2 windy

Na partycji "c" mialem zainstalowanego windowsa xp. Zainstalowalem na "f" windowsa 98se bez formatowania "c". Teraz caly czas uruchamia mi sie 98. Jak zrobic bez reinstalki xp, zeby przy uruchamianiu kompa mozna bylo wybrac system (xp lub 98 )??? Pilnie prosze pomozcie...

Odpowiedzi: 10

Sprwdź proszę ile razy w dziale XP wystąpił "problem" z "formatowaniem" , ile razy z "boot.ini" ,a przy okazji i z tym jak postawić drugi system.
Nie oceniem uźytkowników w spósb jaki mi imputujesz – wiem tylko źe istnieją dwie metody wskazania rozwiązania – podanie wszystkiego na tacy , dosłownie, po kolei i szczegółowo lub skazanie od czego poszukiwania zacząć.
Niem ozna natomiast pierwszej z tych dróg skracać wg łasnego uznania. Nie kaźdy bowiem ma taką jak Twoja wiedzę, by w lot rozumieć gdzie tkwi rozwiązanie.

PS.
Tym co mnie stresuje moze jednak się nie zajmuj, bo okazać się moźe, źe w tej kwestii się myląc podwaźysz swą pozycję i w innych.
Rebe
Dodano
26.01.2005 22:28:01
jak sugerowalem, napisz do MS o rozbieznosci manual i zapisu na ekranie. Wyjasnij ze nie rozumiesz jak postepowac, poniewaz w opisie na stronie MS co innego i na ekranie monitora co innego. Napisz pod jakim stresem w zwiazku z powyzszym jestes. Mazna zwariowac od tych roznic miedzy tym co na monitorze i tym cow opisie.

Zastosowanie się do sugestii z cytowanego punktu skutkować będzie kolejnymi postami : "nie mam takich opcji".

wyglada na to ze uwazasz iz uzytkownicy windows sa niedorozwinieci.

Nie przypisuj mi zatem tworzenai 'wersji", bo to najzwyczajniej nie jest prawda.

A w ktorym miejscu cokolwiek Ci przypisuje?
Uwazam jedynie za skrajny idiotyzm tworzenie regul tam gdzie zostaly juz ustalone przez Microsoft. Uwazam ze po prostu czepiasz sie.
broch
Dodano
26.01.2005 22:14:15
Tak się składa, źe te punkty 1 i 2 są cytatami z ekranu instalatora – tak co do kolejności jak i słów.
Nie przypisuj mi zatem tworzenai 'wersji", bo to najzwyczajniej nie jest prawda.

Na temat poziomu wycieczek z rolnictwem związanych to napisać chyba tylko moźna, źe są one buraka godne.
Rebe
Dodano
26.01.2005 21:47:44
wyglada na to ze czepiasz sie.
oto kolejne cytaty:
Twoja wersja
1. Aby rozpocząć instalację......
2.Aby dokonać naprawy systemu przu uźyciu konsoli odzyskiwania .........

Moja wersja
2. na pytanie czy chcesz instalowac od nowa czy naprawic wybierasz naprawe (litera "R" repair –> polskiego odpowiednika nie znam)

Microsoft US:
1. Insert the Setup compact disc (CD) and restart the computer. If prompted, select any options required to boot from the CD.
2. When the text–based part of Setup begins, follow the prompts; choose the repair or recover option by pressing R.

oraz na zakonczenie wersja z polskiej strony MS:
1. Włóź dysk startowy systemu Windows XP do stacji dyskietek lub dysk CD z systemem Windows XP do stacji CD–ROM, a następnie ponownie uruchom komputer.
Po pojawieniu się odpowiedniego monitu kliknij w celu zaznaczenia wszelkich opcji wymaganych do uruchomienia komputera z dysku CD.
2. Po pojawieniu się ekranu Instalator Zapraszamy! naciśnij klawisz R, aby uruchomić Konsolę odzyskiwania.

Jesli uwazasz iz to co napisalem jest niejasne to trudno. W wypadku niejasnosci w tekscie MS proponuje abys wyslal list z poprawkami do Redmond.

Jesli ktos nie rozumie co to znaczy wcisnij litere R, to albo jest na poziomie rosliny albo w przedszkolu (sredniaki chyba). W tym wypadku mama i tata powinni zarzadzac komputerem.

Stąfd moje uporczywe wskazywanie na "konsolę odzyskiwania", która to nazwę Ty w opisach równie konsekwentnie pomijasz.

Ehh, poniewaz:
1. Oryginalnie MS nie uzywa takiego sformuowania
2. dla uzytkownika ktory nie slyszal o konsoli odzyskiwania nazwa i tak jest bez znaczenia. Wazne jest aby nacisna litere "R"
3. co z tego iz uzytkownik bedzie doskonale wiedzial ze ma uruchomiona konsole, jesli nie potrafi jej uzyc?
"uporczywe wskazywanie na "konsolę odzyskiwania"" nie ma kompletnie znaczenia dla procesu naprawy windows.
broch
Dodano
26.01.2005 21:25:04
1. Aby rozpocząć instalację......
2.Aby dokonać naprawy systemu przu uźyciu konsoli odzyskiwania .........

