partycji PM–em

Te partycje nie są dostępne w źaden sposób

Problemem jest natomiast całkowite ukrycie partcji systemowych (Gdy są w pełni ukryte system się nieładuje– to chyba zresztą logiczne bo nie ma wtedy partycji).

Ukrycie partycji Tweakerem lub wpisem NoDrives (z odpowiednią wartością )w rejestrze nie jest tak skuteczne bo ukrycie jest tylko dla eksploratora windows.
Przykład: odpalony system User_1 niewidoczna partycja 3. W pole uruchom wpisujemy komendę X:(przy czym X to litera danej partycji)i juź wyświetla się cała zawartość danej partycji, czyli full dostęp.

Oczywiście nie wchodzi w gre zablokowanie funkcji "URUCHOM" oraz konsoli.

Jak rozwiązać ukrycie tych partycji z systemami?

I jeszcze jedno: pomijamy problem widoczności partycji dla Instalatora z postu pierwszego.

Pozdrowienia dla ekspertów!
marcello
Dodano
11.12.2005 14:31:39
marcello:
Oj Rebe Rebe napisałeś 2 rzeczy których nie chciałem uzyskać. A naprzykład jakiś program szyfrujący dysk uruchamiany razem z instalatorem.

Jesteś aby konsekwentny – mają być niezaleźne systemy czy brak dostepu do jednego z nich ?
Zrozum, źe bez zabawy w ukrywanie partycji nie zrobisz nic z uwagi na miejsce połoźenia plików startowych.
Pewnei dąłoby się coś kombinowac z dyskietką/płytą i umieszczeniem na niej tych – bodaj – 4 plików wraz z boot.ini, ale czy to zadziała? Pewnie trzebaby i "czytacza" ntfs–u dołoźyć na nią. Choć jest to chyba wykonalne.
Rebe
Dodano
28.11.2005 12:45:09
Oj Rebe Rebe napisałeś 2 rzeczy których nie chciałem uzyskać. A naprzykład jakiś program szyfrujący dysk uruchamiany razem z instalatorem.
marcello
Dodano
28.11.2005 12:33:07
marcello
Dodano:
28.11.2005 12:13:02
Komentarzy:
3
Strona 1 / 1