2 kompy - 1 płyta
Mam 2 komputery, każdy pracujący pod Xp,
Chciałbym sformatować jeden z nich bo jest bardzo zaśmiecony i właśnie tu pojawia się problem...
Mam 1 oryginalną płytę Xp Home i chciałbym ją tam zainstalować, ale czy coś takiego przejdzie?
Płyta była już raz wykorzystana (działa na 1 komputerze),
Powiem szczerze że nigdy wcześniej tego nie robiłem, więc nie wiem czy nie wystąpią komplikacje.
Proszę o pomoc.
Odpowiedzi: 3
To może uściślij: masz OEM czy BOX i z iloma licencjami.
Bo:
- przy jednej licencji i:
OEM-ie - zainstalujesz system raz (w domyśle pierwszy raz na jakimkolwiek kompie) i na innym już nie dokonasz aktywacji, bo pierwsza dokonana pobiera z płyty głównej jej numer i z nią staje się powiązana.
- przy jednej licencji i:
BOX-ie - możesz instalować system na dowolnej ilości kompów, przy założeniu, że system jest aktywowany raz - i na jednym kompie na raz.
Tyle tłumaczenia.
Resztę informacji znajdziesz w szukajce forum, bo temat samych licencji był tu już wałkowany wielokrotnie.
Ale jeśli zainstaluje go po raz drugi to nie będzie problemów?
Formatowanie dysku korzystając z płyty Win XP w żaden sposób nie łamie licencji. Ponowna instalacja systemu, to już co innego, zakładając, że masz licencje tylko na jedno stanowisko (komputer). Masz wobec tego pięć praktycznych rozwiązań sytuacji:
[quote]- instalujesz po raz drugi z oryginalnej płyty (łamiesz postanowienia licencji - ale kto na to patrzy...)
- instalujesz piracką wersję systemu (j/w)
- instalujesz z oryginalnej płyty ale wpisujesz piracki CD-Key (głupi pomysł)
- jeśli jesteś snobem / masz za dużo pieniędzy / nie lubisz łamać prawa* to kupujesz drugi, oryginalny system
- instalujesz Linuxa ;-)[/quote]
*niepotrzebne skreślić
Strona 1 / 1