Tak to dokładnie brzmi. Jeźeli raczyłbyś w archiwum się rozejrzeć to zauwaźyłbyś pewnie, źe pojęcie naprawa występuje znacznie częściej jako substytut reinstalacji.
Stąfd moje uporczywe wskazywanie na "konsolę odzyskiwania", która to nazwę Ty w opisach równie konsekwentnie pomijasz.
Dla ułatwienia oddam, źe nie musisz tłumaczyć czym się te funkcje naprawy – choć obie związane z "R" – róźnią, bo tyle to nawet ja wiem.
Zwóć jednak uwagę, źe dla częsci userów te pojęcia są obce i dlatego wypada czasem – szczególnie w opisach "step by step" uźywać precyzyjnych określeń. Po to łasnie by nikogo na rozterki nei narazić.

PS.
Mam nadzieję źe teraz juź rozumiesz o co i dlaczego mi chodziło.
Rebe
Dodano
26.01.2005 19:42:46
Zgadza sie, źe naprawa tyle, iź nie do wyboru, bo to opcja dot. fazy instalacji.

huh?
instalator po zeskanowaniu dysku pyta sie co chcesz zrobic, naprawic (R) stara instalacje czy instalowac od nowa. Jesli wybierzesz instalacje od nowa to pojawiaja sie nastepne dwie opcje:
format albo wybor folderu
Jesli wybor folderu to ten sam w ktorym jest pierwsza instalacja ("nadgrywanie" – zalecane w niektorych przypadkach naprawy OS) czy inny folder/partycja

W omawianym wypadku wybierasz "R" (i pozostale opcje nawet sie nie pojawia). Tak jest od czasow pierwszych NT 4.0
broch
Dodano
26.01.2005 16:14:49
broch – drugi raz popełniasz "bład skrótu myślowego":
2. na pytanie czy chcesz instalowac od nowa czy naprawic wybierasz naprawe

Zgadza sie, źe naprawa tyle, iź nie do wyboru, bo to opcja dot. fazy instalacji. Zaś to o czym napisąłeś jako rozwiązaniu to opcje dot. konsoli odzyskiwania i wejścia do niej.
Zastosowanie się do sugestii z cytowanego punktu skutkować będzie kolejnymi postami : "nie mam takich opcji".
Rebe
Dodano
26.01.2005 08:00:53
1. uruchom komputer z instalacyjnego CD do WinXP
2. na pytanie czy chcesz instalowac od nowa czy naprawic wybierasz naprawe (litera "R" repair –> polskiego odpowiednika nie znam)
3. Na pytanie do ktorej wersji windows chcesz sie zalogowac wybierasz opcje:

[1] C:Windows

Na pytanie o haslo:
a) w wypadku XP Pro wpisujesz haslo administratora
b) w wypadku XP HE po prostu wciskasz Enter
4. znajdziesz sie w
C:Windows
5. wpisz co nastepuje:
fixmbr

Komenda zmieni MBR i ustawi NT bool loader

6. Na pytanie czy chcesz kontynuowac odpowiadasz Tak (y)
7. wpisujesz komende
fixboot
komenda naprawia bootsector
8. Na pytanie czy chcesz kontynuowac odpowiadasz Tak (y)
Poniewaz XP oryginalnie jest na partycji C: wiec nic nie trzeba kopiowac z ntldr oraz ntdetect.com
9. restaurownie boot.ini
wpisujesz
bootcfg /rebuilt

bootcfg zeskanuje Twoj dysk na obecnosc windows OS
Pojawi sie wiadomosc:
"Total Identified Windows Installs: 1"
Czyli calkowita ilosc systemow os wykryta: 1
[1] C:Windows
Add installation to boot list?
Czyli: "dodac instalacje to listy boot?"
oppowiadasz tak
(Yes/No/All): y
10. wpisujesz opis OS np (mozesz wpisac co chcesz):
Microsoft Windows XP Professional –
11. wpisujesz sposob ladowania systemu:
(Enter Operating System Load Options:)
/fastdetect
12.
wpisujesz
exit
13 restartujesz komputer
14. Po zaladowaniu XP (windows 98bedzie niewidoczne jeszcze) uruchamiasz windows Explorer
Menu:
Tools –> Folder Options –> zakladka view
odhaczasz ukrywanie plikow systemowych
w Windows Explorerze
15:
przechodzisz do root: C:\r prawym przyciskiem myszy tupiesz na boot.ini i ww wlasciwosciach odhaczasz parametr "read–only"
16
edytujesz boot.ini w Notepad
[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect

dodajesz:
F:="Microsoft Windows 98se"

Uwaga jesli masz SP2 to linia XP bedzie wygladac tak:
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect /NoExecute=OptIn

Mam nadzieje ze teraz jasne
broch
Dodano
25.01.2005 22:25:06
broch:
windows98 przepisal bootsector.
Odpal komputer z CD instalacyjnego do XP. Wybierz opcje repair
Windows przepisze bootloader i doda Win98 do menu.
Po restarcie powinienes miec menu wyboru:
Windows XP
Windows 98

Takie skrótowe informacje powodują z reguły więcej szkody niź poźytku.

Cave – wpisz,prosźe, w wyszukiwarce forum "dwa systemy" – ogranicz szukanie do działu XP i juź po tytułach dojdziesz , które tematy będą dla Ciebie interesujace.
Rebe
Dodano
25.01.2005 20:38:55
windows98 przepisal bootsector.
Odpal komputer z CD instalacyjnego do XP. Wybierz opcje repair
Windows przepisze bootloader i doda Win98 do menu.
Po restarcie powinienes miec menu wyboru:
Windows XP
Windows 98
broch
Dodano
25.01.2005 20:14:44
Cave
Dodano:
25.01.2005 19:53:25
Komentarzy:
10
Strona 1 / 1