– Proszę o pomoc z dobraniem sprzetu –
Witam mam takie pytanko, m.in. dane mokjego kompa sa nastepujace duron 1,3 geaforce 4 mx440 256 sdram jakas dziwna plyta głowna :) i moje pytanko jest nastepujace prosze pomorzcie mi dobrac tylko płyte głowna do tego proocesora niedroga by pozniej bym mogł wyminic tylko procka na jakiegos 2,4 :) :oops:
Odpowiedzi: 19
W jakim sensie jest wybredna? jesli codzi o ram ??
Zgadza sie – plyta super :D Uzytkuje ja juz od niespelna roku i nie mialem z nia zadnych problemow, no prawie zadnych – plyta jest wybredna jesli chodzi o kosci RAM...Ale za taka cene jest to prima sort 8)
za te pieniądze to doskonała płyta
Mrówek:
Za 300 zł dostaniesz takie cudo:
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=5694
Gorąco polecam :)
Zgadzam sie z Mrówkiem.
Obecnie nie ma lepszego chpsetu dla AMD za takie pieniazki. No i na 100% nadaje sie do rozbudowy.
Poczytaj sobie Beri mój pierwszy post w tym temacie, zwłaszcza to
Na nowe płyty główne SocketA wsadzisz Durona 1,3GHz
noi dobra ale czwy wejdzie do niej moj procek ? :( 1,3
Lepiej wydać na płyte więcej, i kupić mnie RAMU ( w przyszłości moźna dokupić oczywiście). Niź kupić jakąś syfiastą płyte i troche więcej ramu.
Ta płyta co polecił poprzednik byłaby bardzo dobrym wyborem.
Ta płyta co polecił poprzednik byłaby bardzo dobrym wyborem.
Za 300 zł dostaniesz takie cudo:
Płyta główna to najwaźniejsza część w komputerze
Jak wolisz, ale jeśli masz...
to zapewne chcesz mieć wydajny i szybki komputer, takiego na taniej (czyt.kiepskiej) płycie głównej nie zbudujesz. Poświęć jakieś 300zł na płyte z chipsetem nForce2 źeby mieć porządną "podstawe" do dobrego kompa.
Bieri:
na płytke chce przeznaczyc jak najmniej bomusze jeszcze do tego dokupic pamiec
Jak wolisz, ale jeśli masz...
Bieri:
...wyminic tylko procka na jakiegos 2,4
to zapewne chcesz mieć wydajny i szybki komputer, takiego na taniej (czyt.kiepskiej) płycie głównej nie zbudujesz. Poświęć jakieś 300zł na płyte z chipsetem nForce2 źeby mieć porządną "podstawe" do dobrego kompa.
na płytke chce przeznaczyc jak najmniej bomusze jeszcze do tego dokupic pamiec :)
Będzie OK.
Ale ile chcesz przeznaczyć na płyte.
Bo z własnego doswiadczenia wiem, źe lepiej dołoźyć,
niź oszczędzać na tym podzespole kompa.
Osobiście proponuje EPOX 8RDA3+ za około 430 zł.
Ale ile chcesz przeznaczyć na płyte.
Bo z własnego doswiadczenia wiem, źe lepiej dołoźyć,
niź oszczędzać na tym podzespole kompa.
Osobiście proponuje EPOX 8RDA3+ za około 430 zł.
czyli jak włoze moj procesor do tej płyty bedzie wszystko ok ?? bo ja zabardzo nieznam sie na sprzecie !!! dopiero zaczynam sie uczyc :) pozdrawiam !!!
A nowe płyty Szyna systemowa [MHz] 533 / 400
lub wyźej..
To jaki widzisz sens wkładania do tego durona..?
Na nowe płyty główne SocketA wsadzisz Durona 1,3GHz, a dla późniejszej rozbudowy będzie jak ulał.
Z tanich płyt (jeśli nie masz zamiaru podkręcać) to mogę polecić ECS'a N2U–400A (ale to tylko ze względu na cene i obecność chipsetu nForce2) Pamięci teź będziesz musiał dokupić, nawet nie myśl o kupnie płyty z obsługą pamięci SDR i DDR – to byłoby chore rozwiązanie.
Tomekk:
godunow:
Policzmy chcesz wymienic płyte około 300 złotych 256 DDRam około 200 złotych a procesor Atlon około 300 złotych
Nie ma sensu z punktu finasowego nowej płyty pod twój procek (moje zdanie).
Pozdrówka
Źle czytasz.
Koleś chce wymienić płyte – od tego chce zacząć, by w pryszłości wymienić reszte.
No nie wiem kto tu źle czyta ..
Co wymaga Duron 1300
Procesor AMD Duron 1300 Mhz
PRODUKT NOWY, wersja OEM
– Złącze: Socket A
– Technologia wykonania: 0,18
– Rdzeń: Morgan
– Napięcie rdzenia: 1,75 V
– Szyna systemowa: 200 Mhz
– Cache L2: 128 KB
A nowe płyty Szyna systemowa [MHz] 533 / 400
lub wyźej..
To jaki widzisz sens wkładania do tego durona..?
Pytanie czy to ruszy.. Moźe ktoś juz ktoś to doświadczał.. Ja wole nie ryzykowac takich doświadczeń
No moźesz coś takiego jescze próbować kupić
http://sklep.benchmark.pl/pelny_6145.html
Ale cz to ma sens..nie wiem
Pozdrówka
Widze ze tomek mnie zrozumiałes :) a wiec na płyte chce wydac jak najmniej :) a podkrecanie niewiem zabardzo bo jeszcze tak sie nieznam na sprzecie :)
godunow:
Policzmy chcesz wymienic płyte około 300 złotych 256 DDRam około 200 złotych a procesor Atlon około 300 złotych
Pozdrówka
Źle czytasz.
Koleś chce wymienić płyte – od tego chce zacząć, by w pryszłości wymienić reszte.
Podstawowe pyatnie – ile moźesz wydać na płyte ??
I czy będziesz chciał kręcić sprzęt ??
Bieri:
Niezrozumiales mnie :) ja chce narazie wymienic tylko plyte bo tyle mam kasy :( niestety chce wymienic płyte i zmienic sobie sdramy na ddramy na to chce przeznaczyc moja kase . Wiec chce wymienic tak płyte by wszedł do niej moj procek a w przyszłosci mogłbym wymienic tylko procek na jakis lepszy :) dalej czekam na odpowiedz jaka płyta bedzie dobra :)
Płyta która zawiera gniazdo SocketA' . Tyle tylko czy na nowej płycie 333 MHz Czy o wyźszym taktowaniu twój procesor ruszy . Obawiam się źe moźe mieć probl;emy moźesz go spalic.. Ja bym nie ryzykował takiej przekładki .. Doskładałbym kasy i kupił jak opisałem wyźej .
Pozdrówka
Niezrozumiales mnie :) ja chce narazie wymienic tylko plyte bo tyle mam kasy :( niestety chce wymienic płyte i zmienic sobie sdramy na ddramy na to chce przeznaczyc moja kase . Wiec chce wymienic tak płyte by wszedł do niej moj procek a w przyszłosci mogłbym wymienic tylko procek na jakis lepszy :) dalej czekam na odpowiedz jaka płyta bedzie dobra :)
Bieri:
Witam mam takie pytanko, m.in. dane mokjego kompa sa nastepujace duron 1,3 geaforce 4 mx440 256 sdram jakas dziwna plyta głowna :) i moje pytanko jest nastepujace prosze pomorzcie mi dobrac tylko płyte głowna do tego proocesora niedroga by pozniej bym mogł wyminic tylko procka na jakiegos 2,4 :) :oops:
Z tego copiszesz podejrzewam zę masz płyte 133 MHz. i wsadzenie procesora 2.4 raczej nie wchodzi w grę./.
Jakiegoś Atlon 1600 wszadzisz Co prawqda inne Atlony Mogą wejść ale mogą pracować niestabilnie (wieszać komputer) Wymagają one szybciej taktowanych płyt głownych) A i Durony 1600 czy nawet 1800 są chyba dostepne. I powinny chodzić bez problemu (koszt z kompletu w granicach 250 złotych wiatraczek +radiator + procesor )
Ja mam podobny procesor jak Ty .
Ja uwaźam źe lepiej kupić nowy płytę pamieć i procesor tak teź zamiertzam uczynić wnajbliźszym czasie. Niź wymieniać w tym przypadku ..
Pozdrówka
Strona 1 / 1